Print this page

HLAS – sociálna demokracia vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby vo verejnom záujme zverejnila zmluvu o nákupe vakcíny Sputnik V, alebo sa celou váhou svojej funkcie zasadila o jej urýchlené zverejnenie príslušným rezortom.

„Tajnosti vlády a Igora Matoviča okolo podmienok dovozu Sputnika výrazne znižujú dôveru ľudí v túto vakcínu a maria tak zmysel jej dovozu, ktorým bolo ponúknuť ľuďom alternatívu na očkovanie,“ povedal líder HLASU Peter Pellegrini.

Verejný záujem občanov Slovenskej republiky vedieť, k čomu ich ch vláda zaviazala, je vyšším princípom ako snaha utajiť túto zmluvu zo strany tých, ktorí ju podpísali. „Hnutie OĽaNO vyhralo parlamentné voľby aj vďaka svojim masívnym sľubom o transparentnosti. Sám Igor Matovič pred voľbami pri utajovaných zmluvách vyhlasoval, že „je vo verejnom záujme, záujme každého platiteľa daní, aby ľudia poznali pravdu.“ Preto občania majú právo poznať základné atribúty zmluvy o dovoze Sputnika – kto, kedy a s kým ju uzatvoril, aký mal na to mandát, koľko nás to bude stáť a aké povinnosti z toho pre Slovenskú republiku vyplývajú,“ dodal Pellegrini.