Print this page

Dva týždne pred voľbami vláda chcela potichu odklepnúť 60 miliónov eur občianskemu združeniu na národné kultúrne a kongresové centrum. Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) považuje takýto krok za mimoriadne nezodpovedný.

 

„Premiér Pellegrini chcel podpísať bianco šek na 60 miliónov eur. To je približne hodnota malej nemocnice. Navyše tak robí len dva týždne pred voľbami a bez akéhokoľvek výberového konania, vyhodnotenia útvaru hodnoty za peniaze a priamo do súkromných rúk,“ uviedol tieňový minister financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduard Heger, ktorý ešte minulý týždeň vyzval Petra Pellegriniho, aby jeho vláda už iba „kúrila a svietila“, pretože každým svojím krokom pácha len ďalšie škody.

Poslankyňa za hnutie OĽANO a podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová nepopiera, že národné kultúrne a kongresové centrum Slovensko potrebuje, avšak táto cesta k nemu je viac ako neštandardná. Milanová víta iniciatívu umelcov, poukazuje však na fakt, že v procese je viacero otáznikov, ktoré vyvolávajú legitímne otázky. Či už ide o zvolenú formu dotácie pre občianske združenie, či to, že štúdia neprešla hodnotením Útvaru hodnoty za peniaze, ani riadnym pripomienkovým procesom, či to, že štúdiu Ernest and Young nemožno vzhľadom na autorské práva zverejniť. Ďalšie otázky súvisia s budúcnosťou projektu, najmä s priestorom, kde by takéto centrum malo vzniknúť, keďže sa skloňuje Istropolis, ktorý, ako vieme, je v rukách developera Immocap. "Ku kultúre a jej projektom sa musíme stavať zodpovedne. O to viac, ak má byť toto centrum zafinancované z peňazí daňových poplatníkov,“ vyjadrila sa Milanová a dodala: „Schvaľovať takúto investíciu dva týždne pred voľbami bez toho, aby mala svoje krytie v rozpočte nie je správne a už vôbec nie zodpovedné.

Ako doplnil tieňový minister dopravy za hnutie OĽANO Ján Marosz, opäť vláda schvaľuje obrovské finančné prostriedky do súkromných rúk. „Pripomína mi to škandalóznu zmluvu na mýtny tender, kde štát pokútne zafinancoval mýtny systém, ktorý ostal v rukách súkromníka. Je vidieť, že Peter Pellegrini sa od svojho straníckeho kolegu Ľubomíra Vážneho, ktorému bol asistentom, veľmi rýchlo učí,“ vyjadril sa Ján Marosz.

Hnutie OĽANO vyzvalo premiéra Petra Pellegriniho, aby predmetnú dotáciu neschválil. „Takto sa rozumný a zodpovedný hospodár nespráva. V hnutí OĽANO budeme vždy pozerať na prsty podozrivým kšeftárom a chrániť peniaze občanov. Preto vyzývame premiéra Pellegriniho, aby sa vrátil z kratšej cesty späť,“ uzavrel Eduard Heger.