Print this page

Od 1. januára sa začal zber zálohovaných PET fliaš. Tento systém prinesie ekologickejší spôsob nakladania s plastovými obalmi.

Podľa informačnej kampane sa plastové fľaše majú odovzdávať aj s vrchnákmi, čo môže znamenať problém pre občianske združenia a charitatívne organizácie, ktoré po celom Slovensku zbierajú vrchnáčiky na dobročinné účely.

Aj vo Svite nosia obyvatelia mesta vrchnáčiky do kovového srdca. Podľa Martina Svočáka zo Športuj srdcom O.Z. by chceli zbieraním vrchnáčikov naďalej pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú. „Iba za posledných 6 mesiacov sa nám podarilo v meste Svit vyzbierať 1,6 tony vrchnákov, vďaka čomu sme mohli odovzdať vyše 320 eur konkrétnej rodine na kompenzačné pomôcky a rehabilitácie pre ich choré dieťatko,“ vysvetlil Svočák.

Podľa poslanca NR SR Kristiána Čekovského (OĽANO) budú môcť podobné zbierky pokračovať. Zákon o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje totiž neukladá povinnosť odovzdať fľašu aj s vrchnákom. „Dobrí ľudia, ktorí boli doteraz zvyknutí popri triedení plastových fliaš ešte odovzdávať vrchnáčiky na pomoc iným tak môžu robiť naďalej a pomáhať tak tým, ktorí to potrebujú,“ skonštatoval Čekovský.

Zároveň však chápe, že cieľom informačnej kampane je ľudí motivovať k odovzdávaniu PET fliaš aj s vrchnáčikmi. „Okrem toho, že takýto postup je ekologickejší, tak od roku 2024 bude platiť smernica EÚ, podľa ktorej už bude nutné odovzdávať fľaše aj s vrchnákmi. Ešte dva roky však môžu zbierky vrchnáčikov fungovať tak, ako doteraz,“ uzavrel Kristián Čekovský.