Print this page

V Minsku sa opäť zišli demonštranti, ktorí vždy v nedeľu vyjadrujú odpor voči režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.

Podľa odhadov sa dnes zišli desiatky tisíc ľudí. Ťažkoodenci účastníkov rozháňala a zatýkala. Polícia podľa agentúry TASS potvrdila, že vypálila varovné výstrely a použila zábleskové granáty. Podľa očitých svedkov, na ktoré sa odvoláva agentúra Interfax, sa pred začatím protestnej akcie v uliciach Minsku pohybovali obrnené obojživelné vozidlá s guľometmi.

Dnešná protestná akcia je spojená s dušičkami, počas ktorých si obyvatelia Minsku tradične pripomínajú obete stalinských represií sprievodom z centra mesta do lesa Kurapaty na okraji metropoly. Tam boli objavené hroby obetí masových popráv konca 30. a 40. rokov. Tento rok však úrady spomienkovú akciu nepovolili. Podľa informácií agentúry TASS sa aj napriek odporu silových zložiek už niekoľkým stovkám demonštrantov podarilo do lesoparku doraziť.

Lukašenko tento týždeň demonštrujúcim pohrozil, že obranné zložky sa nebudú rozpakovať použiť násilie, ministerstvo vnútra predtým spomenulo tiež strelné zbrane.

Bieloruská vláda na svojom oficiálnom webe oznámila, že od dnes dočasne uzavrie hranice pre vstup cudzincov a osôb bez občianstva. Opatrenia podľa vlády súvisia so šírením choroby covid-19. Tento týždeň sa čiastočne uzavreli pozemné hranice s Poľskom, Lotyšskom, Litvou a s Ukrajinou.

Lukašenko tento týždeň naznačil, že v prípade nutnosti povolá do ulíc armádu a vyzbrojí dobrovoľníkov z takzvaných ľudových družín, ktoré tvoria bývalí vojaci a príslušníci bezpečnostných zložiek. V piatok prezident oznámil, že už nemieni robiť ústupky a pohrozil použitím sily.

Hromadné protesty proti Lukašenkovmu režimu vyvolali prezidentské voľby na začiatku augusta. Opozícia a demonštranti pokladajú Lukašenkovo ​​oficiálne oznámené víťazstva vo voľbách s viac ako 80 percentami hlasov za sfalšované, v Minsku sa odvtedy každú nedeľu schádzajú desiatky tisíc ľudí. Opozičná líderka Svjatlana Cichanovská, ktorú rad Bielorusov považuje za skutočného víťaza volieb, je v exile v Litve.