Print this page

Narodilo sa vám bábätko? Legislatívna zmena priniesla novinku pri jeho prihlásení do zdravotnej poisťovne

Od prvého augusta 2022 začala platiť legislatívna zmena pri poisťovaní novorodencov do zdravotnej poisťovne. Bábätko s trvalým pobytom na území Slovenska sa po narodení automaticky stáva poistencom tej zdravotnej poisťovne, v ktorej je alebo v čase jeho narodenia bola poistená matka.

Zmena zákona platí aj pre bábätká, ktoré sa narodia v inom členskom štáte EÚ. V tomto prípade budú taktiež poistené v zdravotnej poisťovni matky. Pokiaľ matka v čase narodenia bábätka nie je poistená na Slovensku a na dieťa sa vzťahujú slovenské právne predpisy, poistené bude v zdravotnej poisťovni s najväčším počtom poistencov.

Klientky Všeobecnej zdravotnej poisťovne tak už nemusia podávať prihlášku za svoje bábätko, poistíme ho automaticky aj bez podania prihlášky. Informáciu o jeho narodení dostaneme z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Preukaz poistenca pre bábätko zašleme poštou na adresu trvalého alebo prechodného pobytu na území Slovenska, prípadne na korešpondenčnú adresu na území SR, ak ju poistenec oznámil.

VšZP sa zamerala práve na mamičky a ich deti a pripravila pre nich bohatý balík benefitov a výhod. V apríli spustila bezplatné predpôrodné a popôrodné poradenstvo, ktoré je

možné využívať 5 dní v týždni, 10 hodín denne. „Tehotné ženy a mamičky sa môžu obrátiť na skúsené pôrodné asistentky s otázkami týkajúcimi sa prípravy na pôrod, pôrodu a popôrodnej starostlivosti o seba a svoje dieťatko. Odborníčky im poradia aj pri problémoch s dojčením. Službu je možné využiť od momentu, keď je do VšZP podaná prihláška na zmenu zdravotnej poisťovne matky. V najväčšej zdravotnej poisťovni budú poistené až od 1. 1. 2023, ale službu bezplatného predpôrodného a popôrodného poradenstva môžu využívať hneď po zaevidovaní prihlášky a následnej rezervácii termínu konzultácie,“ priblížila manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová. Termín a čas konzultácie si môžu mamičky vybrať prostredníctvom online rezervačného formulára.

Klientky VšZP dostávajú ešte v pôrodnici štartovací balíček pre novorodenca, kde nájdu rôzne užitočné veci. Mamičky tiež môžu čerpať aj zo systému benefitov poisťovne v rámci benefitného produktu Peňaženky zdravia MAXI. Tá ponúka až 200 eur na doplatky za lieky na dietetické potraviny ročne pre rodičov aj deti na predpis. Príspevok na zapožičanie monitora dychu pre bábätko až do výšky 46,80 eura si mamičky môžu uplatniť aj v rámci Peňaženky zdravia MINI.

Z Peňaženky zdravia MAXI si ženy môžu uplatniť až 450 eur na neinvazívne prenatálne testovanie, VšZP klientkam prispieva aj doplatkom až 450 eur na 4. cyklus asistovanej reprodukcie (IVF) absolvovanej na Slovensku.

O zmenu zdravotnej poisťovne je možné požiadať do konca septembra na ktorejkoľvek pobočke zdravotnej poisťovne alebo online vďaka biodynamickému podpisu. Ide o bezpečnú metódu podpisu elektronických dokumentov digitálnym perom alebo prstom na displeji smart zariadenia.