Kľúčové dáta unikajú tým najjednoduchším spôsobom. Zakročila už aj EÚ

Kľúčové dáta unikajú tým najjednoduchším spôsobom. Zakročila už aj EÚ Foto: 3M

Vizuálny hacking, teda nežiadané odčítanie citlivých informácií z obrazovky počítača alebo iného zariadenia, je jednoduché. Až 91 % pokusov o získanie dát z nechránenej obrazovky dopadlo podľa prieskumu technologickej spoločnosti 3M úspešne. O tom, že tento problém je naozaj globálny, svedčia aj aktivity Európskeho parlamentu a jeho nariadenie GDPR - General Data Protection Regulation. S účinnosťou od 25. mája 2018 nariaďuje GDPR spoločnostiam pracujúcim s osobnými údajmi zaviesť také technické a organizačné opatrenia, aby splnili požiadavky určené Nariadením, a tiež zdokladovať, že s dátami v súlade s Nariadením aj pracujú. Podporu pre splnenie požiadaviek GDPR poskytujú privátne filtre 3M.

VIZUÁLNY HACKING NIE JE NOVINKOU
Už v roku 2015 uskutočnil inštitút Ponemon v USA experiment, ktorý odhalil, ako ľahko sa vizuálni hackeri dostanú k citlivým dátam spoločnosti. Práve na tento experiment nadviazal v roku 2016 rozšírený prieskum spoločnosti 3M v Číne, Francúzsku, Nemecku, Indii, Japonsku, Južnej Kórei a Veľkej Británii, ktorého cieľom bolo zistiť, či je vizuálny hacking celosvetovým problémom. Výsledky sú alarmujúce.
„Vizuálny hacking je nebezpečný a rýchly. V takmer polovici pokusov v prieskume 3M dokázal skrytý vizuálny hacker získať informácie najneskôr za 15 minút a 52 % informácií bolo citlivých. Navyše, k neželanému videniu citlivých informácií treťou osobou došlo nepozorovane. V 68 % pokusov o prečítanie informácie nikto nepodnikol žiadne kroky, aby v tom hackerovi zabránil. Dôvodom môže byť sústredenosť na prácu, ale aj nevedomosť o výške rizika," hovorí Peter Barker, odborník 3M.

BEZPEČNOSŤ DÁT RIEŠI AJ EURÓPSKY PARLAMENT
Nariadenie EP a Rady 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov - GDPR (General Data Protection Regulation), poskytuje modernizovaný právny rámec v oblasti ochrany dát v Európe, ktorý je založený na zodpovednosti používateľov. Spoločnosti už dnes investujú do softvérovej ochrany počítačových sietí a zariadení pred únikom informácií súhrnne milióny Eur. Ale podľa nariadenia nebude dôležitá len softvérová, ale aj fyzická ochrana dát. Podporu pre splnenie požiadaviek GDPR poskytujú privátne filtre 3M.

VIZUÁLNA BEZPEČNOSŤ VĎAKA PRIVÁTNYM FILTROM
Vizuálna ochrana dát je v rukách a možnostiach každého používateľa. Okrem zodpovedného správania pri používaní mobilných zariadení, notebookov na verejnosti, ale aj na pracovisku, chránia dáta pred nepovolanými pohľadmi aj technologicky vyspelé filtre na obrazovky jednotlivých zariadení. Privátne filtre od technologickej spoločnosti 3M, založené na patentovanej optickej technológii MicroLouvre™, obmedzujú zorný uhol celej obrazovky a blokujú pohľad z obidvoch strán obrazovky počítača.

„Filtre sú flexibilné, odolné a je jednoduché ich opakovane umiestniť na obrazovku akéhokoľvek monitora, notebooku, tabletu, či mobilu. Pri bočnom pohľade na obrazovku začína jej obraz už
od 30 stupňov černieť a obsah obrazovky sa tým pádom stáva pre nepovolaných neviditeľný. Druhou možnosťou je zlatý filter, ktorý hackerovi ukáže len jeho vlastný obraz a zanecháva o 14 % zreteľnejšiu obrazovku ako čierny filter," hovorí odborník 3M Peter Barker.

Oba filtre sú priehľadné a nevytvárajú žiadnu prekážku plnohodnotnej práci pri počítači. Prekážať budú iba nepovolaným divákom.

Okrem privátnych filtrov zahŕňa ponuka 3M aj filtre pre potlačenie odrazu svetla a ochranu displeja.