Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 13. septembra

13.09.2017 19:44 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

- uložila sankciu – odňatie frekvencií vysielateľovi Best FM Media spol. s r.o. (programová služba Rádio Best FM) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 20. 4. 2017 a 24. 7. 2017 nevyužíval frekvenciu 89,6 MHz Prievidza a v dňoch 11. 4. 2017 a 31. 7. 2017 nevyužíval frekvenciu 92,4 MHz Martin na účely, na ktoré mu boli pridelené;

- uložila sankciu – pokutu 7 000 eur vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu Ako som prežil dňa 3. 3. 2017 o cca 9:40 hod, ktorý označil ako nevhodné pre maloletých divákov do 12 rokov napriek obsahu, ktorý podmieňuje jeho klasifikáciu ako nevhodného pre maloletých divákov do 15 rokov;

- uložila sankciu – pokutu 7 000 eur vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba DAJTO) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu 112 dňa 5. 2. 2017 o cca 8:31, 9:32, 10:03 a 10:25 hod a dňa 19. 2. 2017 o cca 5:58, 6:28, 6:59 a 9:32 hod, ktoré označil ako nevhodné pre maloletých divákov do 12 rokov napriek obsahu, ktorý podmieňuje ich klasifikáciu ako nevhodných pre maloletých divákov do 15 rokov;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku Kritika do vlastných radov v programe Televízne noviny dňa 24. 2. 2017;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku informujúceho o kritike dvojakého života niektorých členov cirkvi pápežom Františkom v programe Správy RTVS dňa 24. 2. 2017;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s tým, že dňa 14. 7. 2017 o cca 19:00 hod odvysielal príspevok Najnebezpečnejšie letiská v programe Televízne noviny bez slovného upozornenia na nevhodnosť nasledujúcich záberov;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 16 ods. 2 písm. b) ZVR (vysielanie audiovizuálnych diel v čase a za podmienok dohodnutých s nositeľmi práv k týmto dielam) v súvislosti s vysielaním programu Kobra 11 – Koniec sveta dňa 21. 7. 2017;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s. r. o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu Aféry dňa 3. 8. 2017 o cca 7:35 hod, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Noviny zo dňa 9. 7. 2017;

- začala správne konanie voči vysielateľovi RÁDIO KISS, s.r.o.(programová služba Rádio Kiss) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. b) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 95,9 MHz Snina – Sčobík a 97,8 MHz Stropkov, na účely ktoré boli pridelené;

- uznala za neopodstatnené 7 sťažností resp. ich časti.

• Retro ležiak Zlatý Bažant ’73 prichádza v praktickej plechovke

Spoločnosť HEINEKEN Slovensko predstavuje s príchodom nového roka ďalšiu skvelú produktovú inováciu. Na pulty predajní prichádza medzi Slovákmi obľúbené pivo Zlatý Bažant '73 v praktickej 500 ml plechovke.

• Ľudia môžu opäť hlasovať, kde vyrastú ihriská Lidla Žihadielka, prinášame podrobnosti

V lete vyrastie na Slovensku ďalších desať detských ihrísk Žihadielok. O tom kde, rozhodnú v hlasovaní ľudia.

• Program zasadnutia Rady RTVS

Zasadnutie Rady RTVS je naplánované na štvrtok 18. januára 2018 o 10,00 h.

• Film PIATA LOĎ ocenila detská porota na Cenách TRILOBIT 2018

Film PIATA LOĎ videli tisícky detí po celom svete a detské poroty ho aj oceňujú na medzinárodných festivaloch. Aktuálne dnes večer prevzala režisérka Iveta Grófová Cenu Berounský medvídek TRILOBIT 2018, ktorú udeľuje Detská porota za audiovizuálne dielo pre detského diváka; slávnostný večer vysielala v priamom prenose ČT art. V závere roka získal film aj dve ceny na gréckom festivale Olympia Int'l Film Festival: cenu od ECFA (European Children's Film Association/Európska asociácia filmov pre deti) a cenu za najlepší scenár. Snímka mala svetovú premiéru takmer pred rokom na Berlinale, kde získala taktiež cenu detskej poroty Krištáľového medveďa.

"Teší nás, že film oslovuje všetkých, bez rozdielu veku. Dospelí diváci ho vnímajú ako príbeh o zlyhaní rodinného zázemia. Detský divák ako príbeh osobitého detského dobrodružstva. Každý si vo filme môže nájsť to, čo mu jeho životná skúsenosť ponúka. Priazeň detského diváka je o to cennejšia, že čisto vníma autenticitu a mágiu vykresleného detského sveta v situáciach či dialógoch, ktoré sú stvárnené vynimočnými hereckými výkonmi oboch hlavných detských predstaviteľov," povedal scenárista Marek Leščák, ktorý pracoval na scenári spolu s režisérkou.

