Print this page

Ministerstvo zdravotníctva: Tri dôležité dôvody, prečo nepodceňovať koronavírus

Každý má právo byť optimistom. Vo verejnej diskusii však zaznieva množstvo tvrdení (aj z úst niektorých lekárov), ktoré zľahčujú situáciu a Covid-19 vykresľujú ako banálne ochorenie. Tu sú tri dôvody, prečo by sme dnešný stav nemali podceniť:

NADMERNÉ ÚMRTIA

Aj v odborných kruhoch existujú diskusie, ako presne kategorizovať ľudí, ktorí zomreli na koronavírus. Je pravda, že metodiky ako kategorizovať úmrtia na Covid-19 sa medzi krajinami líšia. Niektorí ľudia na základe tohto tvrdia, že počet úmrtí, ktorých hlavnou príčinou bol Covid-19, je v skutočnosti oveľa nižší ako ten oficiálny. A na základe toho zľahčujú nebezpečenstvo, ktoré tento vírus predstavuje.
Najsilnejšou odpovedou na tieto pochybnosti sú štatistiky tzv. "nadmerných úmrtí" (excess deaths) z najpostihnutejších krajín. Tieto štatistiky hovoria, že v marci a apríli tohto roku, počas prvej vlny, bol celkový počet úmrtí v tých najviac postihnutých krajinách násobne vyšší, ako je tomu v historickom porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Znamená to, že bez ohľadu na to, ako sú úmrtia na koronavírusovú infekciu kategorizované, v tomto roku zomieralo v najviac postihnutých krajinách viac ľudí ako v predchádzajúcich rokoch.

PREDČASNÝ OPTIMIZMUS

Je pravdou, že počas druhej vlny v niektorých európskych krajinách rastie počet infikovaných, ale zatiaľ počet úmrtí rastie len veľmi pomaly (napríklad Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko). Je tiež pravdou, že lekári dnes vedia o niečo lepšie liečiť toto ochorenie, ako tomu bolo počas prvej vlny.
Jedným z dôvodov, prečo zatiaľ v niektorých európskych krajinách zomiera menej ľudí, aj keď rastie počet infikovaných, je, že zatiaľ sa vírus šíri najmä medzi mladými ľuďmi. Otázne je, či sa táto situácia nezmení, a či sa časom vírus nerozšíri aj medzi starších ľudí, pre ktorých je veľmi nebezpečný. Niečo podobné sa stalo napríklad na Floride. V júni tam začal rásť počet infikovaných, ale niekoľko týždňov sa to neprejavovalo na počte úmrtí, pretože infikovaní boli najmä mladí. Neskôr sa vírus dostal aj medzi starších obyvateľov a počet úmrtí začal narastať.
Navyše, žiaľ, nie pre všetky krajiny platí, že počet úmrtí nerastie alebo rastie len pomaly. U našich susedov na Ukrajine dosahujú počty úmrtí rekordné úrovne v uplynulých dňoch, podobná situácia je v Izraeli. Počet hospitalizovaných na koronavírus sa za posledné týždňe zdvojnásobil v Česku aj v Maďarsku a rekordné úrovne dosahuje aj u nás.

ZÁKERNOSŤ VÍRUSU

Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia koronavírusom má mierne alebo žiadne príznaky. Aj kvôli tomu ho môžu mnohí ľudia podceňovať a považovať za banálnu chorobu. V skutočnosti je práve v tomto najväčšia zákernosť tohto vírusu. Nakazený človek bez príznakov sa o svojom stave nemusí ani dozvedieť, alebo si nemusí dať pozor a chorobu tak roznášať ďalej medzi zraniteľnejších a starších ľudí.
Keby sa vírus u každého človeka viditeľným spôsobom prejavoval, bolo by jednoduchšie ho zastaviť. Takto sme odkázaní na našu zodpovednosť a informovanosť. Prosíme vás, nepodceňujte tento vírus a pokúste sa šíriť tieto argumenty aj medzi vašich známych.
Tento príspevok vznikol v spolupráci s patológom Michalom Palkovičom a hlavnou odborníčkou MZ SR pre epidemiológiu Henrietou Hudečkovou.