Print this page

Bažant kinematograf premieta opäť aj na Pohode

Bažant Kinematograf je neodmysliteľnou súčasťou programu multimediálneho festivalu Bažant Pohoda (10. – 12. júla 2014).

Tento rok opäť predstaví vo festivalovom nočnom kine pestrú kolekciu hraných aj dokumentárnych filmov, vrátane niekoľkých hudobných aj vizuálnych špecialít.

Filmový program Bažant Kinematograf na Bažant Pohode aj tento rok harmonicky dopĺňa festivalové dianie. Hneď v úvode, v štvrtok večer sa v premiére predstaví dokument Pohoda 2013, v ktorom sa Marcel Nevín, tentoraz aj s Petrou Všelichovou, pravidelne vracia k predchádzajúcemu ročníku festivalu. Druhou štvrtkovou projekciou, nasledujúcou po nemeckom headlinerovi Kraftwerk, bude hudobná spomienka na Mareka Brezovského vo filme Patrika Lančariča Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom.

Piatkový filmový večer odštartuje dokumentárny film Mira Rema Vrbovskí Veter o svojráznej osobnosti všeumelca Braňa Jobusa, ktorý je popri svojom vrbovskom festivale aj neodmysliteľnou tvárou a hlasom Bažant Pohody. Film mal len pred pár dňami premiéru práve na festivale Vrbovské vetry. Polnoc bude patriť kolekcii zaujímavých a úspešných krátkych filmov od slovenských tvorcov, „kollywoodsky" film Martina Repku Tanec tigra nakrúcaný v Indii a animované Pandy Matúša Vizára a Sneh Ivany Šebestovej, ktoré sú tento rok aj súčasťou kolekcie predfilmov v riadnom programe filmových autobusov Bažant Kinematograf. Druhú filmovú noc uzavrie česko-slovenský film Fair Play Andrey Sedláčkovej, ktorý uvádzame len dva dni po medzinárodnej premiére v hlavnej súťaži na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary.

Sobotná filmová noc bude patriť hudbe a nemému filmu. Po roku sa v programe opäť objaví Ondrej Rudavský s umeleckým dokumentom o improvizovanom „jamovaní" v New Orleans počas obdobia pred uplynulou voľbou amerického prezidenta, Out of Jam. O polnoci sa v kine Bažant Kineamtograf bude konať po prvýkrát aj koncert – vystúpi kapela Naše deti z osady Veľká Lomnica, a svojou hudbou uvedie dokumentárny film, v ktorom sama aj účinkuje, Všetky moje deti Ladislava Kaboša.
Tohtoročnú filmovú Pohodu zavŕši vynikajúci, Zlatými Glóbusmi a Oscarmi ovenčený film Michela Hazanaviciusa The Artist, ktorý nás nostalgicky prenesie do zlatej éry nemého filmu v Hollywoode.