Print this page

Začína hlavná dovolenková sezóna a Slováci intenzívne riešia aj oddych v zahraničí. Čoraz viacej Slovákov sa spolieha na to, že za hranicami budú využívať platobné karty, ktoré im umožnia jednoducho platiť v obchodoch a reštauráciách a vďaka nim si zároveň poľahky vyberú hotovosť z bankomatu. Poštová banka však odporúča pred cestou do zahraničia preveriť poplatky za využívanie platobnej karty a zobrať si so sebou pre istotu aj hotovosť. Dovolenku totiž môžu predražiť aj rôzne nevýhodné kurzy zmenární v zahraničí, poplatky za výbery z bankomatov, alebo za jeho použitie či služba DDC v krajinách mimo EU. Rovnako si treba dávať pozor na podvodníkov, ktorí využívajú skimming – teda kopírovanie kariet, ktoré vás môže pripraviť o všetky peniaze na účte.

Hotovosť či bankomat?

Pred cestou do zahraničia je dobré mať pripravený nielen cestovateľský itinerár, ale aj informácie o cenách v danej krajine, rozpočet a aspoň nejakú hotovosť v cudzej mene. Cestovateľom to môže nielen ušetriť čas a prípadné komplikácie, ale v neposlednom rade aj peniaze. Ak cestujete do krajín mimo eurozóny, nie je vôbec jedno, či si peniaze zameníte doma, v cudzine, v zmenárni či v banke alebo si ich vyberiete na mieste z bankomatu. Ideálne je zameniť si hotovosť ešte doma. Ak si danú menu neviete zameniť na Slovensku, je dôležité si pred plánovanou cestou zistiť výšku poplatku, ktorý zaplatíte za výber z bankomatu v zahraničí.  „Poplatky si určuje každá banka individuálne. Ide buď o fixnú sumu alebo o percento z vyberanej sumy. Túto informáciu si overte ešte pred odchodom do zahraničia, aby vás poplatok za výber hotovosti v zahraničí nezaskočil,“ radí hovorkyňa Poštovej banky Lenka Kalafut Lendacká. „Pozor aj na poplatok, ktorý si môže zaúčtovať prevádzkovateľ konkrétneho bankomatu v zahraničí, čo vaša banka ovplyvniť nevie. Bankomat vás naň upozorní ešte pred zrealizovaním výberu a peniaze si vyberiete až po potvrdení poplatku. Z toho dôvodu odporúčame využívať bankomaty tých peňažných inštitúcií, ktoré poplatok nemajú,“ dopĺňa Kalafut Lendacká.

Akú menu si vybrať pri platbe kartou mimo menovej únie – záhady DCC
Našinci v zahraničí využívajú platobnú kartu aj na výber hotovosti z ATM. Všeobecne platí pravidlo, že je lepšie vybrať si jednorazovo vyššiu sumu. Pri výbere mimo krajín eurozóny treba voliť domácu menu a bez konverzie: „Ak si vyberáme peniaze z bankomatu mimo eurozóny, je možné, že nám bude ponúknutá možnosť zúčtovania transakcie dvoma spôsobmi: v mene danej krajiny bez konverzie alebo v mene mojej platobnej karty či v inej mene, napríklad v dolároch, s využitím služby DCC - Dynamic Currency Conversion. Služba DCC, inými slovami konverzia, môže byť na strane prevádzkovateľa bankomatu spoplatnená. Preto odporúčame vyberať si v zahraničí peniaze z bankomatu bez využitia služby DCC v lokálnej mene, nakoľko je to pre klienta výhodnejšie a lacnejšie,“ odporúča hovorkyňa Poštovej banky Lenka
Kalafut Lendacká.

