Kino Lumière spúšťa nový hudobný cyklus

05.06.2013 09:37 | Tlačové správy | SFÚ

V júni prináša Kino Lumière pre svojich divákov bohatý program. Svoju ponuku rozširuje o nový hudobný cyklus Music & Film, do programu sú zaradené viaceré nové súčasné filmy, tradične v ňom diváci nájdu archívne diela, pripomenutia niekoľkých významných výročí a tento mesiac aj víťazov z minulých ročníkov MFF Cannes.

Nový mesiac štartuje Kino Lumière prehliadkou slovenských filmov, z ktorých členovia filmovej akadémie vyberú za Slovensko film nominovaný na prestížnu Európsku filmovú cenu.

Kino Lumière v júni uvádza prehliadku slovenských filmov, z ktorých členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vyberú slovenského kandidáta na Európsku filmovú cenu, udeľovanú Európskou filmovou akadémiou (EFA). Prehliadka ponúkne šesť hraných filmov, a to Až do mesta Aš, Miluj ma alebo odíď, Ďakujem, dobre, Attonitas, Môj pes Killer, Intrigy a sedem dokumentárnych snímok, konkrétne Cigáni idú do volieb, Od Fica do Fica, Krehká identita, Nový život, Exponáty alebo príbehy z kaštieľa, ABSOLVENTI/Sloboda nie je zadarmo a zatiaľ posledný tento rok odpremiérovaný slovenský film Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa. Zo slovenských filmov v júni kino uvedie aj snímku Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ z roku 1980. Film podľa vlastného výberu režiséra sa bude premietať v cykle Filmový kabinet Špeciál 13. júna za osobnej účasti režiséra a po jeho skončení sa s ním uskutoční aj beseda.

Júnovou novinkou v programe kina je hudobný cyklus Music & Film. Pre Kino Lumière ho pripravuje filmový publicista a milovník dobrej hudby Miro Ulman. Podľa jeho slov „dramaturgia cyklu je zameraná nielen na záznamy koncertov, ale i dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých tvorí hudba významnú zložku. Dôraz sa bude klásť predovšetkým na premiérové uvedenia filmov, ale priestor dostane i žánrová klasika". Ako prvý sa 19. júna v slovenskej premiére odpremieta záznam re-union koncertu britskej kapely Led Zeppelin v roku 2007, ktorý bol vypredaný počas niekoľkých minút, pod názvom Led Zeppelin: Celebration Day. Každá projekcia cyklu bude spojená s krátkym úvodom.

Z filmových noviniek Kino Lumière zaradilo do svojho programu napríklad aktuálne a diskutované filmy Len Boh odpúšťa Nicholasa W. Refna alebo Veľký Gatsby Baza Luhrmanna, ale tiež filmy Hypnotizér Lasse Hallströma, Príbeh môjho syna Sergia Castellita, Rozkoš v oblakoch Pedra Almodóvara, z českých filmov dokument sledujúci život slovenskej herečky a muzikantky Doroty Nvotovej Fulmaya, dievčatko s tenkými nohami v réžii Venduly Bradáčovej a ďalší dokument Šmejdi režisérky Sylvie Dymákovej o praktikách, ktorými seniorov manipulujú mnohí obchodníci. V súvislosti s nedávno skončeným MFF Cannes si diváci budú môcť pripomenúť jeho niekdajších víťazov, napríklad rumunský film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (2007) Cristiana Mungiu, Medzi stenami (2008) Laurenta Canteta, Strom života (2011) Terrenca Malicka a z roku 2012 film Láska Michaela Hanekeho. V júnovom programe kino ponúkne aj štyri talianske filmy (Cézar musí zomrieť, Máme pápeža!, Osamelosť prvočísel, Príbeh môjho syna) ako súčasť festivalu talianskej kultúry na Slovensku Dolce Vitaj.

Archívne kino zameria svoju tému na francúzske kriminálky a výrazných hercov, ktorí sa v nich uplatnili, ako Jean Gabin, Alain Delon a Simone Signoret. Pôjde o diela zo 60. a 70. rokov minulého storočia, charakteristické typickou atmosférou, vytvárajúcou prostredie napätia. Nemalou mierou k nej svojím suverénnym prejavom prispeli aj spomínané herecké ikony francúzskej kinematografie. Diváci na veľkom plátne uvidia tituly Komisár Maigret zúri (r. Gilles Grangier, 1963), Melódia podzemia (r. Henri Verneuil, 1963), Spálené stodoly (r. Jean Chapot, 1973) a Zločin v exprese (r. Costa-Gavras, 1965). Tradičný cyklus Kino-Ikon Plus tento mesiac ponúkne francúzsko-taliansky film Posledná adresa (r. J. Giovanni, 1970), ktorého námet je tiež z kriminálneho prostredia a policajného inšpektora v ňom hrá taliansky herec Lino Ventura.

