Print this page

Zavreli nám reštaurácie, kaviarne, bistrá, nákupné centrá, zakázali verejné podujatia a stretávanie v skupinách. Útechu nachádzame mnohí v prírode, tráviť čas na čerstvom vzduchu sa v tomto období rozhodlo omnoho viac ľudí, ako za "bežných" okolností.

 

Prístupové cesty k populárnym miestam sú lemované autami a človeka stretnete prakticky všade. Žiaľ, správanie je často bezohľadné; vstup do prísne chránených častí vzácnych území, pošliapanie ohrozených rastlín, vyrušovanie živočíchov, ktorí teraz prežívajú jedno z najkritickejších období. Príroda zažíva obrovský nápor a ak sa nezačneme správať ohľaduplne, dôsledky môžu byť veľmi smutné.

„Museli sme upozorniť viacero ľudí, ktorí porušili zákaz. Išlo o zakladanie ohniska priamo pod hniezdom sokola sťahovavého, zotrvávanie ľudí pod hniezdom orla kráľovského. Rovnako sme riešili vyrušovanie orliaka morského – majú teraz maličké mláďatká a sú extrémne citlivé. Veľa druhov už sedí na znáške (myšiaky, jastraby), alebo vychováva mláďatká. Niektoré druhy sú žiaľ obľúbené aj neskúsenými fotografmi a ešte len priletia (napr. včeláriky). S mláďatkami alebo pred ich privedením na svet je mnoho cicavcov (zajace, muflóny, jelene), mláky a iné vodné plochy sú plné vajíčok žiab. Živočíchy sú v najcitlivejšom období, potrebujú kľud. Viaceré žijú skryto a vôbec si ich nemusíme všimnúť. Neustále vyrušovanie a stres je pre nich neúnosné,“ hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

„Nie je ľudských silách všetko ustrážiť, bojíme sa že dôsledky budú veľmi smutné. V minulom roku boli minimálne dve hniezda sokola sťahovavého opustené v dôsledku vyrušovania ľuďmi, ktorí ignorovali usmernenia. Napríklad pomerne malé Chránené vtáčie územie Sysľovské polia, kde vstup prísne limituje platná vyhláška, je pod tlakom verejnosti už dlhodobo a v týchto dňoch je to katastrofa. Ľudia jazdia na bicykloch, alebo venčia psov a vôbec si nevšímajú značky. Tok a párenie u nás kriticky ohrozených dropov prebieha na určitých miestach. Ak ich ľudia viackrát vyplašia, k zahniezdeniu vôbec nemusí prísť. Mne osobne je z tejto situácie veľmi smutno a cítim veľkú bezradnosť pri takom masívnom porušovaní zákona a ignorancii voči prírode,“ konštatuje Chavko.

„V podstate od začiatku platnosti obmedzení v súvislosti s vírusom sme svedkami pohybu ľudí mimo vyznačených chodníkov, dokonca na miestach s výrazným označením zákazu. Takýto enormný nárast prípadov porušovania zákona o ochrane prírody je veľmi smutnou vizitkou nás, ľudí. Polícia, či dobrovoľná a profesionálna stráž prírody rieši množstvo priestupkov. Zodpovednosť má každý z nás. Prosíme ľudí, ktorí si všimnú jednoznačné porušovanie zákona, teda napríklad pohyb mimo vyznačených chodníkov, vjazd do zákazu a podobne, aby na to upozornili a pomohli nám tak chrániť prírodu pred obrovským náporom, ktorému v týchto dňoch zažíva,“ apeluje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

„Veľmi pekne prosíme všetkých ľudí, aby sa správali k prírode ohľaduplne a uvedomili si, že sú tam len na návšteve. Usmernenia súvisiace s ochranou prírody majú svoj hlboký zmysel – ich cieľom je zachovať naozaj vzácne a jedinečné oblasti pre nás a ďalšie generácie. To, že prežívame nezvyčajné časy, nás neoprávňuje, aby sme sa k prírode správali nezodpovedne a sebecky. Práve naopak, teraz, viac ako inokedy, by sme si mali vážiť všetko, čo nám príroda odovzdáva, byť vďační za každú chvíľu, ktorú môžeme vonku tráviť a správať sa ohľaduplne voči všetkému živému, teda riadiť sa heslom Ži a nechaj žiť,“ uzatvára Deutschová.