Al Capone v sukniach a medzi klokanmi?

Print this page

Austrálsky seriál Ostré ako britva rozpráva málo známy príbeh rozmachu organizovaného zločinu v austrálskom Sydney na prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov. Trinásťdielny seriál bol natočený podľa skutočných udalostí a v slovenskej premiére je možné ho sledovať od 27. Júna každú stredu o 21:00 na kanáli FILMBOX HD.

Hospodárska kríza a prohibičné zákony priniesli sydneyskému podsvetiu zlaté časy. Najviditeľnejším prejavom vzostupu zločinnosti v uliciach mesta boli takzvané razor gangs. Pretože nosenie zbraní na verejnosti bolo prísne trestané, stretávali sa tieto bandy s britvami v rukách. Lacný a každodenný nástroj veľakrát dokázal spôsobiť hrozivejšie zranenia než strelné zbrane.

„Hocikto pozná Al Caponeho a Bugsy Siegela, ale počuli ste niekedy o Tilly Devine alebo Kate Leigh?" pýta sa Łukasz Bułka, riaditeľ marketingu a PR v spoločnosti SPI International. „Tieto dve dámy svojho času vládli sydneyskému podsvetiu, organizovali predaj kokaínu, prevádzkovali nelegálne putiky a prostitúciu. Zároveň proti sebe viedli nezmieriteľnú vojnu všetkými prostriedkami."

Posledne spomínanú v seriáli stvárnila Novozélanďanka Danielle Cormack, ktorú slovenskí diváci poznajú zo seriálu Xena: Princezná bojovníčka. Knižná predloha Ostré ako britva získala Cenu Neda Kellyho, renomované austrálske ocenenie kriminálnej a kriminalistickej literatúry.

Seriál je jednou zo zatiaľ šiestich natočených sérii projektu Underbelly, ktorý na vybraných prípadoch mapuje prekvapivo farbistú históriu austrálskej a novozélandskej kriminality v priebehu minulého storočia.