Pri platbe kartou zvýšte pozornosť

U obchodníkov či v reštauráciách v zahraničí je najvýhodnejšie platiť kartou. V krajinách mimo eurozóny platia pri platbe kartou rovnaké zásady ako pri výbere z bankomatu. Na termináli si teda treba zvoliť platbu v domácej mene krajiny bez konverzie. „Služba DCC by nemala byť na termináli nastavená automaticky a klient by mal mať vždy možnosť voľby. Treba si však dávať pozor, lebo súhlas s využitím DCC je zvýraznený a podnecuje klienta k prijatiu ponuky,“ upozorňuje hovorkyňa Poštovej banky. Ak sa chystáte platiť v cudzine bezhotovostne, je rozumné vziať si so sebou viacero kariet pre prípad, že by ste jednu z nich stratili, zabudli PIN kód, vyčerpali denný limit či zostatok na karte alebo ju museli zablokovať.
Pri bezhotovostných platbách najmä mimo Európy nezabúdajte na opatrnosť. „Napríklad v Indii alebo v Indonézii sa často vyskytuje skimming – podvodná praktika spojená s kopírovaním platobných kariet. V Číne si treba dať pozor na platby cez internet. Vyhýbajte sa nakupovaniu v podozrivých e-shopoch a obmedzte platby cez magnetický prúžok. Pri strate, krádeži či podozrení na zneužitie karty v zahraničí je potrebné okamžite kontaktovať svoju banku a požiadať o jej zablokovanie. Môžete tak urobiť aj online, no nikdy sa neprihlasujte do svojho internetbankingu vo verejných wifi sieťach na letiskách, námestiach a podobne. Využite na to zabezpečenú sieť alebo vlastné mobilné dáta,“ zdôrazňuje Kalafut Lendacká. Svoju platobnú kartu nikdy nedávajte z ruky a pri „zlyhaných platbách“ zvýšte pozornosť. Overte si, či náhodou platba nebola zrealizovaná už na prvý krát a či sedí suma, ktorú vám nanovo zadali k úhrade.

Míňajte s rozumom

Na dovolenke majú ľudia tendenciu dopriať si viac pôžitkov, výletov či zábavy. Podľa dát Poštovej banky pri cestovaní najviac míňame popri ubytovaní za jedlo (35 %) a pohonné hmoty (16 %). V najobľúbenejších prímorských krajinách - Chorvátsku, Taliansku, Grécku, Bulharsku, Španielsku a Turecku zaplatili klienti Poštovej banky minulý rok celkovo o 1,5 milióna eur viac v porovnaní s rokom 2020. Ide o 25 %-ný nárast, pričom najväčšie útraty robili našinci v Chorvátsku. A hoci je dovolenka odvodená od slov „dovoliť si“, aj v tomto prípade platí, že utrácať treba s rozumom. Je totiž oveľa jednoduchšie peniaze minúť, ako ich znova nasporiť. „Aj na dovolenke by sme preto mali hospodáriť s financiami rozumne a vyvarovať sa bezhlavému míňaniu. Nezodpovedné nakladanie s peniazmi počas jedného či dvoch týždňov v zahraničí môže ohroziť ekonomickú stabilitu jednotlivca alebo rodiny. A znova sa dostať do finančnej pohody môže následne trvať aj niekoľko mesiacov,“ uzatvára hovorkyňa Poštovej banky Lenka Kalafut Lendacká.

Základné pravidlá pri platbe kartou v zahraničí

1. Na dovolenku si vždy berte kombináciu platobnej karty a hotovosti
2. Majte k dispozícii aspoň 2 platobné karty pre prípad, že by ste jednu stratili, museli dať zablokovať či prečerpali limit
3. Overte si dopredu poplatky spojené s výberom hotovosti v danej krajine. Na výber hotovosti si vyberte bankomat, kde si prevádzkovateľ neúčtuje poplatok za jeho využitie.
4. Pri výbere hotovosti, alebo platbe kartou mimo menovej únie vždy voľte možnosť v lokálnej mene
5. Svoju platobnú kartu nikdy nedávajte do ruky iným ľudom, neumožnite im, aby sa s vašou kartou vzdialili
6. Obmedzte platby cez magnetický prúžok
7. Nikdy pri platbách nevyužívajte verejné wifi siete
8. PIN si nikdy nepíšte na platobnú kartu, nedávajte si ho do peňaženky, na miesto, kde by ho podvodník vedel získať
9. Pokiaľ využívate virtuálnu kartu, dostatočne si zabezpečte odomknutie obrazovky svojho telefónu
10. Pri akomkoľvek podozrení zo zneužitia platobnej karty obratom kontaktujte svoju banku a kartu zablokujte