Budú kritickým novinárom a angažovaným občanom odoberať deti? Ilustr.foto: Omédiách.com

Budú kritickým novinárom a angažovaným občanom odoberať deti?

14.07.2017 13:51 | Tlačové správy | SaS

Na námetkovú kontrolu sociálky u novinárov Tódových reaguje strana SaS vyhlásením:

Podrobnosti: Novinárka Tódová ostala prekvapená. Prišla k nej neobvyklá kontrola zo sociálky

Návšteva terénneho sociálneho pracovníka u manželov Tódových, ktorí obaja pracujú ako redaktori Denníka N, ako aj zdôvodnenie tejto návštevy potrebou aktualizovať údaje o deťoch, vníma strana Sloboda a Solidarita (SaS) ako pokus o zastrašovanie. Pracovník mal túto pochybnú kontrolu vykonať na základe pokynu nadriadených, dokonca tak ani nejde o individuálnu akciu jednotlivca.

Redaktorka Monika Tódová patrí k špičke slovenských investigatívnych novinárov. Za dlhé roky svojej práce informovala verejnosť o mnohých špinavostiach s politickým pozadím, nevynímajúc korupčné kauzy Ficových vlád vrátane kauzy Bašternák.

Návšteva sociálneho pracovníka u rodiny Tódových, ktorá nepoberá žiadne sociálne dávky okrem prídavkov na dve deti, v sebe obsahuje jasné posolstvo: Štát má nástroje, ako vám môže znepríjemniť život. Preto sa Ficovej vlády pýtame – budú novinárom a angažovaným občanom za ich kritiku režimu odoberať deti?

Podľa slov terénneho sociálneho pracovníka spravidla navštevuje rodiny, kde sú hlásené problémy. Rovnakú kontrolu, akú vykonal v rodine Tódových, urobil naposledy vlani.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny naopak tvrdí, že išlo o bežnú návštevu terénneho sociálneho pracovníka, ktorý vykonáva aktivity vyplývajúce z národného projektu na podporu rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí klientov. Cieľom vraj je skontrolovať účelnosť poberaných štátnych sociálnych dávok. Úrad dokonca tvrdí, že návštevy terénnych sociálnych pracovníkov sa dotknú kohokoľvek z poberateľov vrátane verejne známych osôb.

Dôrazne preto žiadame generálneho riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Mariána Valentoviča, aby verejnosti poskytol:

a) štatistické údaje o počte vykonaných neohlásených kontrol v rodinách, ktoré poberajú iba prídavky na deti, za obdobie od roku 2016,

b) počet verejne známych osôb, ktoré boli predmetom takejto kontroly,

c) konkrétne využitie poznatkov z týchto kontrol pre samotný projekt.

Poslankyňa NR SR a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová v tejto súvislosti zaslala aj podnet ombudsmanke Márii Patakyovej, pretože má podozrenie, že došlo k porušeniu zákona a ústavných práv manželov Tódových. Podľa zákona 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele sa oprávnenia zamestnanca orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately vzťahujú len na účel vykonávania opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

V zákone sa nehovorí nič o kontrole hospodárneho užívania sociálnych dávok, čím argumentuje ÚPSVaR. Neohlásenú kontrolu účelnosti poberania prídavkov na deti možno preto chápať ako porušenie ústavného práva na súkromie.

Richard Sulík, predseda SaS
Ľubomír Galko, podpredseda SaS
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS
Natália Blahová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS

Klienti 365.bank a Poštovej banky si budú môcť vyberať z bankomatov aj bezkontaktne

365.bank spolu s Poštovou bankou od dnešného dňa spúšťajú bezkontaktné transakcie v celej sieti 187 bankomatov.

Od statusov Ľuboša Blahu sa dištancuje aj Akadémia Policajného zboru

Akadémia Policajného zboru v Bratislave sa vo vyhlásení dištancuje od nenávistných statusov poslanca Ľuboša Blahu, ktorý je vedený na akadémii ako vyučujúci.

Čo predchádzalo vojne, v ktorej zahynuli milióny ľudí?

Zneli mierové zvony a Európa ich počúvala s nádejou. Zdalo sa, že svetová vojna, vražedný konflikt veľmocí, je navždy zažehnaný. Vďaka bezpríkladnému priemyselnému rozvoju silneli vo všetkých krajinách myšlienky socializmu, ktorého prvoradým cieľom bolo ukončenie nepriateľstva medzi národmi.

Pozor na podvodné ponuky smartfónov na akoby serióznych stránkach médií

Spoločnosť Samsung varuje pred podvodnými ponukami na internete.

Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť

Ukrajinská polícia zadržala a obvinila podozrivých z vraždy novinára Pavla Seremeta. Toho pred tromi rokmi zabil v centre Kyjeva výbuch bomby nastraženej v aute. Zadržanie podozrivých dnes oznámil minister vnútra Arsen Avakov.
Seremet v minulosti pracoval ako novinár aj v Bielorusku a v Rusku.

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.

PR projekty je už možné prihlasovať do súťaže PROKOP

Asociácia Public Relations na Slovensku (APRSR) vyhlásila nový, v poradí už 10 ročník súťaže  najlepších PR projektov na Slovensku – PROKOP 2019.

Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Primitívne, dehonestujúce a klamlivé statusy poslanca Smeru Ľuboša Blahu na facebooku už nahnevali aj vedenie Slovenskej akadémie vied, kde je Blaha stále zamestnancom. A keďže s ním nemôžu podľa zákona rozviazať pracovný pomer, vyzývajú ho nepriamo na odchod, lebo „inštitúciu vážne poškodzuje.“

Američania mimoriadne zasiahli voči Kočnerovi a zmrazili mu všetky financie

Ministerstvo financií Spojených štátov amerických dalo Mariana Kočnera a šesť jeho firiem na Magnitského sankčný zoznam. Znamená to, že v Amerike a zrejme ani v Európe už nebude môcť obchodovať. Ak tam má peniaze, o všetky príde.