Medzinárodný deň materinského jazyka vo vysielaní RTVS

20.02.2013 09:55 | Tlačové správy | RTVS

RTVS si už tradične od roku 2000 pripomína 21. februára Medzinárodný deň materinského jazyka. Vo vysielaní programových služieb sa budeme venovať napríklad výučbe materinského jazyka, rôznym slovenským nárečiam, spisovnej slovenčine, aj problému detí, ktoré nerozumejú čítanému textu a dozvieme sa, čím je pre vás materinský jazyk.

Rádio Slovensko
Štvrtok 21. februára je deň, kedy by sme mali obzvlášť dodržiavať dĺžne, pekne mäkčiť a zohľadniť aj to, že slovenčina pozná mäkké ľ. Aj keď náš materinsky jazyk nie je v ohrození, dokedy prežije? Aj nad tým sa zamyslíme vo štvrtok ráno s Barbarou Štubňovou v Téme na ráno od 5.00 do 9.00 h.

Ďalej sa spisovnej slovenčine budeme venovať v obľúbenej pravidelnej rubrike Slovenčina na slovíčko v časoch o 6.40 a 16.23 h. Predpoludním a popoludní vás Eva Sládková v prúdovom vysielaní Rádia Slovensko pozve vypočuť si rozhovor s odborníkmi o slovenčine.

Od 19.00 do 22.00 h moderátor Martin Cifrík ponúkne v Téme na večer odpovede na otázky týkajúce sa výučby materinského jazyka: Ako sa vyučuje materinský jazyk dnes? A ako to s jeho výučbou vyzeralo v minulosti?

Rádio Regina Bratislava
Tentoraz bude hosťom v Magazíne Rádia Regina v čase od 10.05 do 11.00 h expert na nárečia profesor Ivor Ripka. Hovoriť bude práve o slovenčine, ktorá je mimoriadne bohatá na nárečia. Spoločne s poslucháčmi si zahráme hru zameranú na identifikáciu nárečových slov.

Publicistika v prúdovom vysielaní sa bude niesť v znamení týchto tém: Keďže sa opakovane vo výskumoch vychádza, že deti nerozumejú čítanému textu, budeme zvedaví, čo tento jav spôsobuje a ako im môže komplikovať život. Vieme čo čítame? Na to sa budeme pýtať detí, žiakov, študentov, ale aj ich učiteľov. Ďalej budeme hovoriť o živote mŕtvych jazykov a so spisovateľom sa porozprávame o slovných hračkách v slovenskej literatúre.

Rádio Regina Banská Bystrica
Štvrtkové ráno na Rádiu Regina Banská Bystrica bude patriť stredoslovenským nárečiam. Ponúkneme rozhovor s etnografkou na túto tému. Počas dňa sa nám prihovorí aj dlhoročná učiteľka slovenčiny Mária Poliaková z Prievidze, ktorá o slovenčine porozpráva z odborného i ľudského hľadiska a povie tiež o vzťahu súčasných študentov k svojej rodnej reči.

Rádio Regina Banská Bystrica tiež pripravuje čriepky z rozhlasového archívu, vďaka ktorým poslucháčom pripomenieme majstrovskú prácu hercov so slovenským jazykom v ukážkach z rozhlasových a televíznych hier. Prinesieme tiež rozhovor s kultúrnym aktivistom, majiteľom antikvariátu a pokračovateľom hrebendovskej tradície Jána Cígera z Mädokýša o tom, čím je preňho materinský jazyk.

Rádio Regina Košice
Už od 5.05 h sa v spravodajsko-publicistickej relácii Rádiobudík porozprávame s jazykovedkyňou M. Sedlákovou o najčastejších prehreškoch voči spisovnému jazyku. V Magazíne Rádia Regina privítame o 9.05 h jazykovedca Jána Bartka, rozoberieme tému úrovne jazykového prejavu v médiách. Ako sa učia hovoriť bábätká? Materinský jazyk odmalička v Mozaike regiónu o 14.05 h.

