Print this page

Tenorista Pavol Bršlík vystúpi na otvorení Lábskej filharmónie v Hamburgu Foto: Iwan Baan

Koncom týždňa (11.-12.1.2017) otvorí nemecké mesto Hamburg svoju novú architektonickú a kultúrnu dominantu – Lábsku filharmóniu.110 metrov vysoká koncertná sieň je postavená na inej, pamiatkovo chránenej budove. Jej autormi sú slávni švajčiarski architekti Jacques Herzog Pierrea de Meuron, ktorí sú aj tvorcami Tate Modern v Londýne.

 

 

 

200.000 ton váhy, 4000m2 , 2100 miest v sále, vysokokvalitný organ a náklady Stavbou sa Hamburg postaral sa o nejeden mediálny škandál, nakoľko trvala celých desať rokov a náklady stúpli z pôvodných 78 na 789 miliónov eúr, podľa expertov ide o akusticky najlepšie na svete vybavenú sálu. Za účasti prominentných hostí ju otvoria ju dva koncerty NDR Orchestra a zboru Lábskej filharmónie, Zboru Bavorského rozhlasu, s dirigentom Thomasom Hengelbrockom. S potešením konštatujeme, že medzi sólistami otváracích koncertov bude slovenský tenorista Pavol Bršlík.

Ďalšími sólistami sú speváci Camilla Tilling, Wiebke Lehmkuhl, Philippe Jaroussky a Sir Bryn Terfel a organistka Iveta Apkalna. Na programe »Zum Raum wird hier die Zeit« (Čas sa tu stáva priestorom) zaznejú diela Beethovena, Cavalieriho, Liebermanna, Messiaena, Praetoria, Rihma, Wagnera a Zimmermanna.