Medzinárodný deň materinského jazyka vo vysielaní RTVS

20.02.2013 09:55 | Tlačové správy | RTVS

RTVS si už tradične od roku 2000 pripomína 21. februára Medzinárodný deň materinského jazyka. Vo vysielaní programových služieb sa budeme venovať napríklad výučbe materinského jazyka, rôznym slovenským nárečiam, spisovnej slovenčine, aj problému detí, ktoré nerozumejú čítanému textu a dozvieme sa, čím je pre vás materinský jazyk.

Rádio Slovensko
Štvrtok 21. februára je deň, kedy by sme mali obzvlášť dodržiavať dĺžne, pekne mäkčiť a zohľadniť aj to, že slovenčina pozná mäkké ľ. Aj keď náš materinsky jazyk nie je v ohrození, dokedy prežije? Aj nad tým sa zamyslíme vo štvrtok ráno s Barbarou Štubňovou v Téme na ráno od 5.00 do 9.00 h.

Ďalej sa spisovnej slovenčine budeme venovať v obľúbenej pravidelnej rubrike Slovenčina na slovíčko v časoch o 6.40 a 16.23 h. Predpoludním a popoludní vás Eva Sládková v prúdovom vysielaní Rádia Slovensko pozve vypočuť si rozhovor s odborníkmi o slovenčine.

Od 19.00 do 22.00 h moderátor Martin Cifrík ponúkne v Téme na večer odpovede na otázky týkajúce sa výučby materinského jazyka: Ako sa vyučuje materinský jazyk dnes? A ako to s jeho výučbou vyzeralo v minulosti?

Rádio Regina Bratislava
Tentoraz bude hosťom v Magazíne Rádia Regina v čase od 10.05 do 11.00 h expert na nárečia profesor Ivor Ripka. Hovoriť bude práve o slovenčine, ktorá je mimoriadne bohatá na nárečia. Spoločne s poslucháčmi si zahráme hru zameranú na identifikáciu nárečových slov.

Publicistika v prúdovom vysielaní sa bude niesť v znamení týchto tém: Keďže sa opakovane vo výskumoch vychádza, že deti nerozumejú čítanému textu, budeme zvedaví, čo tento jav spôsobuje a ako im môže komplikovať život. Vieme čo čítame? Na to sa budeme pýtať detí, žiakov, študentov, ale aj ich učiteľov. Ďalej budeme hovoriť o živote mŕtvych jazykov a so spisovateľom sa porozprávame o slovných hračkách v slovenskej literatúre.

Rádio Regina Banská Bystrica
Štvrtkové ráno na Rádiu Regina Banská Bystrica bude patriť stredoslovenským nárečiam. Ponúkneme rozhovor s etnografkou na túto tému. Počas dňa sa nám prihovorí aj dlhoročná učiteľka slovenčiny Mária Poliaková z Prievidze, ktorá o slovenčine porozpráva z odborného i ľudského hľadiska a povie tiež o vzťahu súčasných študentov k svojej rodnej reči.

Rádio Regina Banská Bystrica tiež pripravuje čriepky z rozhlasového archívu, vďaka ktorým poslucháčom pripomenieme majstrovskú prácu hercov so slovenským jazykom v ukážkach z rozhlasových a televíznych hier. Prinesieme tiež rozhovor s kultúrnym aktivistom, majiteľom antikvariátu a pokračovateľom hrebendovskej tradície Jána Cígera z Mädokýša o tom, čím je preňho materinský jazyk.

Rádio Regina Košice
Už od 5.05 h sa v spravodajsko-publicistickej relácii Rádiobudík porozprávame s jazykovedkyňou M. Sedlákovou o najčastejších prehreškoch voči spisovnému jazyku. V Magazíne Rádia Regina privítame o 9.05 h jazykovedca Jána Bartka, rozoberieme tému úrovne jazykového prejavu v médiách. Ako sa učia hovoriť bábätká? Materinský jazyk odmalička v Mozaike regiónu o 14.05 h.

Radio Slovakia International
Slovenský jazyk bude vo štvrtok 21. februára Témou dňa v anglickej, francúzskej, nemeckej, ruskej, španielskej a slovenskej sekcii.

Rádio Devín
O 7.40 h uvedieme esej významného slovenského prozaika Dobroslava Chrobáka Z kadlubu nášho jazyka o mechanizmoch slovenského jazyka, jeho adaptabilite, operatívnosti a zmenách, ktoré v ňom prebiehajú. Číta Tomaš Maštalír. Neskôr, o 11.04 h prinesieme esej slovenského jazykovedca Jána Kačalu Naše jazykové dedičstvo o dejinách slovenského jazyka od praslovanskej jednoty po súčasnosť. Číta Jozef Šimonovič.

Dvojka
Medzinárodný deň materinského jazyka si vo vysielaní Dvojky pripomenieme v magazínoch, ktoré sa venujú jazykovede - o 15.35 h Jazykoveda - skúmanie nárečí a o 23.10 Spektrum vedy - Živí proti živým. Okrem toho vám o 16.30 h. ponúkneme medailón známej slovenskej jazykovedkyne s názvom Jubiluje - Mária Ivanová- Šalingová.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

2. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

3. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.

Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

4. Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

Najmenej 33 ľudí zahynulo pri požiari v známom japonskom štúdiu animovaného filmu Kyoto Animation Studio v japonskom Kjóte.

Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

5. Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

Spoločnosť Orange štartuje novú PR kampaň s názvom Rodinné LOVEstories.

Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

6. Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

Paní Zagorová je síce „milá holka“, ale už tri roky po sobe berie 600 tisíc... a čo potom „Jandovia a iní“? Od slávneho prejavu Miloša Jakeša, ktorý bol predzvesťou pádu komunismu, uplynulo presne 30 rokov.

7. Aj vás nadchla aplikácia, ktorá vám ukáže, ako budete vyzerať o 30 rokov? Pozor, prináša viaceré riziká

Na sociálnych sieťach pribúdajú v posledných dňoch fotky ľudí, ako môžu vyzerať o 30 rokov, či naopak fotky, ako vyzerajú o niekoľko rokov mladší. Ľudia si ich vytvorili pomocou aplikácie FaceApp, ktorá dokáže pomocou umelej inteligencie zmeniť tvár ľudí podľa rôznych kritérií a aj podľa veku. Odborníci však varujú, aplikácia sa môže dostať k citlivým údajom, s ktorými môže ďalej bez vedomia ich majiteľa nakladať.

Turecký súd zbavil viny novinára a experta Reportérov bez hraníc

8. Turecký súd zbavil viny novinára a experta Reportérov bez hraníc

Istanbulský súd dnes oslobodil novinára a experta medzinárodnej novinárskej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Erola Önderoglua obžaloby z teroristickej propagandy.

AFP: Pigasse a Křetínský chcú posilniť svoje pozície v Le Monde

9. AFP: Pigasse a Křetínský chcú posilniť svoje pozície v Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse a český miliardář Daniel Křetínský exkluzivně jednají o odkoupení podílů španělské mediální skupiny Prisa ve společnosti Le Monde Libre. Ta kontroluje skupinu Le Monde, jenž vydává stejnojmenný deník.

10. O2 Dobrá vec pozná svojich víťazov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha. Poteší až 40 škôl po celom Slovensku

Aktuálny ročník O2 Dobrej veci v boji o O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha už pozná svojich víťazov. Akadémie, ktorých cieľom je budovať kladný vzťah detí k športu a motivovať ich k nemu cez všeobecnú pohybovú prípravu, získalo pre nadchádzajúci školský rok až 40 základných škôl po celom Slovensku.