Print this page

Odpoveď šéfa Ecopressu Milana Mokráňa na otázky Omédiách.com o aktuálnom prepúšťaní a zmenách v Hospodárskych novinách a Ecopresse. 

 

 

 

Dobrý deň pani Kernová,

Odpovedám Vám súvislejšie, aby bol jasne vysvetlený kontext zmien v Ecopresse. Bol by som rád, keby moje stanovisko bolo zverejnené v plnom rozsahu. Ak to nebude možné, prosím, aby ste ma informovali.

Minulý rok sme sa v Ecopresse venovali dlhodobej stratégii, ktorú sme začali tento rok realizovať. Najprv redizajnom denníka Hospodárske noviny, nasledoval nedávny redizajn hnonline.sk a koncom roka zavedenie vlastného paywallu. S týmito zmenami sú spojené nové nároky a parametre kvality, ktoré súvisia nielen so zvýšenými požiadavkami na ľudské zdroje, ale aj s novým workflow vydavateľstva.

Pri začiatkoch zmien sme deklarovali ekonomický focus na produkciu nášho obsahu a sústredenie sa do tejto oblasti, čo je napokon jasne vidieť napr. aj na športovom spravodajstve, kde už niekoľko mesiacov produkujeme správy s ekonomickým zameraním, nie výsledkovým servisom. Preto aktuálne zmeny redakcií a oddelení len reflektujú zmeny na trhu a presúvajú sa pod tie úseky vydavateľstva, kam logicky patria.

V súlade s celosvetovými trendami, v rámci ktorých sme zaviedli responzívny dizajn hnonline.sk, pripravujeme zavedenie vlastného paywallu. Produkcia obsahu bude do konca roka plne multimediálna, redakcie pre web a tlačenú podobu Hospodárskych novín a ďalších titulov vydavateľstva budú už jednotné. To znamená, že nebudeme mať samostatných redaktorov pre web a zvlášť pre print. Pribudli nám však do teamu web dizajnéri a programátori.

Začiatkom budúceho roka by sme mali zaviesť nový redakčný systém, ktorý tieto zmeny len potvrdí a aj preto momentálne vytvárame spoločný grafický úsek pre potreby celého vydavateľstva. Zvlášť sme vytvorili úsek pre poskytovanie externých eventových, grafických a softwarových služieb, kde zaznamenávame v posledných mesiacoch nárasty a sú z jedných ďalších rozvojových aktivít vydavateľstva. Samozrejme s týmito zmenami sú spojené nielen zmeny v personálnej oblasti, ale aj nastavenie ekonomickej efektívnosti spoločnosti, tak aby sme vedeli dlhodobo naše ciele napĺňať.

Určite sa aktuálne zmeny nedajú porovnať napr. s českou Economiou, keďže u nás ide o štrukturálne zmeny spojené s jasným krokmi v rámci nie zásadných úspor ale hlavne s možnosťou vytvárania nových produktov a tržieb. A keďže Ecopressu vyprší v polovici budúceho roka nájomná zmluva, realizovné zmeny sa dejú už aj s ohľadom na možnú zmenu priestorov, kde práve prebieha výberové konanie s cieľom nájsť nielen ekonomickú výhodnosť ale samozrejme aj lokalitu a priestor, ktoré bude plne zodpovedať potrebám najväčšieho ekonomického vydavateľstva na Slovensku.

S pozdravom

Milan Mokráň

podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