Vyjadrenie denníka SME k stanovisku OZ Odyseus

 

Zástupca šéfredaktora reaguje na kritické stanovisko OZ Odyseus k článkom denníka SME:

Denník SME si uvedomuje zodpovednosť pri pokrývaní dôležitých tém zasahujúcich spoločnosť, vrátane jej marginalizovaných skupín. Zároveň vyznáva postupy etickej novinárskej prace a berie vážne upozornenia týkajúce sa ich prekračovania alebo pochybení.

Rovnako pristúpil aj k téme užívateľov drog v bratislavskom prostredí. Cieľom reportáže o živote užívateľov drog a pripojenom rozhovore s predstaviteľmi občianskeho združenia Odyseus, ktoré sa snaží takýmto ľuďom pomáhať, bolo upozorniť práve na komplikovanosť celej problematiky a poukázať na problémy, s akými sa niektorí ľudia, ktorí sa ocitli v zložitej životnej situácii, stretávajú.

Novinár hneď v počiatočnej fáze oslovil OZ Odyseus. Združenie odmietlo účasť novinára na terénnej práci, keďže by to mohlo ohroziť dôveru klientov voči terénnym pracovníkom.

Terénna práca je však pozitívnym prvkom v živote užívateľov drog a jej popísanie je dôležité pre čitateľa. Novinár v anonymite využil služby terénnych pracovníkov v čase, kedy na ich služby nečakal iný klient a po dvoch minútach sa vzdialil. Dostal materiál, ktorý združenie klientom poskytuje. O tomto kroku neskôr predstaviteľov OZ Odyseus informoval a materiál im vrátil.

Je bežnou praxou novinára, že keď pracuje na nejakej téme, snaží sa dostať čo najbližšie, aby

mohol priamu skúsenosť sprostredkovať pre čitateľa. Kontakt s Odyseom bol len jednou zložkou reportáže, v ktorej sme sa snažili zachytiť konkrétne momenty a skúsenosti konkrétnych užívateľov drog, ktorí s rozhovorom súhlasili. Od začiatku boli oboznámení s tým, že ide o redaktora denníka SME. Mali možnosť text autorizovať, ale nevyužili ju. Redakcia má k dispozícii písomnú komunikáciu.

Následne prebehol oficiálny rozhovor s predstaviteľkami OZ Odyseus o ich práci a problematike užívateľov drog. Keďže dvojrozhovory uverejňujeme iba vo výnimočných prípadoch, pri editácii rozhovoru sa niektoré výpovede pre dôležitosť ich obsahu spojili. Keďže OZ Odyseus s týmto riešením nesúhlasil, použili sa napokon vo výslednej podobe rozhovoru iba odpovede jednej z respondentiek.

Denník poskytol OZ Odyseus na autorizáciu celý rozhovor aj časť reportáže, ktorá sa ich týkala, okrem jediného vyjadrenia a to z dôvodu, že sa použilo dodatočne, keď sa plánovala titulná strana. Toto vyjadrenie obsahuje nepresnú formuláciu, ktorá nás mrzí.

Zobrazenie spoločensky dôležitej práce, ako vykonáva organizácia Odyseus, je však významným predpokladom pre jej posilnenie v očiach verejnosti aj štátnych inštitúcií. A to najmä v čase, kedy štát obmedzuje finančné výdavky na podobné aktivity a združenia ako Odyseus sa stretávajú s finančnými problémami. Aj z tohto dôvodu sme organizácii poskytli priestor na rozhovor.

Denník SME dlhodobo podporuje témy verejného záujmu a cieľom v žiadnom prípade nebolo ohroziť samotnú terénnu prácu združenia. Naopak, poskytnutím priestoru k tejto téme sme sa snažili zdôrazniť jej dôležitosť.

Jakub Filo

zástupca šéfredaktorky pre spravodajstvo
denník SME, sme.sk