Print this page

Ďalšie predlžovanie núdzového stavu je útokom na demokraciu a občianske práva ľudí na Slovensku. Je absolútne neprijateľné, aby si vláda na takýto stav zvykla ako na štandard a nehľadala spôsoby, ako zvládnuť pandémiu prijateľnejším spôsobom. V žiadnom prípade nemôže byť zákaz vychádzania a zákaz zhromažďovania štandardom, pretože ide o zásah do základných ľudských práv, garantovaných ústavou a medzinárodnými dohovormi.

 

Vláda vo svojom odôvodnení šokujúco viaže zotrvávanie núdzového stavu na mieru zaočkovaniu populácie proti Covidu. Tvrdí, že pandemická situácia sa vyrieši sa až pri zaočkovanosti na úrovni 60 až 80 percent. Žiadne prieskumy neukazujú tak vysokú vôľu občanov po očkovaní, pričom je nevyhnutné, aby očkovanie bolo striktne dobrovoľné. Vláda nám preto otvorene oznamuje, že mieni predlžovať núdzový stav celé mesiace či roky.

Poslanci HLASU nepodporili ďalšie predlžovanie núdzového stavu. Je to obyčajná fraška, keďže núdzový stav je reálne predĺžený už 19. deň a Národná rada to nemohla žiadnym spôsobom ovplyvniť. Sme presvedčení, že obmedzovanie demokracie v takomto dlhom časovom období nie je nevyhnutnosťou, ale svojvôľou vládnej koalície, ktorá sa oprávnene obáva občianskych protestov a nepokojov, pretože svoje pôsobenie absolútne nezvláda. Na boj s pandémiou vláde stačí aj mimoriadna situácia, prípadne zakotvenie potrebných opatrení v oblasti zdravotníctva do osobitného zákona.

Pohŕdanie vlády parlamentnou demokraciou už len dokresľuje smutný fakt, že predseda vlády sa ani neunúval predstaviť osobne svoj návrh v parlamente a ponechal to na ministerku spravodlivosti, v decembri dokonca na ministra školstva. Je úplne zjavné, že parlament nie je v ponímaní vládnej koalície najvyšším demokraticky zvoleným orgánom, ktorému sa vláda zodpovedá, ale združením nesvojprávnych osôb, ktorých jedinou úlohou je stláčať tlačidlá podľa pokynu. Túto úlohu si dnes vládny valec poctivo splnil. Ľuďom preto neostáva nič iné, len svojím podpisom čím skôr podporiť referendum o predčasných parlamentných voľbách, aby súčasná koalícia konečne prestala škodiť ľuďom na Slovensku.