Print this page

Návrh na zákaz nedeľného predaja je opäť na stole, na rokovanie parlamentu ho tentokrát predložil nezaradený poslanec Národnej rady SR Martin Čepček. Podľa tímlídra strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre hospodárstvo a poslanca Jána Oravca ide o negatívnu kombináciu vplyvu na podnikateľov, ale aj na spotrebiteľov. Navyše sa to deje len chvíľu po tom, ako poslanci koalície spolu so Smerom schválili zvýšenie príplatkov za prácu cez víkendy a v noci.

 

„Poslanec Čepček chce svojim návrhom obmedziť ľudí slobodne sa rozhodnúť, kedy môžu ísť do obchodu. Zároveň im chce absurdne v súlade so svojim ideologickým presvedčením prikázať, čo a kedy majú robiť namiesto toho, aby im reálne v aktuálnej ťažkej dobe pomáhal. Výsledkom bude, že mnohé rodiny budú mať problém s nákupom, keďže nie každý to stihne cez týždeň či v sobotu, keď budú predajne preplnené,“ vysvetlil Ján Oravec.

Niektoré predavačky pritom podľa SaS prácu v nedeľu vyhľadávajú, pretože za ňu dostanú vyššie príplatky a deň voľna s rodinou si užijú inokedy. „Ak sa predaj zakáže, zarobia menej, čo ich vzhľadom na infláciu nepríjemne zabolí,“ poznamenal tímlíder SaS pre verejné financie a poslanec Marián Viskupič.

„Celý tento nápad je vzhľadom na schválené víkendové príplatky absurdný. Nerozumieme, prečo máme stále niekomu niečo prikazovať, zakazovať a rozhodovať za občanov. Treba to nechať na obchodníkoch, či budú mať otvorené a na zamestnancoch, ktorým by odpracované dni navyše chýbali vo výplate,“ doplnil Viskupič.