Print this page

Napriek rýchlo rastúcej popularite interaktívnych reklamných formátov sú klasické bannery na Slovensku stále najpoužívanejšie.

Zahŕňa ich asi 85 % display kampaní, čo je aj priemer celého regiónu strednej a východnej Európy. Najpoužívanejším klasickým formátom u nás je square a najklikanejšie sú leader board, double sky scraper a square, vyplýva zo štúdie gemiusAdMonitor od spoločnosti Gemius.

Klasické reklamné formáty, aj keď negenerujú toľko kliknutí ako rich media bannery, sa stále používajú v reklamných kampaniach najčastejšie. Najvyšší počet štandardných bannerov bol zaznamenaný v kampaniach na slovinskom a lotyšskom trhu, najnižšie naopak na ukrajinskom a poľskom, kde sú veľmi rozšírené dynamickejšie interaktívne formáty.

Napriek rýchlo rastúcej popularite interaktívnych bannerov, klesá obľuba klasických formátov veľmi pomaly. Štandardné bannery spĺňajú svoj účel, pritom ich cena je priaznivejšia a je ľahšie ich vytvoriť. Medzi najpoužívanejšie štandardné bannery na slovenskom trhu patrí square (300x300), ktorý využíva 53 % display kampaní meraných spoločnosťou Gemius. Tento banner bol najpoužívanejší už v roku 2011, kedy ho podľa výsledkov štúdie zahŕňalo 65 % meraných kampaní. Najklikanejšie štandardné bannery sú leaderboard (990x200), skyscraper (300x600) a square s priemerným CTR okolo 0,4 - 0,5 %. Ich priemerná miera prekliku je však mnohonásobne nižšia ako priemerné CTR interaktívnych bannerov, ktoré na Slovensku dosahuje až 3,3 % (Interstitial).

O spoločnosti Gemius

Gemius je obchodno-poradenská spoločnosť poskytujúca dáta, riešenia a odporúčania v oblasti správy online reklamných kampaní, monitoringu a analýzy webových stránok či profilov internetových užívateľov. Informácie poskytnuté spoločnosťou sú základom pre každodenné marketingové a e-commerce aktivity takmer 2 000 firiem z odvetvia financií, telekomunikácií, IT, obchodu, FMCG, automobilového priemyslu, farmaceutiky, popredných reklamných agentúr a reklamných sietí, mediálnych domov, vydavateľov a zadávateľov reklamy z celého sveta.

Pôsobíme na 30 trhoch v Európe, na Blízkom východe a v Afrike. Prostredníctvom lokálnych pobočiek vo viac ako 12 štátoch spolupracujeme s profesijnými organizáciami venujúcimi sa globálnemu a lokálnemu rozvoju internetového trhu.

Naše štúdie vykonávame na základe vlastnej metodiky a technologickej infraštruktúry za prísneho dodržiavania ICC/ESOMAR noriem. Spoločnosť zamestnáva okolo 300 odborníkov vrátane IT špecialistov, matematikov, sociológov a psychológov. Mesačne analyzujeme 300 miliárd udalostí vyskytujúcich sa vo virtuálnom svete, t.j. zobrazenia stránok a kliknutia, ktoré boli uskutočnené internetovými užívateľmi. Spoločnosť bola založená v roku 1999. Viac informácií nájdete na www.gemius.sk a http://info.gemius.sk/