Štatutárom reálne hrozí, že na oddeleniach dokladov strávia čakaním dlhé chvíle

Do štartu komunikácie štátnych úradov so štatutármi spoločností zapísaných v obchodnom registri zostáva už len 16 týždňov.

Napriek tomu je na prístup k svojim elektronickým schránkam pripravených len 102 243 zástupcov firiem, teda ani nie polovica /48 percent/. Väčšina štatutárov /takmer 111-tisíc osôb/ teda nemá občiansky preukaz s čipom vybavený vôbec, alebo ho nemá aktivovaný bezpečnostným osobným kódom /BOK/.

Ministerstvo vnútra, ktoré vydáva elektronické občianske preukazy, už pokladá situáciu za kritickú. Preto sme v uplynulých dňoch rozoslali štatutárom bez potrebného dokladu informačnú SMS správu s výzvou, aby si elektronický občiansky preukaz vybavili. Ak ani tento krok nezaberie, musia štatutári rátať s tým, že na oddeleniach dokladov strávia čakaním pomerne dosť času.

Z dát ministerstva vnútra totiž vyplýva, že čakacie doby na oddeleniach dokladov sa začínajú predlžovať – blíži sa dovolenkový čas s ním tzv. sezóna cestovných dokladov: občania si vybavujú pasy. V súčasnosti je priemerná čakacia doba pri žiadosti o vydanie OP 22 minút, ale každým dňom si žiadatelia počkajú dlhšie.

Upozorňujeme, že hroziacim kolapsovým stavom na oddeleniach dokladov sa v polovici roka nebude dať vyhnúť, ak štatutári firiem nezačnú brať výzvy vážne. Aby bolo vybavovanie dokladov plynulé, je potrebné, aby si týždenne vybavilo či aktivovalo občiansky preukaz 6925 štatutárov. V skutočnosti každý týždeň navštívi pracoviská dokladov v priemere len tisíc štatutárov.

MV SR mesačne vydáva v priemere 50 až 55-tisíc občianskych preukazov. Doklad si možno vybaviť na hociktorom zo 76 oddelení dokladov v SR nezávisle od miesta trvalého pobytu. Na klientskych centrách sú čakacie doby dlhšie, a to najmä v krajských mestách. V pondelok, utorok a vo štvrtok sú oddelenia doklad otvorené od 8. do 15. hodiny, v stredu až do 17. hodiny, v piatok len do 14. hodiny.

Pri prevzatí dokladu si nechajte bezplatne vydať aj certifikáty potrebné k vytvoreniu zaručeného elektronického podpisu, ktorý využijete najmä pri množstve e-služieb poskytovaných štátom. Každý, kto požiada o elektronický podpis, dostane bezplatne čítačku.

Vyhotovený doklad vám doručíme na ktorékoľvek pracovisko v rámci SR. Existuje samozrejme aj možnosť nechať si ho doručiť kuriérom do vlastných rúk.

Včasným vybavením či aktiváciou dokladu získate výhodu vyskúšať si prácu so štátnou e-schránkou, nadobudnete zručnosť a prípadne rozhodnete, ktoré osoby vo vašej firme splnomocníte prístupom do štátnej e-schránky. Podrobnosti nájdete na stránke www.statutar.sk