V programe Filmotéky si dramaturgovia Kina Lumière v máji pripomenú 85. výročie narodenia prvej dámy francúzskej novej vlny a usilovnej zberačky príbehov života, režisérky Agnès Varda, a to jej filmami Šťastie (1965) a Bez strechy a bez zákona (1985). Rovnaké jubileum tento mesiac oslavuje aj anglický filmový a divadelný režisér Tony Richardson, režisér hnutia Free Cinema, ktorý svoje skúsenosti s dokumentárnymi postupmi plne využil v hranom filme Osamelosť cezpoľného bežca (1962). Okrem tejto snímky sa premietne aj jeho oscarový film Tod Jones (1963). Úctyhodných 95 rokov oslavuje v júni jeden z najvýznamnejších českých režisérov Jiří Krejčík. Pri tejto príležitosti Kino Lumière uvedie jeho film Polnočná omša (1962), ktorý je psychologickou drámou z obdobia 2. svetovej vojny a predstavuje jeden z vrcholov jeho tvorby. V júni uplynie aj 90 rokov od narodenia Radúza Činčeru, ktorý spolupracoval ako režisér na svetovo preslávenom projekte Kinoautomat: Člověk a jeho dům (1967). Jeho tvorba bude v Kine Lumière zastúpená filmom Romeo a Julie 63 (1964).

Objednajte si sériu Samsung Galaxy S20 medzi prvými a dostanete Galaxy Buds+ ako bonus

Tohtoročnú sezónu predstavovania nových smartfónov začal Samsung s trojicou vlajkových lodí Galaxy S20, Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra 5G. Na Slovensku sa začnú predávať až 13. marca, no predobjednať si ich môžete už teraz. Ak si vybrané modely predobjednáte do 8. marca, dostanete k nim bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds+ ako bonus.

Požiadali o prešetrenie predaja vlastníka Markízy spoločnosti PPF

Český senátor Lukáš Wagenknecht zo strany Pirátov a poslanec tejto strany Jan Lipavský požiadali členov amerického Kongresu a akcionárov skupiny CME o prešetrenie plánovaného predaja CME spoločnosti PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Skupina PPF obavy odmieta.

Nevyvážené O 5 minút 12 prinieslo RTVS historický rekord (VIDEO)

Posledná diskusná relácia O 5 minút 12 pred voľbami si pripísala historický rekord v sledovanosti.

Rezník vypomáha Dankovi do poslednej chvíle, pchá ho aj tam, kde už nepatrí

Pred parlamentnými voľbami v roku 2016 štátom platená agentúra TASR, ktorej šéfoval Jaroslav Rezník, robila všetko preto, aby mimoparlamentnú SNS aj s Andrejom Dankom dostala do parlamentu. V chystaných voľbách 2020 sa scenár opakuje, Rezník Danka opäť zachraňuje.

Top filmy a seriály, ktoré si môžete vychutnať so 6 mesiacmi HBO zadarmo od SWAN-u

Kto by nechcel niečo zadarmo? SWAN teraz rozdáva darček všetkým novým zákazníkom, ktorý si k digitálnej televízii vezmú aj rýchly optický internet v rámci Balíkov DUO M, DUO L alebo Duo XL

Kto bude v posledných predvolebných debatách, prinášame prehľad (VIDEO)

Pár dní pred voľbami pripravujú televízie predvolebné debaty s lídrami strán, ktoré majú najväčšiu šancu zostaviť vládu a postaviť premiéra.

Po Slovensku sa šíri iniciatíva NIE V NAŠEJ KRAJINE, čo znamená?

Na Slovensku vznikla občianska iniciatíva „NIE v našej krajine“, ktorej posolstvo stojí na jednoznačnom odmietaní totalitnej ideológie a strachu, ktorý šíri.

Priatelia sú späť, herci natáčajú nový špeciálny diel (VIDEO)

Herci z kultového seriálu Priatelia po viac ako 15 rokoch od odvysielania poslednej epizódy spoločne natočia ďalší, špeciálny diel.

Google zablokoval niektoré volebné spoty Smeru-SD

Internetová spoločnosť Google zablokovala asi tri desiatky predvolebných reklám strany Smer-SD a tiež dve jej videá na platforme YouTube. Uviedol to server zive.sk. Podľa neho nemožno zistiť, z akých dôvodov firma prostredníctvom svojej služby Google Ads reklamné bannery a videá zablokovala.

Pellegrini je v nemocnici, v Smere hľadajú, kto ho nahradí v kľúčových predvolebných debatách

"Predseda vlády SR Peter Pellegrini bol v noci zo soboty na nedeľu hospitalizovaný v Nemocnici sv. Michala v Bratislave kvôli akútnej infekcii horných dýchacích ciest spojenej s vysokými teplotami. Vzhľadom na svoj zdravotný stav dočasne ruší všetok svoj program," informovalo v nedeľu ráno tlačové oddelenie Úradu vlády.