Print this page

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) považuje únos bieloruského aktivistu a novinára Ramana Prataseviča za akt štátneho terorizmu voči konkrétnemu človeku, ale aj voči medzinárodnému právu, ktoré je garantom bezpečnosti osobnej leteckej dopravy: „Je neprijateľné, aby ľudia, ktorí sa snažia zmeniť svoju krajinu k lepšiemu, sa cítili v ohrození aj v čase, keď sú v zahraničí alebo využívajú leteckú dopravu.

 Riaditeľ spoločnosti Ryanair - Michael O'Leary, označil odklonenie ich lietadla a zadržanie disidenta za štátom podporované pirátstvo, s čím sa nedá nesúhlasiť.“

Za neakceptovateľný a neospravedlniteľný označil postup Bieloruska predseda brannobezpečnostného výboru NR SR Juraj Krúpa. „Očakávam dôsledné medzinárodné vyšetrovanie tohto incidentu, pretože mohli byť ohrozené životy cestujúcich. Medzinárodné spoločenstvo musí taktiež vyslať jasný signál, že dôrazne odsudzujeme prenasledovanie bieloruskej opozície a občianskych aktivistov a opovrhujeme takýmito prízemnými totalitnými praktikami,“ vyhlásil Krúpa.

Osud aktivistu a novinára je neistý. Podľa svedeckých výpovedí sa Pratasevič bojí o svoj život, kritici Lukašenkovho režimu mu predpovedajú väznenie a mučenie. Hnutie OĽANO preto plne podporuje ostré stanovisko, ktoré k prípadu zaujala slovenská diplomacia. Predseda mediálneho výboru Čekovský ako bývalý novinár sa stotožüje aj s vyhlásením šéfredaktorov slovenských médií, ktorí stoja za Romanom Protasovičom a upozorňujú na dôležitosť nezávislých médií. „Sloboda médií nie je samozrejmosťou a Bielorusko je diktatúra, ktorá novinárov prenasleduje aj za cenu násilia. Ak sa má niekedy zmeniť spoločenská a politická situácia v krajine, nezaobíde sa to bez slobodných médií, ktoré budú občanom ponúkať všetky dôležité a neskreslené informácie. Bez slobodných médií ostane Bielorusko diktatúrou ešte veľmi dlho,“ uzavrel Čekovský s tým, že tento fakt si zrejme uvedomuje aj prezident Lukašenko, ktorý sa uchyľuje aj k takýmto extrémnym manévrom.