Print this page

Zimná turistická sezóna je každoročne sprevádzaná lavínovým nebezpečenstvom, na ktoré pravidelne upozorňujú aj horskí záchranári. Horská záchranná služba (HZS) sa prostredníctvom Strediska lavínovej prevencie stará aj o bezpečný pohyb na horách.

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) každý deň monitoruje situáciu, robí pozorovania priamo v horských oblastiach a stanovuje stupeň lavínového nebezpečenstva podľa medzinárodných štandardov, robí tiež preventívne odstrely lavín v blízkosti lyžiarskych stredísk, cestných či železničných komunikácií, kde hrozí bezprostredné ohrozenie ľudí a majetku. SLP HZS prevádzkuje 42 meteostaníc v horskom prostredí, checkpointy - kontroly funkčnosti lavínových prístrojov na vstupe do turisticky frekventovaných dolín a meteoportál, kde si turisti nájdu aktuálne informácie o stave na horách: https://www.hzs.sk/typy-aktualit/novy-meteoportal-hzs/.

V neposlednom rade HZS zachraňuje turistov či už z lavín, alebo aj pri vzniku iných nešťastí.
„HZS je aj vďaka predchádzajúcemu riaditeľovi p. Janigovi, postavená na pevných základoch, ktoré chceme posúvať ďalej. Plánujeme sa zamerať na zefektívnenie v pátracích akciách, a to lokalizáciou mobilných telefónov pre osoby aj bez mobilného signálu. Verím, že aj pomocou integrácie moderných technológii sa nám podarí posunúť horskú záchranu v prospech pacienta,“ povedal novozvolený riaditeľ HZS Marek Biskupič

Pri plánovaní zimnej túry je možné sa nebezpečenstvu i lavínam na horách vyhnúť, no iba v prípade dodržiavania rád skúsených horských záchranárov:
• Vyhýbať sa lavínovým terénom a dráham hlavne v dňoch po snežení alebo silnom vetre
• Byť obozretný a sledovať lavínovú predpoveď
• Nechodiť nikdy sám do horského prostredia – základné pravidlo, bez ktorého sú všetky opatrenia zbytočné
• Nedeliť sa počas túry
• Do lavínového terénu vstupovať po jednom a vzájomne sa sledovať
• Mať základnú lavínovú výbavu – t. j. lavínový vyhľadávací prístroj, lavínovú lopatku a lavínovú sondu. Nutná výbava aj na túry na horské chaty. Vedieť túto výbavu efektívne použiť
• Mať nabitý mobilný telefón
• Mať lavínový airbag batoh, ktorý pomôže zostať na povrchu lavíny. Pri jeho aktivácii sa šanca na prežitie výrazne zvyšuje
• Vedieť sa zrieknuť túry, v prípade nepriaznivých podmienok, alebo zmeniť svoj ambiciózny plán na kratšiu a ľahšiu túru.

„Je dôležité načúvať odborníkom, riadiť sa ich radami a najmä nepreceňovať svoje sily. Ďakujem za ich každodennú prácu v náročnom horskom teréne,“ dodal minister vnútra Roman Mikulec.
Milovníkom zimnej turistiky HZS odporúča tiež absolvovať kurz lavínovej záchrany. V prípade lavínovej nehody ide už o život, nastáva stres, strach a panika. V takýchto situáciách je každá sekunda veľmi cenná:

• V prvotnej fáze je nutné pokúsiť sa z lavíny vylyžovať, ak sa človek nachádza v odtrhovom pásme, teda lavína sa odtrhla pri jeho nohách. Ak lavína podtrhne lyže a začne človeka ťahať, ideálne je prevaliť sa na bok, ruky zaboriť do snehu, snažiť sa o kotrmelec a dostať sa opäť na lyže a vylyžovať.
• V ďalšej fáze, kedy lavína naberá rýchlosť, snažiť sa zaujať polohu polosed – poloľah, pokrčiť nohy a „pádlovať“ proti prúdu. Tesne pred zastavením sa pokúsiť o vytvorenie čo najväčšieho priestoru pred tvárou.
• Je dôležité zachovať pokoj, šetriť si vzduch a energiu a čakať na záchranu. Dýchacia dutina je kľúčový prvok pre ďalší vývoj situácie. Bez dutiny nastáva fáza dusenia (15 - 35 minút). S dutinou je možné v lavíne prežiť aj niekoľko hodín, v závislosti od jej veľkosti.

Najväčšie šance na prežitie v lavíne sú prvých 15 minút. Horská záchranná služba preto opakovane pripomína jedno z najdôležitejších pravidiel, a to, že do lavínového horského prostredia nikdy nechoďte sami.