Print this page

Všeobecná zdravotná poisťovňa opäť potvrdila postavenie modernej a digitálnej spoločnosti, ktorá chce svojim poistencom prinášať v prvom rade kvalitné služby. Vďaka zabehnutému systému poisťovne o hlásení predpísaných liekov prišla  Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica s novou online službou pre pacientov. Od júna 2022 si môžu poistenci VšZP objednať tzv. opakovaný predpis lieku na e-recept už aj online na webstránke nemocnice. Platí to aj pre termín ambulantného vyšetrenia. Ak sa projekt osvedčí, VšZP bude iniciovať jeho rozšírenie aj na ostatné nemocnice a polikliniky.

„Veľmi sa tešíme, že sme opäť spojili sily a mohla vzniknúť táto zmysluplná spolupráca s bystrickou fakultnou nemocnicou. Zjednodušenie manažovania zdravia pacienta, ale aj zníženie zbytočnej administratívnej záťaže samotného lekára je totiž naším hlavným cieľom v efektívnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ povedala podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková.

Na webovej stránke nemocnice www.fnspfdr.sk nájdu pacienti v menu ONLINE služby, v ktorom si stačí zvoliť príslušnú možnosť Objednaj na vyšetrenie alebo Objednaj e-recept. Podľa požiadaviek vyplnia formulár a odošlú ho.

„Pri chronických ochoreniach, kde sa nemení stav a je potrebné pravidelne a dlhodobo užívať lieky, má pacient po novom možnosť požiadať online o predpis opakovaného
e-receptu, ktorý mu už lekár na ambulancii FNsP F. D. Roosvelta naordinoval. Liek bude predpísaný najneskôr do 5 pracovných dní. Týmto krokom zabezpečíme kontinuálne predpisovanie liekov tak, aby pacient nemusel zbytočne navštevovať svojho lekára,“ vysvetlila manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová.

Pacient nájde informáciu o tom, že má liek už predpísaný v mobilnej aplikácii VšZP, v ePobočke alebo sa môže informovať v lekárni, kde si liek môže zároveň aj vyzdvihnúť.

V prípade, že poistenec VšZP je v starostlivosti špecialistu fakultnej nemocnice a jeho zdravotný stav sa zmení, má možnosť objednať sa na vyšetrenie k odborníkovi aj online. Zatiaľ je to možné pri vybraných ambulanciách, ktorých zoznam bude nemocnica rozširovať. Termín vyšetrenia pacientovi príde do 24 hodín na e-mailovú adresu, ktorú uviedol vo formulári.

„Skvalitňovanie služieb pre pacientov považujeme za jednu z našich priorít. Veríme, že nová služba urýchli proces objednávania, zníži počty telefonátov do ambulancií a infocentra a pacient sa komfortnejšie dostane k termínu vyšetrenia alebo k receptu na liek, ktorý potrebuje. Práve túto službu bolo pre nemocnicu možné zriadiť vďaka tomu, že Všeobecná zdravotná poisťovňa má pre svojich poistencov k dispozícii efektívny systém hlásení o predpísaní lieku lekárom,“ uzavrela riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.