Národnú cenu za dizajn 2017 získal študent STU s biodegradovateľnou stoličkou SENO

23.10.2017 11:18 | Tlačové správy | STU

Ekologická stolička SENO, inšpirovaná hornatou krajinou Slovenska, je určená pre krátkodobé sedenie do verejných priestorov.

Sedacia časť stoličky je vyrobená z biodegradovateľného a 100 % recyklovateľného materiálu. Jej autor - Ján Forgáč, študent Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, získal so stoličkou Národní cenu za studentský design 2017 * GRAND.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 256 autorov s 231 prácami z 12 univerzít a vysokých škôl a 16 stredných odborných škôl. Práce študentov hodnotili tri nezávislé poroty zložené celom z 53 pedagógov, dizajnérov a architektov. Víťazný projekt zaujal porotu nielen po technickej stránke, ale najmä svojim experimentálnym prístupom k nábytkovému dizajnu.

Primárnym materiálom na výrobu stoličky bola sušená tráva a seno zmiešané s celulózovým lepidlom. Zmes bola lisovaná za vysokého tlaku vo forme. Podstavec z ohýbaného drôtu a sedacia časť sú vzájomne prepojené dômyselne navrhnutým tvarovým spojom bez ďalších prídavných súčiastok. Konštrukcia stoličky pozostáva len z dvoch častí, ktoré spája napätie medzi doskou a drôtom, ktorý z oboch strán zapadá do vyfrézovaných drážok sedacej časti.

Autor riešil aj otázku životnosti. "Áno, seno v prírode dlho nevydrží, ale to vnímam ako pozitívnu vlastnosť. Pri použití v interiéri, správnom postupe a lisovaní, je možné zo sena vytvoriť homogénny a pevný materiál, ktorý vykazuje prijateľnú mechanickú a tvarovú stálosť. Pokiaľ by však po nejakom čase došlo k poškodeniu sedacej časti, je možné ju veľmi jednoducho vymeniť za novú a tú starú s čistým svedomím vyhodiť na kompost," hovorí Ján Forgáč.

1. K piesni, ktorou pozývajú na Pochod za život, má výhrady Veronika Šikulová: Zneužili meno môjho otca aj jeho záhradu (VIDEO)

Spisovateľka Veronika Šikulová ostala zarazená, keď si pustila pieseň, ktorou organizátori Národného pochodu za život ( NPZŽ) pozývajú ľudí na sociálnych sieťach na nedeľný pochod.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

2. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

3. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

4. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

5. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.

6. Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.

Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

7. Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

Podnikateľ Jaroslav Haščák z Penty prišiel na výsluch do expozitúry Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

8. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.

9. Internet zaplavila nová výzva, pridávajú sa k nej policajti, hasiči, záchranári z celého sveta (FOTO)

Na sociálnych sieťach sa šíri nové šialenstvo, výzva #Tetrischallenge, ku ktorej sa pridávajú policajti, záchranári a ďalšie bezpečnostné zložky, ktoré zverejňujú fotky svojich áut a ich obsahu.

10. Pripravuje sa televízny seriál Pán prsteňov, na Novom Zélande sa už tešia (VIDEO)

Televízny seriál na motívy románu Pán prsteňov britského spisovateľa J.R.R. Tolkiena sa bude natáčať na Novom Zélande, kde vznikla aj rovnomenná úspešná filmová trilógia režiséra Petra Jacksona.