Ako chápať sudcovskú nezávislosť?

Ako chápať sudcovskú nezávislosť?

Nedostatok etiky v súdnictve môže znamenať dramatické dôsledky pre spoločnosť.

Nezávislosť sudcov. Čo si pod ňou predstavujeme? Čo sa deje v prípade, ak je sprevádzaná nedostatkom etiky? Aj tieto otázky si budú klásť rečníci na diskusii organizovanej občianskym združení Manageria, ktorá sa koná v stredu 2. októbra o 18:00h v priestoroch Auditorium Maximum Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Cieľom Managerie je vychovávať z mladých ľudí schopných, zodpovedných, ale zároveň aj etických lídrov. Preto sme sa v spolupráci s veľvyslanectvami USA a Veľkej Británie rozhodli zorganizovať toto podujatie.

Pozvanie prijali profesor James E. Moliterno z Washington & Lee University zo Spojených štátov amerických a sudca John Phillips, ktorý je riaditeľom pre oblasť sudcovského vzdelávania v Justičnej akadémii vo Veľkej Británii. Slovenskú realitu v debate priblíži advokátka Zuzana Čaputová spolupracujúca s organizáciou Via Iuris, ktorú verejnosť spoznala aj ako bojovníčku proti pezinskej skládke. Diskusiu bude moderovať poradca amerického veľvyslanca v SR, Pavol Žilinčík.

"Pod mantrou nezávislosti súdnictva sa postupne vybudovala hradba na jeho izoláciu a uzavretosť. Slovenské súdnictvo je pritom napádané a spochybňované konaním ľudí z vnútra, nie tými, ktorí stav súdnictva kritizujú," povedala slovenská zástupkyňa v debate, advokátka Zuzana Čaputová. Diskutujúci budú hovoriť aj o úlohe hodnôt a etiky v práci právnikov, a tiež na to aký dopad má nedostatok hodnotového a etického súdnictva na oblasť biznisu a spoločnosť vo všeobecnosti.

"Keď je sudcovská nezávislosť chápaná zle, ťahá to dole celú spoločnosť. Ľudia aj firmy riešia spory v temných miestnostiach za zatvorenými dverami, niekedy nezákonnými prostriedkami. Ak sudcovia sú tí, ktorým sa nedá veriť, ľudia si povedia prečo by som práve ja mal nasledovať právo. Prečo by som mal hrať podľa pravidiel? V takej spoločnosti si dôsledky odnesú všetci. Výber daní viazne, tí, ktorí potrebujú zdroje trpia ich nedostatkom, kvalita ciest je mizerná a verejné projekty viaznu," tvrdí profesor Moliterno.

Čo s tým môžeme robiť, aby hodnoty a etika v práve mali čo najpozitívnejší vplyv na spoločnosť vrátane biznisu? Kedy je sudca v spore zaujatý? Kedy je súdnictvo nezávislé, a čo to znamená pre občanov i firmy? Diskusia je vhodná nielen pre študentov a absolventov práva, ale i pre širokú verejnosť.

Profily rečníkov:

Profesor James E. Moliterno
Prednáša na Washington & Lee University. Špecializuje sa na problematiku právnickej etiky a profesionálnych zručností sudcov, prokurátorov a advokátov. Prednáša v mnohých krajinách sveta, okrem USA systematicky aj v Českej republike, Srbsku, Arménsku, Číne, Gruzínsku, Japonsku a dobre pozná aj právny systém Slovenska. Jeho hodiny sú mimoriadne interaktívne, s maximálnym zapojením študentov, sudcov či advokátov. Ich úlohou je riešiť veľmi konkrétne hodnotové a etické dilemy v praxi. Jeho štýl výuky je veľmi populárny a bol ocenený American Bar Association Gambrell Professionalism Award a tiež Rebuilding Justice Award od Institute for the Advancement of the American Legal System.

sudca John Phillips
Je riaditeľom pre oblasť sudcovského vzdelávania v Justičnej akadémii vo Veľkej Británii. Je nositeľom Rádu britského impéria za služby v systéme trestného súdnictva a za prácu v justičnom vzdelávaní. Spolupodieľa sa na príprave publikácie Blackstone's Criminal Practice, ktorá pojednáva o trestnom práve a je každoročne vydávaná vydavateľstvom Oxford University Press. V roku 2009 sa stal vedúcim predstaviteľom inštitúcie Bench of Gray's Inn venujúcej sa profesionálnej príprave mladých advokátov v Anglicku a Walese. V roku 2012 mu Univerzita BPP v Londýne udelila čestný doktorát ako ocenenie za jeho prácu riaditeľa pre sudcovské vzdelávanie.

advokátka Zuzana Čaputová
Vyštudovala právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú úspešne ukončila v roku 1996 a získala titul Magistra práv. Počas celého štúdia i po jeho skončení pracovala v miestnej samospráve v Pezinku, najskôr ako asistentka na právnom oddelení a neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu. Od roku 1998 pracovala ako projektová manažérka v občianskom združení EQ Klub na projekte rozvoja miestnych komunít. Od roku 2001 spolupracuje s VIA IURIS, od roku 2010 ako advokátka. V rámci tejto spolupráce sa venuje téme „verejná kontrola verejnej moci", najmä efektívnemu a transparentnému výkonu samosprávy, nakladaniu s jej majetkom, ďalej téme „zodpovednosť verejných činiteľov" a tiež účasti verejnosti na rozhodovaní o veľkých investičných zámeroch.

moderátor Pavol Žilinčík
Pôsobí ako právny a politický poradca na Veľvyslanectve USA. Predtým pracoval 16 rokov ako právnik a manažér v mimovládnom a súkromnom sektore. Venoval sa hlavne oblasti reformy súdnictva a zlepšovania systému ochrany práv občanov, na tieto témy prednášal v USA, Veľkej Británii, Číne, Indii, Laose, Kambodži, Mongolsku, Indonézii a ďalších krajinách. Je spoluzakladateľom združenia VIA IURIS.