Print this page

Energie sú horúcou témou posledných týždňov. Niet divu, že s prichádzajúcou jeseňou čoraz viac ľudí hľadá spôsoby, vďaka ktorým by sa dokázali vyhnúť neskorému vianočnému darčeku – nepríjemnému nedoplatku. Sme ochotní uskromniť sa aj za cenu nižšieho komfortu?

Podľa prieskumu realizovaného prieskumnou agentúrou IPSOS pre spoločnosť IKEA Slovensko, Slováci svoje domácnosti vykurujú najčastejšie na 22 alebo 21 stupňov. Ani v blížiacej sa vykurovacej sezóne na tom väčšina z nás nehodlá veľa meniť. Až 41,4 % opýtaných Slovákov neplánuje teplotu vykurovania znižovať vôbec a 28,3 % plánuje znížiť teplotu iba o jeden stupeň. Ak by sme sa mali rozhodnúť, či obmedzíme domáci komfort (teplotu, spotrebu vody) alebo iné výdavky (dovolenky, oblečenie), viac ako 71 % z nás by sa radšej zrieklo druhej možnosti. Zaujímavým zistením je, že oproti iným vekovým skupinám sú ľudia vo veku od 18 do 26 rokov menej rozhodní a obmedzenie dovoleniek či nákupov by si vybralo len niečo cez polovicu respondentov (54,3 %).

Viac ako dve tretiny Slovákov sa pripravujú na šetrenie v domácnosti

Viac ako dve tretiny Slovákov (73,6 %) uvádza, že počas tohtoročnej jesene a zimy plánuje nejakým spôsobom obmedziť spotrebu energie – 37,3 % plánuje znížiť teplotu v noci alebo v čase svojej neprítomnosti v domácnosti, 27 % sa pokúsi obmedziť dobu sprchovania, 22 % plánuje vymeniť klasické žiarovky za LED verziu a 14,4 % sa rozhodlo nastaviť si ideálnu teplotu chladničky.

Slováci príliš nepočítajú s nákupom výrobkov, ktoré môžu pomôcť účty za energie znížiť. Iba 13,7 % opýtaných si plánuje zaobstarať úsporné spotrebiče a 9 % úsporné kúpeľňové a kuchynské batérie. Málokto však vie, že k tepelnému komfortu môžu citeľne prispieť aj drobné úpravy v domácnosti, ktoré sú zároveň aj cenovo dostupné. „Udržiavať teplotu v miestnosti pomôžu napríklad koberce s vyšším vlasom, ktoré bránia prechladnutiu od podlahy. K ďalším tepelným stratám dochádza často prostredníctvom okien – v tomto prípade zase pomôžu závesy, ktoré zadržujú teplo v miestnosti. Najlepšou voľbou sú práve zatemňovacie závesy tmavšej farby, ktoré absorbujú najviac svetla a tepla,“ hovorí Tomáš Puškár, interiérový dizajnér IKEA Slovensko. Aj napriek tomu šetriť energiu a peňaženku zadovážením teplejších paplónov a diek (11,4 %), hrubších závesov (5,2 %) a kobercov (7,4 %) plánuje pomerne malá skupina Slovákov.

Obmedzíme nákupy oblečenia a elektroniky

Zo získaných dát vyplýva, že Slováci sa pri nákupe radšej uskromnia a nakúpia menej (55,7 %) ako by mali hľadať lacnejšie alternatívy výrobkov (44,3%). Podľa vlastného názoru by najviac mohli obmedziť nákupy oblečenia či elektroniky (76 %) a zážitkové aktivity (55,1 %). So zážitkovými aktivitami by sa však veľmi ťažko lúčili obyvatelia miest nad 100 000 ľudí, urobilo by tak len 44,9 % z nich.

Tipy, ako šetriť v domácnosti:

• Inteligentné rolety PRAKTLYSING účinne znižujú tepelné straty spôsobené prievanom. Sú tvorené menšími bunkami, ktoré zachytávajú vzduch a premieňajú ho na izolačnú bariéru medzi oknom a miestnosťou.
• Indukčné varné dosky sú mimoriadne energeticky efektívne, rýchle a precízne, pretože indukčná technológia prenáša energiu priamo do magnetického riadu.
• Umývačka riadu šetrí v porovnaní s ručným umývaním riadu až trikrát viac vody a energie.
• Vymeňte staré batérie a sprchové hlavice za úspornejšie verzie s funkciou studeného štartu.
• Používajte sprchové hlavice a ručné sprchy od IKEA, ktoré sú vybavené regulátorom prietoku, ktorý znižuje prietok vody, pričom rozdiel v tlaku nepocítite.