Print this page

Europoslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) so znepokojením sledujú konanie Maďarska a Poľska, ktoré vetovali návrh sedemročného rozpočtu Európskej únie.

„Vyhrážky Viktora Orbána sa stali nepríjemnou realitou. Maďarský premiér pri svojom vete rozpočtu siahol po pseudoargumente, že schválením rozpočtu by mohli byť členské krajiny nútené prijímať migrantov. Je absolútne nezodpovedné a neprijateľné, aby zvyšok Európskej únie doplatil na hoaxy a paranoju Orbána. Rozpočet Európskej únie a ani fond pomoci boja proti koronavírusu nič o migrantoch nehovorí. EÚ stojí na základoch a hodnotách demokracie, ktoré sú pre všetky členské krajiny záväzné, avšak svojvoľné veto Maďarska ich hlučne pošliapava,“ uviedla predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Podľa europoslanca za SaS Eugena Jurzycu bol návrh rozpočtu EÚ kompromisom. „Pritom podmienka o dodržiavaní princípov právneho štátu bola súčasťou dohody z júla, s ktorou Maďarsko vtedy súhlasilo. Veto Maďarska môže mať ďalekosiahle následky. Zároveň si myslím, že Komisia by mala najprv využívať všetky v súčasnosti platné právne postupy na vymáhanie práva,“ doplnil Eugen Jurzyca.