Pozor na alkohol za volantom, december býva rizikový

Pozor na alkohol za volantom, december býva rizikový Foto: slovenskepivo.sk

Koniec roka a predvianočný čas je spojený s množstvom firemných večierkov, návštevami vianočných trhov alebo posedeniami s rodinou či priateľmi.

Štatistiky Policajného zboru hovoria, že práve december patrí dlhodobo k mesiacom, kedy za volant sadá najviac vodičov pod vplyvom alkoholu. Aj preto Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, v spolupráci s vybranými reštauračnými zariadeniami po celom Slovensku, spúšťa tento piatok (9.12.2016) edukačnú kampaň priamo v prevádzkach čapujúcich pivo – „Keď pijem, auto zostane doma".

Alkohol spomaľuje reakcie, znižuje pozornosť, ale zvyšuje sebapreceňovanie. O tom, že pre mnohých nie je stále prirodzené riadiť sa pravidlom „Keď pijem, auto ostane doma", svedčia aj štatistiky Prezídia Policajného zboru. „Približne 9 % zo všetkých dopravných nehôd na Slovensku sa stane pod vplyvom alkoholu. Zapríčiní ich v pomere 90 % mužov-vodičov a 10 % žien-vodičiek. Za posledných päť rokov najviac vodičov pod vplyvom alkoholu zistili policajti v Košickom kraji a najmenej v Trnavskom kraji1," vysvetľuje plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ a dodáva: „Podľa našich aktuálnych štatistík, od januára do októbra 2016, bol zistený alkohol u 7 670 vodičov motorových vozidiel. Za to isté obdobie sa na slovenských cestách stalo 914 dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu2."

Predvianočné a sviatočné obdobie je veľmi rizikové. Mnohí vodiči podceňujú vianočné či novoročné prípitky alebo následný zostatkový alkohol v krvi. „December patrí k mesiacom v roku, kedy vodiči pod vplyvom alkoholu spôsobujú najväčší počet dopravných nehôd," hovorí plk. Ján Ignaták. "Zvlášť ženy vodičky sa najčastejšie správajú nezodpovedne práve v tomto mesiaci. Čo sa týka dní v týždni, víkendy patria ku dňom, kedy si aj muži aj ženy vypijú viac ako inokedy a potom sadnú za volant. Muži tak šoférujú pod vplyvom alkoholu prevažne v sobotu a nedeľu, ženy v piatok a sobotu1."

KEĎ PIJEM, AUTO ZOSTANE DOMA

Jednoduché. Jasné je to takmer každému, avšak štatistiky hovoria iné. Alkohol za volantom má vážne následky. Od januára do októbra prišlo na slovenských cestách o život 22 ľudí pri autonehodách, kde hral úlohu aj alkohol. Ťažko zranených bolo 75 a ľahko zranených 3712.

Pritom alternatív, ako sa bezpečne dostať domov, keď sme pili alkohol, je viacero. „Tak ako si plánujeme, kam sa pôjdeme zabaviť, tak je dobré sa vopred zamyslieť aj nad tým, ako sa z vianočného posedenia či oslavy dopravíme domov. Ak sme na akciu z nejakého dôvodu prišli autom a predsa pili alkohol, možností máme viac: zavolať si taxík alebo drink taxi, nechať sa odviezť triezvym priateľom, použiť MHD alebo ísť pešo a prevetrať si hlavu, " konštatuje Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

ZRADNÝ ZOSTATKOVÝ ALKOHOL

Veľkým problémom u šoférov býva v mnohých prípadoch zostatkový alkohol. Aký „zostatok" ráno koluje v žilách, závisí od viacerých faktorov. Orientačne však muž vážiaci 85 kg potrebuje asi osem hodín na odbúranie alkoholu z troch veľkých pív, zatiaľ čo žena vážiaca 60 kg potrebuje až deväť hodín na odbúranie alkoholu z dvoch veľkých pív. Preto je dôležité neprekročiť tieto množstvá, keď ide človek večer na pivo a ráno musí šoférovať.

„Ak si nie sme ráno istí, aké množstvo alkoholu máme v krvi, môžeme si aspoň orientačne skontrolovať hladinu alkoholu jednorazovým alkotesterom, ktorý je bežne dostupný napríklad na čerpacích staniciach alebo v internetových obchodoch. Podľa výsledku sa potom môžeme lepšie rozhodnúť, či sadnúť za volant," vysvetľuje Jana Shepperd.

K ÚČTU ZA PIVO ALKOTESTER

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu sa tento rok rozhodlo rozšíriť svoju preventívno – osvetovú kampaň Deň zodpovednosti. „Už piaty rok sa snažíme upozorňovať na zodpovednú konzumáciu piva z pohľadu bezpečnosti na cestách. Kým v lete vyrážame s Prezídiom Policajného zboru za vodičmi priamo na cesty, tento rok sme sa rozhodli ísť za ľuďmi priamo do reštaurácii a pubov," spresňuje Jana Shepperd. Vo viacerých slovenských mestách bude od piatku 9. decembra prebiehať kampaň „Keď pijem, auto zostane doma", ktorá poukazuje aj na nebezpečenstvo tzv. zostatkového alkoholu. Zákazníci sa prostredníctvom plagátov a letákov dozvedia dôležité informácie o čase, ktorý naše telo potrebuje na úplné vytriezvenie, ako aj niektoré zaujímavé slovenské štatistiky o alkohole za volantom. Zároveň pri odchode domov, dostanú k účtu za pivo alkotester, ktorým si môžu ráno, pred odchodom za povinnosťami, skontrolovať zostatkový alkohol.

„Rozhodnúť sa správne je dôležité hlavne vtedy, keď môže naša voľba ovplyvniť aj osudy druhých. Vodič je málokedy na ceste sám, a tak preto aj touto aktivitou pripomíname, že každý deň by sme mali mať „Deň zodpovednosti," uzatvára Jana Shepperd.