Stanovisko premiéra k účelovému zneužívaniu prijatia členov Deaflympijského výboru Slovenska

26. apríla 2022 sa na Úrade vlády SR v Bratislave uskutočnilo oficiálne prijatie členov Deaflympijského výboru a športovcov, ktorí reprezentovali Slovenskú republiku na XXIV. letnej deaflympiáde v Brazílii. Súčasťou delegácie bol vtedy aj generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček. Išlo o oficiálne protokolárne prijatie u predsedu vlády, zábery z neho boli zverejnené na sociálnych sieťach, ako aj na mediálnom okruhu. Okrem spomínaného prijatia sa predseda vlády SR s Dušanom Dědečkom nikdy nestretol ani s ním priamo či nepriamo nekomunikoval.

Portál topky.sk však v pondelok 3. októbra publikoval článok s názvom „Vodič auta smrti s Hegerom! Sekretár deaflymijského výboru sa ešte nedávno takto bavil s predsedom vlády“. V ňom manipulatívnym spôsobom a účelovým využitím jedného oficiálneho prijatia podsúva verejnosti údajné blízke vzťahy predsedu vlády SR s Dušanom Dědečkom. Tieto nepravdivé informácie sa následne začali šíriť na dezinformačných weboch a profiloch na sociálnych sieťach.

Predseda vlády SR Eduard Heger sa dôrazne ohradzuje voči takémuto zneužívaniu prijatia členov Deaflympijského výboru Slovenska na Úrade vlády SR, ako aj voči spájaniu jeho osoby s vinníkom tragickej dopravnej nehody. Predseda vlády SR odmieta neprofesionálne spracovanie článku, ktorého jediným cieľom je vyrobiť senzáciu a zvýšiť tak čítanosť, resp. návštevnosť webového portálu, odmieta tiež takéto hrubé zneužívanie obrovskej tragédie, pri ktorej zahynulo päť mladých ľudí. V tejto súvislosti Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR požiadal portál topky.sk o stiahnutie uvedeného článku.

Alkohol za volantom je podľa predsedu vlády SR neprípustný. Eduard Heger verí, že vinník tragickej dopravnej nehody bude spravodlivo potrestaný.