Print this page

RTVS si pred parlamentnými voľbami neplnila verejnoprávnu úlohu. Vo vysielaní dostávali nadštandardný priestor zástupcovia strán bývalej vládnej koalície, predovšetkým SNS.

Výrazné zastúpenie mala Slovenská národná strana v spravodajstve a jej predseda bol najčastejším hosťom hlavnej diskusnej relácie O 5 minút 12. Okrem toho RTVS nedostatočne pokrývala kauzu komunikácie predsedu parlamentu Andreja Danka s Alenou Zsuzsovou. Aj to vyplýva zo štúdie analytických organizácií Memo 98 a Globsec, ktorá bola zaradená do programu 2. schôdze Výboru pre kultúru a médiá.

Keďže generálny riaditeľ RTVS nedostatočne vysvetlil zistenia analytikov, členovia výboru požiadali Jaroslava Rezníka, aby do 7 pracovných dní podal výboru informáciu, ako vedenie spravodajstva RTVS zabezpečovalo predovšetkým v predvolebnom období nezávislosť a objektívnosť spravodajstva. „Vzhľadom na relevanciu informácií analytikov, ku ktorým sa tiež pridali vážne informácie o zastavení niektorých príspevkov, ktoré sa týkali kauzy Andreja Danka sme p. riaditeľa zaviazali, aby pripravil a informoval výbor o konkrétnych opatreniach, ktorými chce zabezpečiť objektivitu, nestrannosť a nezávislosť spravodajstva RTVS v ďalšom období,“ uviedol po skončení výboru jeho predseda Kristián Čekovský (OĽANO) s tým, že o týchto krokoch by mal riaditeľ RTVS informovať osobne na najbližšej schôdzi výboru.

Okrem toho Jaroslav Rezník informoval členov výboru o zmenách vo vysielaní RTVS počas mimoriadnej situácie. „Objektívne treba povedať, že pribudli spravodajské programy aj vysielanie pre deti a mládež. Otázkou ostáva, či v dostatočnom množstve. Čo však osobne považujem za neprijateľné je, že verejnoprávne médium zastavilo výrobu investigatívnej relácie Reportéri a občiansko-publicistickej relácie Občan za dverami. Zažívame situáciu, v ktorej mnohí občania zažívajú rôzne problémy, pre ktorých by v tejto chvíli bola dôležitá občianska publicistika. Taktiež očakávame, že situáciu budú mapovať aj investigatívni novinári a budú upozorňovať na problémy v spoločnosti, či na prípadné zlyhania politikov,“ vysvetlil Kristián Čekovský.

Členovia výboru preto zaviazali riaditeľa RTVS, aby prehodnotil vysielanie investigatívy a pre školy zaradil do vysielania vzdelávacie programy pre deti a mládež v náväznosti na komunikáciu s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.