RTVS prinesie počas sviatkov viacero mimoriadnych relácií. Tu je prehľad

JEDNOTKA

V hlavnom vysielacom čase na Veľkonočný piatok bude zaradený dvojdielny akvizičný film Mojžiš. Ide o spracovanie z roku 1995 v hlavnej úlohe s Benom Kingsleym. V sobotu v hlavnom vysielacom čase Jednotka uvedie premiéru rodinného filmu Bella a Sebastián 2 a premiéru historického filmu so Sandrou Bullock Láska a vojna. Nedeľa na Jednotke bude patriť pokračovaniu seriálu Tajné životy II. a ďalším častiam britského výpravného seriálu Kráľovná Viktória.

Na Veľkonočný pondelok sa diváci môžu tešiť na premiéru novej série interaktívnej zábavnej šou Čo ja viem. Aj tento rok sa moderovania zhostí Marcel Merčiak, v prvej časti budú spolu s divákmi pri obrazovkách súťažiť Marián Čekovský, Juraj Šoko Tabaček a Celeste Buckingham.

V podvečernom čase Jednotka pripravila to najlepšie z klasických rozprávok - Princ Bajaja, „Jak se budí princezny", Mahuliena, zlatá panna a Šíleně smutná princezná, na Veľkonočný pondelok to bude premiéra špeciálnej epizódy toho najlepšieho z folklórneho formátu Zem spieva.

Veľkonočné popoludnia na Jednotke budú patriť Rozprávkam bratov Grimmovcov, tento rok sme zo série vybrali tituly Janko a Marienka, Červená čiapočka a Tri pierka. Počas Veľkej noci tiež štartujú premiérové časti obľúbenej detskej relácie Trpaslíci, premiérové časti relácie Daj si čas a nová relácia pre deti s názvom TV Miniuni.

Vlastnú tvorbu doplnia akvizičné rozprávky Najlepší kamaráti, Sammyho dobrodružstvá, Tom Sawyer, Asterix a Vikingovia a mnoho ďalších. V sobotu napoludnie bude odvysielaný premiérový slovenský film Karolovo posolstvo venovaný pápežovi Jánovi Pavlovi II. V tomto filme si dve hlavné postavy zahrali František Kovár a Zuzana Mauréry, film vznikol ako školská práca Spojenej školy sv. Františka z Assisi a obsahuje aj množstvo animovaných sekvencií.

Už tradične bude Jednotka na Veľký piatok vysielať Služby Božie a v nedeľu priamy prenos z vatikánskej Veľkonočnej svätej omše s pápežským požehnaním Urbi et orbi. Počas celej Veľkej noci pobeží na Jednotke aj filmová miniséria Ježiš Nazaretský, popoludní budú zaradené klasické filmy ako Quo vadis, Ivanhoe, či „Adéla ještě nevěčeřela".

DVOJKA

So sviatočným vysielaním Dvojky sa už tradične spájajú zvykoslovné a duchovné programy, televízna klasika najmä s ľudovou tematikou a prírodovedné dokumenty. Počas tohtoročných veľkonočných sviatkov však na Dvojke bude mať pomerne veľký priestor šport, fanúšikovia sa môžu tešiť na prenosy zo zápasov našej reprezentácie v rámci Euro Hockey Challange, hokejové MS do 18 rokov, ktoré sa tento rok konajú v Poprade a Spišskej Novej Vsi, finálové duely play-off Tipsport Ligy a v sobotu aj priamy prenos z futbalovej Fortuna ligy.

Sviatočné rána na Dvojke sú spojené s veľkonočným zvykoslovím (Symbolika Trojdnia, Kamenné pastorále, Slovenské kraslice, Zem ešte stále spieva, Keď sa lámal rok, Šibi, ribi, mastné ryby... a veľkonočná Kapura). V tomto roku majú Veľkú noc v rovnakom období aj pravoslávni veriaci, preto sú do vysielania zaradené aj programy s pravoslávnymi duchovnými tradíciami (Kolíska a kríž, Ikony-znamenia zmierenia).

Milovníci dokumentov si prídu na svoje vďaka dokumentárnym sériám BBC Skryté kráľovstvá zvierat a Obri doby ľadovej, deťom ponúkne Dvojka každý deň Obedňajšiu rozprávku (Z kapsy rozprávkara 1-3, Záplata na záplate, Zlaté vajíčko, Na vysokej skale – Spišský rebel, Spievanka).

Do sviatočnej štruktúry Dvojka zaradila aj dokumenty o inšpiratívnych osobnostiach (Divoký muž - Príbeh Philipa Ribiéra, Prekonať hranice - príbeh plavca, Manžel kráľovnej - neznámy príbeh princa Filipa, Carol Kingová – „Natural Woman", Björk a Attenborough, v nedeľu popoludní dlhometrážny dokument českej produkcie o legendárnom cestovateľovi Století Miroslava Zikmunda). V nedeľu podvečer uvedie Dvojka premiéru prírodopisného dokumentu Zdena Vlacha Rybárik spútaný s riekou.

