Print this page

 Strana HLAS – sociálna demokracia predložila do Národnej rady návrh novely zákona, ktorou sa zvyšuje takzvaná pandemická OČR z 55 na 75 percent vymeriavacieho základu.

Ak by parlament tento návrh schválil, rodičia, ktorí musia ostať v rámci ošetrovania člena rodiny so svojimi deťmi doma kvôli pandémii koronavírusu, by dostali sociálnu dávku na úrovni svojej čistej mzdy.

„Toto opatrenie je v záujme takmer 400-tisíc rodičov, ktorí z rozhodnutia štátu museli so svojimi deťmi ostať doma po zatvorení škôl a škôlok kvôli pandémii. Nechceme, aby kvôli zníženým príjmom tieto rodiny nemohli platiť hypotéky, nájomné či iných životné potreby a prepadali sa do sociálnej siete,“ uviedol dnes líder HLASU Peter Pellegrini.

V máji tohto roka čerpalo takzvanú pandemickú OČR 380-tisíc rodín. Rodičia dostávali dávku na úrovni 55 percent svojho hrubého príjmu. Zvýšením tejto dávky na 75 percent by sa dostali približne na úroveň svojej bežnej čistej mzdy.

„Žiadam vládu Slovenskej republiky, aby sa týmto návrhom čím skôr zaoberala a aby ho v parlamente umožnila schváliť v zrýchlenom legislatívnom konaní. Rodičia detí ohrozených pandémiou si zaslúžia záruku, že z rozhodnutia štátu nebudú čoraz chudobnejšími. Rodiny si zaslúžia od štátu túto formu podpory, pretože už počas prvej vlny koronakrízy sa venovali svojim deťom, znášali s nimi psychický nápor a suplovali vzdelávací proces v školách,“ povedal líder HLASU.