Print this page

Od pondelka sa spustil Covid automat, zatiaľ však platia viac-menej podobné opatrenia ako v uplynulých dňoch. K výraznejšiemu uvoľnovaniu, žiaľ, ešte nebolo možné pristúpiť:

POTVRDENIE O NEGATÍVNOM TESTE
Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 (PCR alebo antigénový test), ktoré nie je staršie ako sedem dní, sa bude vyžadovať od stredy 10. februára.
Ak bude nejaký región v lepšej fáze, periodicita testovania nemusí byť každých sedem dní, ale každých 14 či 21 dní.
Ak je to možné, mali by ste pracovať z domu.

KTO NEPOTREBUJE POTVRDENIE O NEGATÍVNOM TESTE
- Ak ste zaočkovaný obidvomi dávkami vakcíny a ubehlo už 14 dní od podania druhej dávky.
- Ak ste v uplynulých 90-tich dňoch prekonali ochorenie Covid-19.

CESTA DO PRÍRODY
Po novom nebude potrebné potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 na cestu do prírody v rámci okresu. Povolené budú aj cesty do prírody aj do iných okresov (nie však čiernych), avšak tu sa už budú musieť vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom. Potvrdenie o negatívnom teste nebude tiež potrebné pri individuálnom športovaní.

CHATY A STRETÁVANIE SA S INÝMI ĽUĎMI
Povolené sú len cesty do prírody, stretávanie sa s inými ľuďmi, ako sú členovia vašej domácnosti, je stále zakázané, z tohto dôvodu sú zakázané aj chaty.

ŠKOLY
V okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy neotvoria. V bordových regiónoch má regionálny hygienik zhodnotiť, či je situácia vhodná, aby deti nastúpili do školy. Rodičia sa môžu zároveň slobodne rozhodnúť, či svoje dieťa dajú do školy alebo bude pokračovať v dištančnom vzdelávaní.
Medzi takzvané čierne okresy na Slovensku aktuálne patrí Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom.
Aktualizované rozdelenie okresov na základe Covid automati budeme zverejňovať v utorok.