Duchovný obsah je sústredený predovšetkým do Veľkého piatku, najmä do večerného času s tradičným priamom prenosom z Krížovej cesty z rímskeho Kolosea, ktorej predchádza uvedenie akvizičného dokumentu Sľub z katakomb. Nasleduje premiéra Koncertu SOSR, na ktorom zaznejú diela W. A. Mozarta a A. Dvořáka so sólistami Evou Hornyákovou, Tomášom Šelcom a speváckym zborom Lúčnica.

Duchovný rozmer Veľkej noci podčiarkne aj dokument Svätá Jeanne de Lestonnac v piatok popoludní, v nedeľu sviatočné vydanie náboženského magazínu Orientácie a nedeľný film režiséra Franca Zeffirelliho o živote sv. Františka Brat Slnko, sestra Luna.

V nedeľu večer Dvojka odvysiela kultovú rockovú operu Jesus Christus Superstar, filmovú večernú ponuku Dvojky v sobotu doplní zatiaľ posledný film Jena Paula Belmonda Muž a jeho pes, v pondelok dánsky film zo súčasnosti Medvedík a v utorok to bude francúzsko-talianska snímka Ostrov v ohni.

Na Veľkonočný pondelok bude v programe Kandráčovci – 10 rokov s vami znieť ľudová hudba v podaní Kandráčovcov, v pondelok podvečer a v utorok Dvojka uvedie premiéru ďalších dvoch dokumentov Pavla Dvořáka z obľúbeného cyklu Hľadanie stratených svetov - Smrť kráľa Ľudovíta a Koniec mníchov na Skale útočišťa.

RÁDIO SLOVENSKO

Počas veľkonočných sviatkov si Rádio Slovensko zachová charakter informačného rádia, obsahovo ako aj hudobne však bude vysielanie sviatočné. Na Veľkonočnú nedeľu Rádio Slovensko odvysiela v priamom prenose z Vatikánu slávnostnú svätú omšu a požehnanie Urbi et orbi.

Debora Pastirčáková: Čakanie (piatok 21:05): v premiérovom dokumente sa pozrieme na to, ako prežívajú utečenci príchod do našej krajiny, čím všetkým musia prejsť a ako sa vyrovnávajú s obdobím čakania a neistoty. Fíčer Debory Pastirčákovej prináša v období Veľkej noci citlivý pohľad na príbehy ľudí, ktorých nepriaznivá situácia vyhnala zo svojich domovských krajín.
Osudy 20. storočia (nedeľa 22:20): príbeh Mariana Kolníka ako metafora na veľkonočnú nedeľu o človeku prenasledovaného komunistickým režimom v 50-tych rokoch, ktorý sa nevzdal svojej viery, prešiel si svoju vlastnú tŕňovú cestu a v istom zmysle potom zažil zmŕtvychvstanie svojho sna.

Sviatočné rozhovory: Ráno (nedeľa o 8:00): na Veľkonočnú nedeľu sa budeme zhovárať s trnavským biskupom Jánom Oroschom o posolstve Veľkej noci, o konci pôstu a výzvach ďalšieho obdobia.

Rádio Slovensko počas Veľkonočných sviatkov v priamom prenose odvysiela aj finálovú sériu Tipsport Ligy medzi HC '05 iClinic Banská Bystrica a HK Nitra.

RÁDIO REGINA

Andrea Eliášová: Po stopách Márie Magdalény na Záhorí (piatok 12:30): rozhovor s vysokoškolským pedagógom a teológom doc. Pavlom Tománkom, ktorý nedávno knižne zmapoval mimoriadnu úctu prejavovanú Márii Magdaléne v záhorskom regióne.

S Jurajom Sarvašom na káve v banskobystrickom Národnom dome (piatok 14:05): v tomto roku uplynie 90 rokov od položenia základného kameňa Národného domu v Banskej Bystrici, ktorého súčasťou je aj Štátna opera. V kaviarni Národného domu sa od jeho otvorenia stretávali významné osobnosti kultúrneho a spoločenského života. S hercom Jurajom Sarvašom si zaspomíname na operného speváka Ondreja Malachovského, básnika Andreja Plávku, hudobného skladateľa Tibora Andrašovana a herečky Máriu Markovičovú a Zoru Pavlendovú.

55 téz proti (sobota 13:00): päťsté výročie reformácie je podnetom vrátiť sa k momentom, keď teológ Martin Luther pribil na dvere chrámu vo Wittenbergu 95 téz proti odpustkom a praktikám súdobej cirkvi. Čo tomu predchádzalo a čo spôsobila jeho kritika? Aké zmeny priniesla? Aká bola minulosť a aká je súčasnosť evanjelickej cirkvi na Slovensku?

Andrea Eliášová: V tichu Bielej soboty (sobota 22:30): rozhovor s mladým historikom a zakladateľom OZ Nenápadní hrdinovia Františkom Neupauerom, vysokoškolským pedagógom, ktorý spoznal mnoho zaujímavých ľudí s hlbokým duchovným životom a silnými príbehmi, ktoré sa snaží zaznamenať pre ďalšie generácie.

