Print this page

Fórum donorov odovzdalo ceny firmám a jednotlivcom, ktorí svojou prácou a nasadením robia Slovensko lepšou krajinou.

FILANTROPOM ROKA 2014 je Miroslava Hunčíková z organizácie Svetielko pomoci, ktorá podporuje rodiny s onkologicky chorými deťmi. Do Siene slávy Fóra donorov uviedli Máriu Vaškovičovú, autorku Krištáľového krídla, za jej dlhoročné pôsobenie v oblasti filantropie. Spomedzi firiem získali najvyššie ocenenie TOP FIREMNÝ FILANTROP spoločnosti Prvá stavebná sporiteľňa a. s. a GlaxoSmithKline. Novinkou každoročného podujatia je ocenenie najúspešnejšieho projektu v oblasti fundraisingu – zvíťazil spoločný projekt Greenpeace Slovensko a n.o. Živica - Adoptuj si včelu!
Už tretí ročník verejnej ankety Filantrop roka vybral za víťaza M. Hunčíkovú, zakladateľku Svetielka pomoci. Organizácia poskytuje materiálnu pomoc a psychickú podporu rodinám s onkologicky chorými deťmi v Košickom a Prešovskom kraji. "Keď som na vlastnej koži okúsila, aké to je strachovať sa o život svojho chorého dieťaťa - nevedieť, ako si s tým poradiť psychicky, fyzicky, ale aj finančne, rozhodnutie pomáhať rodičom v podobnej situácii mi prišlo celkom prirodzené. Ocenenie Filantrop roka je pre mňa motiváciou pokračovať. Veď niekedy naozaj stačí pár povzbudivých slov či v tichosti držať za ruku, aby sme niekomu pomohli," hovorí čerstvá laureátka, Miroslava Hunčíková.
Nominácie do ankety posielajú zástupcovia neziskových organizácií, firmy i jednotlivci. Jej cieľom je upozorniť na ľudí, ktorí svojou osobnou angažovanosťou prispievajú k zveľaďovaniu kultúry a poslania darcovstva na Slovensku. „ Filantropia je životný štýl - cesta, ktorú si každý volí sám. Nie je len o peniazoch alebo prázdnych gestách. Mnohí totiž pomáhajú a nie je o nich počuť. Dôkazom toho je aj držiteľka ceny Filantrop roka 2014, ktorá dostala vôbec najväčší počet nominácií, aký sme doteraz od verejnosti obdržali," dodáva výkonná riaditeľka Fóra donorov, Soňa Lexmanová.
Novinkou tohto ročníka ankety je špeciálne ocenenie Fundraiser roka, ktoré Fórum donorov udeľuje pre najúspešnejší projekt v získavaní finančných prostriedkov na jeho realizáciu. Projekt Adoptuj si včelu! z dielne Greenpeace Slovensko a neziskovej organizácie Živica sa venuje akútnemu problému záchrany včelstva na Slovensku. „Ocenenie je vítanou spätnou väzbou pre organizácie, ktoré hľadajú verejné zdroje na svoju činnosť. Verím, že im dodá energie do ďalšieho obdobia," povedal Roland Kyška, riaditeľ portálu ĽUDIA ĽUĎOM, n. o., ktorý je na Slovensku jednotkou medzi nástrojmi verejného financovania.

Pocta za dlhoročnú angažovanosť v oblasti filantropie a uvedenia do Siene slávy Fóra donorov patrí autorke a producentke Krištáľového krídla, Márii Vaškovičovej. Anketa už 18 rokov oceňuje pozoruhodné charitatívne či humanitné činy. Od r. 2010 slúži aj ako samostatná platforma na podporu filantropie, ktorá prispela organizáciám sumou takmer 700 000 eur.

Porota udelila Cenu za prínos komunite, Igorovi Chamillovi, zakladateľovi a predsedovi pacientskej organizácie Kardioklub SK. Hoci je sám invalidným dôchodcom, podarilo sa mu vytvoriť sieť kardioklubov, ktorá na Slovensku pomáha ľuďom pomáha ľuďom so srdcovými ochoreniami. Filantropom napriek hendikepu sa stala Marcela Václavková-Konrádová z OZ Prístav nádeje. Navzdory viacnásobnému ťažkému zdravotnému postihnutiu s vervou pomáha a angažuje sa vo verejnoprospešných aktivitách v Banskej Bystrici a okolí.

Kategória pre firemných donorov TOP firemný filantrop je organizovaná v spolupráci s denníkom Hospodárske noviny. Jubilejné desiate ocenenie v kategórii veľké firmy získala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. Medzi strednými a malými podnikmi kraľuje naďalej GlaxoSmithKline Slovakia s.r.o. Patrí jej aj prvenstvo v kategórii pomeru zisku a daru."Čoraz viac firiem zaraďuje spoločenskú zodpovednosť medzi svoje priority. Čo nás ale mrzí je fakt, že nemajú potrebu komunikovať tieto aktivity navonok. Pre komunitu, v ktorej sa angažujú je však dobré, ak vie, kto im ako pomáha. Takéto partnerstvo je prospešné pre obe strany," zdôrazňuje Pavol Múdry z Medzinárodného tlačového inštitútu a člen poroty.

Cenu venovanú aktívnym ľuďom vo firmách - Zamestnanec roka - filantrop získala Monika Gombošová z Pivovary Topvar, a.s., kde pracuje na pozícii vedúcej vozového parku. Kolegovia ju opísali ako „akcelerátorku dobra", ženu, ktorá dokázala inšpirovať svojho zamestnávateľa k myšlienke zlepšiť zamestnanosť žien, seniorov a rozvoj turizmu nádherného šarišského kraja ako potenciálneho zdroja príjmov a tak aj prosperity.

Fórum donorov sa od roku 1996 venuje rozvoju filantropie a jej kultúry na Slovensku a v zahraničí. Združuje popredné nadácie a firemných filantropov pôsobiacich na Slovensku, podporuje rozvoj inštitucionálneho aj individuálneho darcovstva. Je zároveň aktívnym členom medzinárodných filantropických zoskupení. Je zriaďovateľom DMD systému, teda darcovským SMS, ktoré umožňujú mimovládnym neziskovým organizáciám získavať príspevky od darcov. Krédom spoločnosti je od jej vzniku čestnosť, férovosť a transparentnosť, čo dokazuje i fakt, že od vzniku DMS nebola na Slovensku zneužitá jediná takto realizovaná zbierka. Viac informácii o činnosti nájdete na www.donorsforum.sk.