Českí a slovenskí študenti ovládli medzinárodnú súťaž New Yorkeru

Studenti českých a slovenských vysokých škol zaznamenali mimořádný úspěch v mezinárodní soutěži Brand New Challenge pořádané společností New Yorker. Z finálového kola si týmy Loosers Farm a Copyright Infreshment přivezly první a třetí místo, i finanční odměnu a nabídku na šestiměsíční stáž v ředitelství jednoho z největších módních řetězců.

 

 

Soutěž Brand New Challenge byla vyhlášena v druhé čtvrtině roku 2012 ve všech zemích, kde značka dlouhodobě působí. Celkem bylo do soutěže přihlášeno 90 týmů z Evropy i Blízkého východu. Úkolem studentů bylo do začátku října 2012 připravit strategii značky New Yorker, a to na základě předem připraveného a týmy provedeného marketingového výzkumu v prostředí jejich domácí země. Ve finálovém kole se poté s prezentacemi utkalo 10 nejlepších týmů z Francie, Litvy, Maďarska, Polska, Srbska a České republiky.

Třetí místo si z vyhlášení odnesl český tým Copyright Infreshment, složený ze studentů Vysoké školy ekonomické v Praze. Výhru v podobě 1 000 eur si tak rozdělí Martina Peckelová, Kateřina Drtinová, Linda Nezhybová, Adam Troják (všichni obor Multimédia v ekonomické praxi, Fakulta informatiky a statistiky), Klára Mrkvová (Podnikohospodářská fakulta) a Jan Navrátil (Fakulta mezinárodních vztahů). Druhé místo v soutěži získal polský tým The Fashioners.

„Přihlášku jsme brali spíše jako možnost vyzkoušet si, jak ve škole získané vědomosti aplikovat v praxi. Vůbec jsme neočekávali, že se dostaneme takto daleko. Velice si vážíme toho, že jsme byli pozváni do sídla společnosti, a že jsme se mohli setkat s ostatními talentovanými a podobně nadšenými lidmi z jiných zemí," komentovala úspěch Martina Peckelová, vedoucí nejmladšího z finálových týmů.

Po napínavém vyhlášení však byl nejšťastnější tým Loosers Farm, tvořený českými a slovenskými členy internship programu agentury Loosers. Veronika Holíková (Ústav grafického designu, FMK UTB ve Zlíně), Lenka Bernátová (Mediální studia a žurnalistika, FSS MU v Brně), Eva Sulovcová, Jaroslav Vígh (oba z Katedry žurnalistiky, Filozofická fakulta Katolické univerzity v Ružomberku), Michal Šichtanc a Martin Zdražil (oba z Ústavu marketingových komunikací, FMK UTB ve Zlíně) tak od zástupců společnosti New Yorker přebrali šek na 5 000 eur a nabídku na šestiměsíční stáž v sídle společnosti v německém Braunschweigu.

„Celý projekt jsme brali dost rebelsky a chtěli si ho užít. Hlavně proto, že konkurence byla opravdu velká. K výzkumu a strategii jsme ale přistupovali velmi komplexně a dali jsme si záležet i na vizuální podobě informací a formě prezentace. Mohly to být důvody toho, proč jsme byli nejúspěšnější," dodal k výsledkům soutěže Martin Zdražil, supervizor vítězného týmu.
Přestože společnost New Yorker dlouhodobě pracuje se studenty a mladými kreativními lidmi, soutěž Brand New Challenge pořádala vůbec poprvé. Podle zástupců společnosti však lze díky kvalitě přihlášených prací očekávat pokračování tohoto mezinárodního projektu.