Print this page

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vníma cestu ministra financií Igora Matoviča ako snahu dopomôcť overovaniu, aby mohli byť občania Slovenska očkovaní vakcínou Sputnik V.

 

„Záleží nám na tom, aby Sputnik ďalej nerozdeľoval koalíciu a spoločnosť. Faktom je, že dovoz Sputnika bol neštandardný a boli vynechané pravidlá pre garanciu bezpečnosti liečiva. Dnes máme v sklade vakcínu, ktorej dochádza čas, o ktorú má časť spoločnosti záujem, ale nemáme a nebudeme mať kladné stanovisko ŠÚKL. Musíme sa s touto situáciou vysporiadať v prospech občanov a bez toho, aby sme odborníkov tlačili do politických rozhodnutí a utajovania dôležitých faktov. Potrebujeme riešenie,“ uviedla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková.

Strana SaS nebude zdržiavať podanie vakcíny, ktorú máme na sklade a jej stabilitu vie ŠÚKL garantovať len tri mesiace, ale bude nápomocným koaličným partnerom. „Budeme akceptovať spustenie očkovania Sputnikom v prípade, že sa tak nový minister zdravotníctva rozhodne, ak verejnosť vopred dostane komplexné a neskreslené informácie o vakcíne od ŠÚKL. Správa obsahuje aj informácie o tom, že výrobca odmietol dať všetky potrebné podklady pre zhodnotenie prínosov a rizík. Tiež sa vďaka nej verejnosť dozvie, že máme na Slovensku iné zloženie vakcíny vyrobenej zrejme na inom mieste, ako deklarujú dokumenty, iné ako dostali ďalšie krajiny a iné aké pozitívne hodnotil časopis Lancet. Ak sa napriek tomu rozhodnú občania pre očkovanie Sputnikom, musia byť prísne sledovaní a musí byť vedená štatistika nežiaducich účinkov, ku ktorej sa ŠÚKL nevie dostať napriek tomu, že sa vakcínou Sputnik očkuje v mnohých krajinách,“ uzavrela Janka Bittó Cigániková.

SaS naďalej dôveruje odborníkom a rovnako ako oni odporúča obyvateľom, aby sa očkovali registrovanými vakcínami, ktorých pomer prínosov a rizík, na rozdiel od Sputnika V, poznáme.