Print this page

L. Ď. Nicholsonová: Nič nestojí v ceste tomu, aby sme zvýšili vekovú hranicu dieťaťa pri príspevku o starostlivosť o dieťa Foto: FB Lucia Ďuriš Nicholsonová

Europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obrátila na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka a ministra školstva Branislava Gröhlinga s prosbou o prehodnotenie vekovej hranice na vyplácanie príspevku na starostlivosť o dieťa. Príspevok sa v súčasnosti vypláca iba do 3 rokov veku dieťaťa, resp. do 6 rokov len v prípade vážneho zdravotného stavu dieťaťa.

 

Peniaze na príspevok čerpáme z Európskeho sociálneho fondu a predošlá vláda nesprávne opakovane tvrdila, že vyplácať príspevok starším deťom ako 3 roky nemôžme, pretože s tým nesúhlasila Európska komisia. „Už vtedy to bolo zavádzanie zo strany exministra Richtera. Predĺženie doby poberania príspevku bolo možné vyrokovať s Európskou komisiou. Onedlho sa má začať nové programové obdobie na čerpanie eurofondov a tým aj rokovania s Komisiou o nastavení operačných programov a to je výborná príležitosť pre novú vládu využiť to na zlepšenie situácie rodín s malými deťmi,“ pripomína Lucia Ďuriš Nicholsonová.

„Ako predsedníčka Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci som sa zúčastňovala na viacerých rokovaniach o sociálnej a zamestnaneckej politike v EÚ, aj k novému programovaciemu obdobiu 2021–2027. Nedostatočné podmienky na zosúlaďovanie rodinného a pracovného života sa spomínajú opakovane ako jedna z prekážok pre lepšie a vyrovnanejšie uplatnenie žien na trhu práce,“ píše europoslankyňa ministrom.

Kým je na celom Slovensku nedostatok verejných materských škôl, rodičia malých detí ostávajú doma a nemôžu nastúpiť do práce, lebo dať dieťa do súkromných materských škôlok je finančne náročné . „Nutne potrebujeme zvýšiť vekovú hranicu u detí, tak, aby aj deti staršie ako 3 roky mohli byť finančne podporené cez príspevok na starostlivosť o dieťa, čím sa zlepší celková začlenenosť detí v materských školách. V roku 2016 bolo v EÚ viac ako 19% žien v produktívnom veku nezamestnaných práve z dôvodu nedostatku miest v materských školách, na Slovensku to bolo viac ako 28%,” zdôvodňuje Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Podľa Správy EK o Slovensku z roku 2019 bolo v školskom roku 2017 - 2018 na 100 zápisov zamietnutých 7,7 žiadostí o miesto v materskej škole. Správa konštatuje, že aj napriek znižovaniu rodového rozdielu v zamestnanosti sa zamestnanosť žien v reproduktívnom veku nezlepšuje. Zamestnanosť žien vo veku 25-34 rokov sa posledný rok znížila a značné rozdiely sú aj v ich odmeňovaní.

Podľa Európskej komisie je stanovenie podmienok poskytovania príspevku na deti v kompetencii členských štátov. Ďuriš Nicholsonová preto poprosila ministra práce a ministra školstva o súčinnosť v rokovaniach s EK o predĺžení vekovej hranice na poberanie príspevku o starostlivosť o dieťa. Podľa predbežných rozhovorov s expertmi EK na Európsky sociálny fond neexistuje objektívna prekážka, pre ktorú by Slovensko nemohlo nastaviť poberanie príspevku aj na deti staršie ako 3 roky. Naopak, EK vyzyva členské štáty, aby poskytovali primeranú životnú úroveň kombináciou dávok a podporovali rodiny primeranými, jednotnými a účinnými dávkami vrátane rodinných prídavkov a prídavkov na deti.

„Verím, že sa zhodneme na potrebe odstrániť neodôvodnenú medzeru v štátnej podpore predškolského vzdelávania a starostlivosti,” uzatvára Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Minister školstva Branislav Gröhling oceňuje takúto iniciatívu a prisľúbil súčinnosť pri zmene nastavenia príspevku na starostlivosť o dieťa. „Materské školy potrebujeme, potrebujeme v nich učiteľky a tiež miesta pre deti. Funkčná sieť materských škôl je pre nás kľúčová a toto je jeden zo spôsobov, ako to dosiahnuť,“ reagoval na požiadavku minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.