Aká je dostupnosť mobilného internetu na kúpaliskách?

Kto môže, ten trávi najhorúcejšie dni tohto leta na letnom kúpalisku, kde sa venuje plávaniu a počas slnenia si kráti chvíle na internete.

Práve dostupnosť a kvalita mobilného pripojenia k internetu na bratislavských letných kúpaliskách bola predmetom záujmu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (Regulačný úrad - RÚ). RÚ pomocou meracej aplikácie RU MobilTest zistil, že na všetkých preverovaných kúpaliskách je dostupný mobilný širokopásmový (rýchly) prístup k internetu pomocou najnovších LTE sietí. Podľa nameraných hodnôt je možné usúdiť, že kvalita mobilného pripojenia u všetkých štyroch mobilných operátorov umožňuje bežné využívanie internetového pripojenia a vo viacerých prípadoch uspokojí aj náročnejšieho návštevníka kúpaliska.

Najvyššia nameraná rýchlosť sťahovania dát do mobilu bola 200 Mbps, čo v mnohých prípadoch prevyšuje namerané hodnoty pri pevnom internetovom pripojení. Najvyššia nameraná rýchlosť odosielania dát do mobilu bola 48 Mbps. Úplné výsledky testov sú dostupné na www.meracinternetu.sk. Na niektorých kúpaliskách sú dostupné aj bezplatné WiFi siete, ale tie neboli predmetom testovania. Aká je dostupnosť a kvalita mobilného pripojenia k internetu na ostatných kúpaliskách, príp. na iných miestach si záujemcovia môžu overiť pomocou nekomerčnej aplikácie RU MobilTest.

Aplikáciu vydala nezávislá autorita a je dostupná v slovenskom a anglickom jazyku pre všetky moderné webové prehliadače a (inteligentné) mobilné telefóny s operačným systémom Android a iOS. Ponúka napr.: možnosť synchronizovať výsledky testov z niekoľkých rôznych zariadení a mapu zobrazujúcu celkové výsledky testov. Aplikácia je na stiahnutie do mobilov a tabletov bezplatne dostupná v internetových obchodoch Apple Store a Google Play Store pod názvom „RU MobilTest".

Zoznam letných kúpalísk, kde boli vykonané testy: Delfín, Krasňany, Lamač, Matadorka, Mičurín, Rača, Rosnička a Tehelné pole.