Ceny Trilobit majú už tridsaťročnú históriu, po osemnásty raz sa slávnostný večer konal v Berouně. Ceny vyhlasuje Český filmový a televizní svaz FITES s podporou mesta a subjektov aktívnych v audiovizuálnej tvorbe. Po Medzinárodnom festivale Karlove Vary ide o najstaršie ocenenie svojho druhu v Česku. Hlavnú Cenu Trilobit 2018 získal film slovenskej režisérky Terezy Nvotovej Mečiar.

Film, ktorý mal slovenskú premiéru v marci minulého roku, pochodil za necelý rok približne 50 festivalov, z ktorých mnohé boli zamerané práve na detského diváka a rodinný formát. Už prestížne Berlinale ho uviedlo v sekcii Generation Kplus. Detská porota, ktorá mu udelila Krištáľového medveďa za najlepší film vtedy zdôvodnila svoje rozhodnutie slovami: „Vybrali sme kreatívny a autentický film. Je o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh nás veľmi oslovil a hercom sme naplno uverili". V hlavnej postave Jarky sa predstavila dnes už dvanásťročná Vanessa Szamuhelová, ktorá film sprevádza na festivaloch spolu s ostatnými tvorcami a práve ona so svojím autentickým a presvedčivým herectvom dokáže strhnúť záujem o dej a poetiku filmu.
    Tvorcovia sa po týchto skúsenostiach rozhodli viac sa zamerať na detského diváka aj na Slovensku. A od septembra 2017 organizujú projekcie pre žiakov druhého stupňa základných škôl. Film vyšiel v decembri minulého roku aj na DVD.
    Piatu loď uvedú v marci aj na prehliadke filmov kultúrnych centier v Paríži a na filmovom festivale MITTEL PUNKT EUROPA FILMFEST, ktorý predstavuje filmy zo Strednej Európy a bude sa konať taktiež v marci v Mníchove a Regensburgu. Snímku vybrali aj do programu GoEast Festival, ktorý sa uskutoční v apríli vo Wiesbadene a publikum budú tvoriť deti z tamojších škôl.

„Predloha k filmu Piata laď bola niektorými označovaná za nesfilmovateľnú. Nešlo o ucelený lineárny príbeh, ale rozprávanie, ktoré sa skladalo z niekoľkých vrstiev a časových rovín. Pre nás s Ivetou bola výzva, ako nájsť k budúcemu filmu kľúč. Svoje rozprávanie sme sústredili okolo najdramatickejšej udalosti v rozprávaní a to keď Jarka a Kristián spolu s bábätkami ujdú na záhradnú chatku a vytvoria si tam svoju detskú rodinu. Snažili sme sa čo najdôkladnejšie vymodelovať svet, v ktorom detská hra zrkadlí chladný svet dospelých. Aj keď sme sa od knihy často odklonili, snažili sme sa čo najviac zachovať jej charakter a v momentoch, keď sme sa pri práci zasekli, kniha nám vždy ukázala cestu," objasnil prácu na scenári Marek Leščák.

Film Piata loď, ktorý vznikol na základe rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej, rozpráva príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať.

Film vznikol v produkčnej spoločnosti Hulapa film, realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultúry SR, Creative Europe – Media a Bratislavský samosprávny kraj.

• Spevák Prince sa predstaví jedine v Kine Lumière

Spevák, skladateľ a multiinštrumentalista Prince bol výraznou osobnosťou hudobnej scény.

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 10. januára

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Vyjadrenie Roberta Fica k úmrtiu Mariána Labudu

• Viskupič: Rezníkove zvyšovanie koncesionárskych poplatkov bez konkrétnych návrhov nedáva zmysel

• Stanovisko Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny k medializovaným informáciám o hromadnom prepúšťaní

• Orange plní svoj sľub: 4G sieť dostupná pre 90 percent populácie Slovenska

Už 90 % populácie Slovenska si môže užívať výhody kvalitnej a rýchlej 4G siete Orangeu. Počas decembra rozšíril Orange svoju 4G sieť do ďalších 39 nových lokalít, vďaka čomu je aktuálne dostupná celkovo v 140 mestách a 1 522 obciach.

• Predseda KBS: Otvorme viac oči pre druhých, pre ich potreby a trápenia

V Katedrále sv. Martina v Bratislave slávil predseda KBS Stanislav Zvolenský slávnostnú svätú omšu pri príležitosti prikázaného sviatku Panny Márie Bohorodičky a 25. výročia štátneho sviatku vzniku Slovenskej republiky. Pri tejto príležitosti prinášame plné znenie homílie, ktorú predniesol v priamom prenose RTVS.

• Vyhlásenie Roberta Fica

Vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky:

• Novoročný príhovor Andreja Kisku: Snažme sa o lepšie Slovensko

Prezident Andrej Kiska vystúpil v pondelok 1. januára 2018 s novoročným príhovorom na RTVS.

• Rada pre reklamu si posvietila na reklamu Alzy

Dňa 14. 12. 2017 sa konalo 11. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len AK RPR). AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posúdila sťažnosti na 5 reklám s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR (ďalej len Kódex).

• Slovensko vykročilo smerom k digitálnej Európe