SOSR, Lúčnica a Verdiho Requiem v Dóme sv. Martina

Rozhlasoví symfonici tento týždeň úspešne odohrali svoj 6. abonentný koncert. Už túto sobotu 23. marca 2013 o 19.30 h sa bratislavskému publiku predstavia opäť, tentoraz na mimoriadnom koncerte usporiadanom Umeleckým súborom Lúčnica. V bratislavskom Dóme sv. Martina bude znieť Messa da Requiem talianskeho operného génia Giuseppe Verdiho.

Sólové party budú interpretovať slovenskí operní speváci Ľubica Vargicová, Terézia Kružliaková, Miroslav Dvorský a Gustáv Beláček. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) bude dirigovať Walter Attanasi. Ďalej sa predstaví Spevácky zbor Lúčnica a Spevácky zbor mesta Bratislava. Záznam z koncertu počas Veľkej noci odvysiela Rádio Devín.

„Uvedením diela Giuseppe Verdiho (Requiem) si chceme pripomenúť niekoľko významných jubileí – 200. výročie narodenia skladateľa, 65. výročie založenia umeleckého súboru Lúčnica, ale aj 25 rokov od uskutočnenia bratislavskej sviečkovej demonštrácie. Hlavným zámerom však zostáva umeleckým spôsobom pripomenúť udalosti Veľkej noci, patria k najdôležitejším sviatkom európskej kresťanskej tradície," povedal pre RTVS Marián Turner, umelecký riaditeľ súboru Lúčnica.

Azda najvýznamnejší taliansky skladateľ opier Giuseppe Verdi (1813 – 1901) skomponoval svoju skladbu Messa da Requiem ako zhudobnenú rímsko-katolícku zádušnú omšu pre štyroch vokálnych sólistov, veľký miešaný zbor a orchester pred takmer 140 rokmi. Skladba nesie typické znaky Verdiho zrelého operného rukopisu – silný rytmus, vznešené melódie a dramatické kontrasty vyjadrujúce silné emócie. V diele je cítiť pocit smútku zo straty priateľa, ale aj veľkú túžbu človeka po odpustení hriechov i radosť zo spásy.

Uvedením spomínaného diela Giuseppe Verdiho RTVS nadviaže na minuloročnú úspešnú spoluprácu s Lúčnicou, kedy SOSR participoval na opätovnom uvedení Liverpoolskeho oratória, výnimočného diela legendy populárnej hudby Sira Paula McCartneyho.

Záznam koncertu odvysiela RTVS na Rádiu Devín, a to v sobotu 30. marca o 20.00 h.

Vstupenky v hodnote 50 eur je možné zakúpiť v sieti Ticketportal a tiež sídle Umeleckého súboru Lúčnica na Štúrovej 6 v Bratislave od 14.00 do 16.00 hod. Telefonické rezervácie na čísle: 02/204 86 103.