Andrea Eliášová: Veľká noc jezuitu (nedeľa 18:30): stretnutie s pátrom Andrejom Filipekom, ktorý má goralské korene, ale pôsobí roky v Bratislave, kde vyučuje teológiu. Niekoľko rokov bol správcom historického kostola jezuitov na Hlavnom námestí v Bratislave. Počas obdobia komunizmu mu bol odobratý štátny súhlas na vykonávanie kňazskej služby.

Dlhovláska (nedeľa 8:00): premiéra novej rozprávky.

RÁDIO DEVÍN

Piatok 14. 4.

Poludňajší koncert – Via Crucis: 15 zastavení Ježiša Krista v jedinečnom spracovaní uznávaného súčasného poľského skladateľa vo vynikajúcej interpretácii súborov Polyphony a Britten Sinfonia pod vedením Stephena Laytona.
Veľkonočný jazzový špeciál (13.30): Gabriel Bianchi predstaví jazzové interpretácie nadčasovej klasickej hudby venovanej tomuto sviatku
Posledný jednorožec (14:00): rozprávková hra Zuzany Križkovej.
Sedem posledných slov Krista na Kríži v rôznych autorských interpretáciách (Ars Musica 17:00): James MacMillan; Tristan Murail; Paul Caur; Sofia Gubaidulina; Peter Duchnický a iní.
Umrieť a žiť večne: premiéra Ars litery Gabriely Horečnej.
Koncertné Rádio Devín - Slovenský filharmonický zbor a capella: záznam koncertu v Redute zo 17. 2. 2017. Duchovná zborová tvorba Valentina Silvestrova, Petra Fialu a Irisz Szeghy, slovenská premiéra Stabat mater. Dirigent Jozef Chabroň, sólisti Eva Šušková - soprán, Juraj Čižmarovič - husle.
August Strindberg - Kristína (21:00): rozhlasová hra.

Sobota 15. 4.

Povesť o prešporskom Rolandovi (9:00): rozprávková hra Jozefa Lenharta.
Paratum cor (11:00): duchovná hudba slovenských františkánskych skladateľov 18. storočia v podaní Františkánskej schóly Bratislava.
Profesor Silvester Krčméry (12:00): premiéra z cyklu rozhovorov s výnimočnými ľuďmi.
Danko a Janko (13:00): rozhlasová hra na motívy románu Terézie Vansovej pri príležitosti 160. výročia narodenia autorky.
Veľké hudobné diela (15:00): veľkonočný špeciál Adriana Rajtera.
Plátno. Pane urob zo mňa odvážneho svedka tvojej lásky (17:00): fíčer Ivany Jachymovej.
Pašie (19:00): Georga Philip Telemann: Brockes-Passion a Arvo Pärt: Passio.

Nedeľa 16. 4.

Esej na nedeľu (6:00): Teodor Križka - Veľký piatok alebo Dokonané je a Karel Čapek: O veľkonočnom čarovaní.
„Aleluja" hudobných majstrov v relácii Musica sacra (7:30).
Jabloň v zime - Listy Deža Ursiniho Eve Rosenbaumovej v relácii Rubikon (8:30).
Nedeľné matiné - posolstvo Veľkej noci je aj o posolstve lásky - božskej aj lásky pozemskej. Obidve podoby sú obsiahnuté v Symfónii Turangalila od Oliviera Messiaena (10:30).
Deň po zmŕtvychvstaní – fíčer Egona Tomajka (12:00).
Veľkonočný koncert SOSR: výber z koncertných sezón, hľadanie tradícií (16:00).
Hudba kontinentov - mimoriadny význam majú veľkonočné sviatky v pravoslávnych krajinách. V Rusku, na Ukrajine a v Gruzínsku dokonca v tomto smere prevyšujú Vianoce.
Jozef Kopecký: Komedie o umučení (21:00): rozhlasová hra.
Vox Clamantis Ensemble (22:30): záznam koncertu z chrámu Svätého Mikuláša zo 17. júna z roku 2016 v Talline.

Pondelok 17. 4.

Veľkonočná skladačka (10:30): mix hudobných storočí - žánrov, hudobných štýlov - na ceste od Veľkej noci.
Pavel Vilikovský: Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa (13:00): prvá časť premiérového Čítania na pokračovanie.
Terézia Vansová: Svedomie (14:00): rozhlasová hra.
Radosť a žart na osi dejín hudby (Ars musica o 15:00).
Márius Kopcsay a súčasná humoristická literatúra (Ars litera o 17:00).

Rádio Junior pripravuje tematický týždeň Týždeň zo škrupinky s rozprávkami o všetkom, čo sa vie vyliahnuť, Rádio Litera sa bude venovať téme života a smrti v tvorbe slovenských a svetových autorov. Rádio Slovakia International sa pozrie na slávenie veľkonočných sviatkov v slovenských školách a zahraničných misiách.