Ukrajinský film po incidente v Moskve v Prahe nepremietnu

   

Organizátoři moskevského festivalu dokumentárních filmů stáhli ukrajinský snímek o dobrovolnících válčících na východě země s proruskými separatisty, který se měl v pondělí promítat v Českém centru v Moskvě. Oznámila to agentura Interfax. Stalo se tak poté, co bojůvka radikálů dnes v jednom moskevském kinu přerušila promítání jiného ukrajinského filmu o válce v Donbasu, uvedeného rovněž v rámci festivalu Artdokfest.

Snímek Vojna radi mira (Válka za mír), který se měl promítat v Českém centru, požadoval podle agentury TASS místopředseda ruské sněmovny Pjotr Tolstoj zakázat. Jednak proto, že autor díla sám bojoval jako dobrovolník v Donbasu, jednak proto, že "snímek ukazuje Rusko jako agresora, a ne jako garanta míru".

Místo tohoto snímku se organizátoři podle Interfaxu rozhodli promítnout film Filipa Remundy Epochální výlet pana Třísky do Ruska. "Omlouváme se divákům a ujišťujeme, že důvody rozhodně nebyly politické," uvedli podle Interfaxu s tím, že je vedla jen péče o bezpečí diváků. Okolo snímku totiž "někteří lidé a média vytvořili nezdravé ovzduší", což hrozilo "nežádoucími incidenty na půdě velvyslanectví České republiky", pod které České centrum spadá.

Bojůvka nacionalistického hnutí SERB dnes napadla moskevské kino Okťjabr během promítání ukrajinského filmu Poljot puli (Let kulky); tři z útočníků, včetně vůdce hnutí Igora Beketova, policie zadržela. "Na začátku promítání ti lidé vběhli do sálu a snažili se přerušit projekci voláním 'Hanba banderovcům! a 'Přestaňte promítat filmy proti Rusům!'," vylíčil zpravodaj stanice BBC s tím, že útočníky vyvedla policie za potlesku sálu, ve kterém bylo asi 200 diváků. Ale po chvíli se aktivisté SERB v maskovacích uniformách znovu prodrali do sálu a Beketov polil promítací plátno zapáchající tekutinou, nejspíše močí. Poté policie znovu vyvedla výtržníky z kina, které však tak páchlo, že diváci začali sami odcházet, ještě než policie nařídila sál vyklidit. Diváky chránil kordón těžkooděnců, zatímco aktivisté aplaudovali a pokřikovali urážky.

Aktivisté SERB již v sobotu varovali kino, že bude mít vážné potíže, pokud bude v promítání ukrajinského filmu pokračovat.

Z programu moskevských kin byl již dříve stažen film o vůdci krymských Tatarů, také promítaný v rámci nynějšího festivalu.