Print this page

Už nikdy nesmieme byť svedkami neinformovanosti obyvateľov o znečistení pitnej vody, ktoré môže mať fatálne následky. Aj z toho dôvodu predkladajú poslanci NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) novelu zákona.

 

„Najznámejšími prípadmi z ostatných mesiacov bolo znečistenie podzemnej vody Žitného ostrov či výskyt nebezpečného atrazínu bol zistený aj v prípade vodovodov Holice a Blatná na Ostrove. Prítomnosť atrazínu bola nedávno zistená aj vo vrtoch v Gabčíkove. Občania Slovenska sú však väčšinou informovaní až spätne, pričom pijú vodu bez úplných informácií o jej zložení. Cieľom návrhu zákona je zlepšiť informovanosť spotrebiteľov o kvalite odoberanej pitnej vody. Vďaka novele zákona bude prevádzkovateľ minimálne raz ročne analyzovať vodu na zdroji úplným rozborom. Bude tak skúmať všetky parametre kvality podľa príslušnej vyhlášky o pitnej vode.,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová.

Kontrola kvality pitnej vody a nastavenie riadneho monitorovania sú podľa strany SaS nevyhnutné. „Problémom je aj to, že sa nezverejňujú rozšírené analýzy vody a tak chýba verejná kontrola. Nezverejňovanie týchto analýz bolo výhodné. Pokým na nich neprišli, nemuseli realizovať finančne nákladné opatrenia. Dlhodobé požívanie znečistenej vody však môže spôsobovať vážne zdravotné riziká a tomuto chceme jednoznačne zabrániť,“ dodala poslankyňa NR SR za SaS a členka NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová.