Print this page

Skupina poslancov NR SR za hnutie OĽANO sa rozhodla podať trestné oznámenie na Martina Jakubca kvôli jeho videu, ktoré je plné nenávistných prejavov a nedôstojných urážok voči rómskej komunite na Slovensku.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vyjadril znechutenie nad obsahom videa Martina Jakubca. „Video je plné nenávistných prejavov, zavádzania a informácií, ktoré nie sú pravdivé,“ povedal M. Šipoš. Video je zároveň plné rasistických a nedôstojných narážok, ktoré sú podľa poslanca za OĽANO Petra Polláka ml. úplne cez čiaru: „Odkazovať rómskej komunite, aby „žrala potkanov“ alebo hroziť spálením ich chatrčí je úplne mimo základov akejkoľvek dôstojnej komunikácie v demokratickej spoločnosti. Takéto správanie nemôžeme tolerovať a privierať nad ním oči,“ vyjadril sa P. Pollák ml.

Vyjadrenia Martina Jakubca sú podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Šipoša v priamom rozpore s §423 Trestného zákona č. 300/2005 Z. z. „Martin Jakubec sa očividne dopustil verejného hanobenia národa, rasy a presvedčenia, o čom hovorí náš Trestný zákon. Z tohto dôvodu sme sa s kolegami poslancami NR SR rozhodli podať na jeho osobu trestné oznámenie,“ povedal Šipoš.

Podobné vyjadrenia sú podľa poslanca Petra Polláka ml. cestou k ďalšiemu odcudzovaniu rómskej komunity a k prehlbovaniu nenávisti voči nej. Preto nie je prípustné, aby sa podobné vyjadrenia nechali bez odozvy: „Rómska komunita je na Slovensku roky stereotypne vykresľovaná ako tá najhoršia. Koluje o nej veľa nepravdivých informácií, ktoré potom spôsobujú negatívnu mienku na celú rómsku komunitu a zároveň rozdeľujú spoločnosť,“ dodáva Pollák ml.

Poslanec Pollák zároveň pripomenul, že „žijeme v demokratickej spoločnosti. Človek môže povedať, čo chce, ale ak tým poruší zákon, bude musieť znášať následky.“

Predmetné video M. Jakubca:

 

Skupina poslancov, ktorá podáva trestné oznámenie:

 

Michal Šipoš
Jozef Pročko
Jarmila Vaňová
Peter Pollák ml.
Anna Remiášová
György Gyimesi
Erik Ňarjaš
Tomáš Šudík
Rastislav Jílek
Andrej Stančík
Juraj Krúpa