Print this page

Nulová hodnota kĺzavého mediánu je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) impulzom na zrušenie núdzového stavu na Slovensku. Aj z toho dôvodu nemôžu za súčasných podmienok predstavitelia SaS jeho možné predĺženie na rokovaní vlády podporiť.

 

„Občania Slovenskej republiky si zaslúžia veľký obdiv a poďakovanie. Zdravotná situácia je veľmi dobrá, čo dokazuje aj dnešná nulová hodnota kĺzavého mediánu. Horšie je však na tom ekonomická situácia krajiny. Aj z toho dôvodu potrebujeme čím skôr pristúpiť k zrušeniu núdzového stavu. Odstrániť regulácie a stále platné obmedzenia, ktoré dusia ekonomickú aktivitu a začať žiť opäť normálny život. Následky z uzatvorenia ekonomiky začíname ešte len pociťovať, avšak práve rýchly zásah vlády ich môže do veľkej miery znížiť a zvrátiť tento pokles,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Pri súčasnej epidemiologickej situácii nevidí zmysel predlžovania núdzového stavu ani predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Cigániková. „Núdzový stav nemá zmysel ani pre samotných lekárov a práve naopak je pre nich kontraproduktívny. Pacienti napriek výzvam lekárov aj ministra majú obavu počas núdzového stavu navštevovať zdravotnícke zariadenia, čo môže viest k vážnym zdravotným komplikáciám. Vrátiť sa do normálu aj čo sa týka plánovaných operácií je viac ako žiadúce,“ tvrdí Janka Cigániková.

Marcové opatrenia mali podľa Cigánikovej za úlohu sploštiť krivku nábehu epidémie a pripraviť nemocnice a zdravotníkov, aby sme sa vyhli talianskemu scenáru. „Prvú vlnu sa nám napokon podarilo úplne eliminovať. Dobrou správou je, že máme viac pľúcnych ventilátorov, máme lepšie vyškolený personál, vypracované postupy, e-karanténu, o víruse vieme omnoho viac a celá spoločnosť dodržiava omnoho vyšší hygienický štandard. Sme oveľa lepšie pripravení a verím, že druhú vlnu zvládneme,“ dodala poslankyňa NR SR za SaS Janka Cigániková.