Print this page

Prvý Festival pre dušu spojí odborníkov na duševné zdravie so širokou verejnosťou. Príďte si vyvetrať hlavu

Pandémia koronavírusu so sebou nepriniesla len strach o vlastné zdravie a zdravie blízkych, ale vyzdvihla aj dôležitosť duševnej pohody, na ktorú má nezanedbateľný vplyv. Nadácia Orange v spolupráci s Občianskym združením IPčko organizuje prvé online podujatie s názvom Festival pre dušu, ktoré má širokej verejnosti priblížiť dôležitosť duševného zdravia počas trvania pandémie, a zároveň priniesť rady a odporúčania odborníkov, ako toto náročné obdobie v čo najväčšej pohode zvládnuť. Diváci online prenosu si budú môcť pomyslene vyvetrať hlavu aj počas hudobného vystúpenia kapely Billy Barman.

Sociálny dištanc, strach v spoločnosti, obavy o budúcnosť, ale aj depresie a úzkosti sú tým, čo v posledných mesiacoch trápi čoraz viac ľudí. Paradoxne, nie sú to len dospelí, ktorých celoplošné preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu zasiahli najviac. Veľké bremeno na svojich pleciach nesú aj mladí ľudia a deti, pre ktorých sa štyri steny domu či bytu stali školou a ihriskom zároveň. Nadácia Orange spolu s Občianskym združením IPčko opäť spojili sily a nadviazali na doterajšie aktivity v oblasti duševného zdravia, aby širokej verejnosti pomohli lepšie zvládať pandemickú a postpandemickú situáciu. Pre širokú verejnosť pripravili prvé z plánovanej série podujatí s cieľom priniesť užitočný obsah, ktorý by ľuďom pomohol zmierniť náročnú situáciu a vďaka tomu uniknúť tak každodennému stereotypu.

Podujatie s názvomFestival pre dušu sa uskutoční už 15. apríla 2021 popoludní naživo na www.festivalpredusu.sk, streamované bude tiež na Facebooku Nadácie Orange a IPčka. Svieži, neformálny program budú tvoriť diskusie s odborníkmi, krátke rozhovory s hosťami a hovorené slovo doplnia hudobné vstupy bratislavskej kapely Billy Barman. Psychológ a programový riaditeľ OZ IPčko, Marek Madro, bude diskutovať s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou o problémoch, ktorým ako spoločnosť čelíme, a ktoré zásadne vplývajú na našu  mentálnu kondíciu. Témou nových výziev, ktoré pandémia prináša pre deti a mladých ľudí, sa zas budú detailne zaoberať Andrea Madarasová Gecková z Univerzity P. J. Šafárika, Tomáš Horváth z CZŠ Narnia a psychologička Eva Gajdošová. Hovoriť budú okrem iného aj o tom, že práve pre deti a mladistvých je súčasné obdobie veľkou skúškou. Prežívajú ho totiž úplne inak než dospelí, navyše si musia poradiť s izoláciou od rovesníkov. Marek Madro v tejto súvislosti poradí ako náročné chvíle počas bežných dní zvládať a ako nájsť úľavu a pomoc pri strese a úzkosti, ktoré zažívajú deti, ale aj ich rodičia. Im, ako aj novodobému fenoménu „multifukčných rodičov“, sa budú venovať školská psychologička Gabriela Herényiová a párový a rodinný terapeut Vlado Hambálek a Lucia Pašková, podnikateľka, mama a spoluzakladateľka iniciatívy Kto pomôže Slovensku. S moderátorkou Zuzanou Kovačič Hanzelovou budú hľadať odpovede na to, ako čo najlepšie „vypnúť“ a nemať pri tom výčitky svedomia, ako si udržať psychickú pohodu počas dištančného vzdelávania a aj ako usporiadať chod domácnosti, v ktorej sa musí naraz skĺbiť pracovný, vzdelávací a aj rodinný život.

„Téma duševného zdravia sa stala témou dlhodobou a pre nás v Nadácii Orange kľúčovou. Nemá význam popisovať, akú náročnú dobu vyše roka žijeme. Ovplyvňuje nás všetkých bez rozdielu. Nemôžeme odstrániť pandémiu, ani zrušiť všetky mimoriadne opatrenia a vrátiť sa do normálu. Môžeme ale hovoriť o tom, ako zmierňovať nepriaznivú situáciu tak, aby sme ju prežívali v primeranej fyzickej a psychickej kondícii. Môžeme akcentovať potrebu pozornosti voči nášmu duševnému zdraviu, hovoriť o možnostiach psychologického poradenstva, pripomínať širokej verejnosti, že pomoc existuje. Urobíme tak aj prostredníctvom Festivalu pre dušu,” uviedla Andrea Ungvӧlgyi, manažérka a správkyňa Nadácie Orange.

Súčasťou programu bude aj predstavenie Krízovej linky pomoci, ktorú pre IPčko zriadili Nadácia Orange a Orange ešte v apríli minulého roka na posilnenie bezplatného, anonymného, nonstop, psychologického poradenstva. „O duši potrebujeme rozprávať. Našu dušu potrebujeme cítiť, aby sme zažili pochopenie, blízkosť, úľavu a nové príležitosti. Prvý festival o duši je možnosťou na chvíľu vypnúť a nazrieť do kvalitného obsahu, ktorý nie je mainstreamom. Teším sa na stretnutie s ľuďmi online, na kvalitné diskusie, hudbu, vzácne osobnosti a otvorenosť, na dušu,” povedal Marek Madro.

Viac informácií o Festivale pre dušu, vrátane programu a live-streamu nájdete na stránke Festival pre dušu.