Print this page

Damask môže zásah využiť na propagandu. Sýrska vláda už vyprázdňuje základne, na ktoré by Američania mohli útočiť.

DAMASK, BRATISLAVA. Na jednom zábere prednáša prezident Bašar Asad o rozvoji sýrskej ekonomiky, aj keď tá pre občiansku vojnu prakticky prestala fungovať. Na ďalšom zase jeho manželka rozdeľuje potravinovú pomoc ľuďom v núdzi na konci pôstneho mesiaca ramadán.

Ulice Damasku ponúkajú iný pohľad. Je v nich ticho, občania si vytvárajú zásoby potravín a detí štátnych funkcionárov potichu odchádzajú do zahraničia, píšu New York Times.

Prezidentský pár sa však neschováva. Naopak, na Instagrame a na verejnosti vytvárajú dojem normálnosti. Rovnako, ako to robí od začiatku bojov na jar 2011.

Asadova druhá strana

„Snaží sa nevyvolávať dojem, že je krvilačný alebo že je mužom vojny. Nevytvára ani dojem, že sa chystá do boja,“ povedal o Asadovi Talal Salman, editor libanonských novín al­-Safír.

Ten bol niekedy na Asadovej strane, no keď prezident nariadil streľbu do opozičných demonštrantov, spoznal jeho odvrátenú tvár. Asad ju ukázal aj v rozhovore pre Le Figaro.

„Jediná možnosť, ako sa s nimi vyrovnať, je likvidácia,“ povedal o povstalcoch, z ktorých podľa neho 90 percent tvoria bojovníci prepojení na al­-Káidu.

Režim už Západu odkázal, že postoj nezmení, ani keby to malo znamenať tretiu svetovú vojnu.

asdasd_r4329.jpg

Američania mu dali čas

Podľa médií sa však už aj Asad pripravuje na prípadný zásah Američanov. Má na to dostatok času, keďže o útoku sa diskutuje už takmer dva týždne. Režim varoval obyvateľov, aby sa presunuli od vojenských základní, ktoré by mohli byť cieľom bombardovania.

Armáda vojakov umiestňuje aj do obývaných oblastí.

„Sýrsky režim vie asi o 30 až 40 možných cieľoch amerických útokov a mal dosť času na prípravu. Najmenej polovicu z nich už evakuovali, premiestnili alebo zamaskovali,“ povedal pre AP Hišám Džabír, libanonský generál vo výslužbe a šéf Blízkovýchodného centra pre štúdie a politický výskum.

Asadova reakcia môže byť rôzna. Od odvety proti americkým spojencom v regióne, ako sú Turecko, Izrael a Jordánsko. To sa však neočakáva, lebo už teraz má dosť problémov s bojom proti povstalcom. Môže zasiahnuť cez spriaznené libanonské hnutie Hizballáh, buď proti Izraelu, s ktorým militanti viedli v roku 2006 vojnu.

Alebo nemusí urobiť nič. Len útok prečkať a tváriť sa ako obeť agresie, čo považuje za najpravdepodobnejšie Salman Šajch z Brookins Doha Center.

„Jeho propaganda môže opakovať, že Západ opäť bez mandátu útočí na arabskú krajinu. Zvýrazní to tým, že ukáže nevinné civilné obete,“ povedal pre AP. 

Cez naše mŕtvoly

Prvými civilnými obeťami môžu byť Asadovi priaznivci, ktorí spustili kampaň s heslom „len cez naše mŕtvoly“.

Kým civilisti okolie základní opúšťajú, oni si tam rozkladajú stany.

„Nebojíme sa a sľubujeme, že budeme na útok odpovedať. Opustíme univerzity a pustíme sa do boja,“ cituje Wall Street Journal 20-­ročného študenta Alího Habíba.