Radio Slovakia International
Slovenský jazyk bude vo štvrtok 21. februára Témou dňa v anglickej, francúzskej, nemeckej, ruskej, španielskej a slovenskej sekcii.

Rádio Devín
O 7.40 h uvedieme esej významného slovenského prozaika Dobroslava Chrobáka Z kadlubu nášho jazyka o mechanizmoch slovenského jazyka, jeho adaptabilite, operatívnosti a zmenách, ktoré v ňom prebiehajú. Číta Tomaš Maštalír. Neskôr, o 11.04 h prinesieme esej slovenského jazykovedca Jána Kačalu Naše jazykové dedičstvo o dejinách slovenského jazyka od praslovanskej jednoty po súčasnosť. Číta Jozef Šimonovič.

Dvojka
Medzinárodný deň materinského jazyka si vo vysielaní Dvojky pripomenieme v magazínoch, ktoré sa venujú jazykovede - o 15.35 h Jazykoveda - skúmanie nárečí a o 23.10 Spektrum vedy - Živí proti živým. Okrem toho vám o 16.30 h. ponúkneme medailón známej slovenskej jazykovedkyne s názvom Jubiluje - Mária Ivanová- Šalingová.

MISSONI. Talianska haute couture v jedinečnej knihe

Ikona v módnom dizajne. Špičkový taliansky módny dom preslávený svojimi farebnými pletenými vzormi. Spájajú sa s ním mená celebrít ako Jennifer Lopez, Tom Hanks, Cate Blanchett, Scarlett Johansson, Uma Thurman, Julia Roberts, Keira Knightley, Madonna alebo David Beckham.

Pieseň k Vianočnej rozprávke naspievala známa folková speváčka so Symfonickým orchestrom SRo (VIDEO)

V tichu je názov titulnej skladby tohtoročnej vianočnej rozprávky RTVS Čarovný kamienok.

Kampaň J&T Banky vychádza z podmorských diel úspešnej fotografky (VIDEO)

J&T Banka v týchto dňoch uvádza novú kampaň na jeden zo svojich investičných produktov. Pokračuje v komunikačnej línii spájania finančného sveta so svetom umenia.

Prokurátor podal obžalobu na Rostása zo Zem a vek za slovné útoky na Židov (VIDEO)

Prokurátor podal obžalobu na šéfredaktora časopis Zem a vek Tibora Rostása za extrémizmus. Mal sa ho dopustiť v článku Klin Židov medzi Slovanmi.

Tisícky ľudí šírili podvod so sedačkami, polícia im posiela dôležitú radu

Ľudia na Slovensku opäť vo vidine, že niečo drahé získajú zadarmo, šírili hoax a zároveň poskytovali dôležité údaje, ktoré mohli následne podvodníci zneužiť.

Vatikán si chce získať mladých – prináša aplikáciu s elektronickým ružencom (VIDEO)

Vatikán chce získať sympatie mladých veriacich vďaka technologickej inovácii, ktorá ich má prepojiť s elektronickou aplikáciou, a pomôcť im tak pri tradičných ružencových modlitbách.

Do Na telo príde šéf vyšetrovacieho tímu Gorila (VIDEO)

Hostia a témy víkendových diskusii. Na verejnosť sa dostal zvukový záznam z Gorily, ktorý obsahuje nahrávky, ktoré naznačujú politickú korupciu.

Posledný videoklip Karla Gotta už má okolo 23 miliónov zhliadnutí (VIDEO)

Posledný klip Karla Gotta a jeho dcéry Charlotte Elly k piesni Srdcia nehasnú už má na YouTube okolo 23 miliónov zhliadnutí. Singel zložil frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo, ktorý ich tiež doprevádzal na akustickej gitare. Ide o prvú pieseň, ktorú Krajčo napísal pre niekoho iného než svoju kapelu. Finálnu podobu doladil s Petrom Harazinom z kapely Nebe.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.