Slovensko pripravuje podmienky pre spustenie sietí 5G

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) očakáva s príchodom sietí piatej generácie (5G) poskytovanie inovačných služieb, ako sú napr. prepojené autá a inteligentné mestá a pod., čo si vyžaduje, aby operátori mali k dispozícii dostatočnú šírku frekvenčného pásma. Okrem toho RÚ očakáva príchod mobilných virtuálnych operátorov (MVNO), ktorí by mali pôsobiť vo vertikálnej rovine.

RÚ na Slovensku a Český telekomunikačný úrad (ČTÚ) v Českej republike nedávno pridelili frekvencie z pásma 3,7 GHz, ktoré je v súčasnosti kandidátske pásmo pre budovanie sietí 5G. Obe nezávislé regulačné autority vytvorili transparentné a otvorené podmienky a výsledkom výberových konaní bolo, že tieto frekvencie získali okrem doterajších mobilných operátorov aj ďalší operátori. Obe krajiny plánujú takto postupovať aj pri ďalšom prideľovaní frekvencií, s ktorými sa do budúcna uvažuje pre budovanie sietí 5G. Na Slovensku má pridelené frekvencie z frekvenčného pásma 3,5 GHz, resp. 3,7 GHz spolu 17 telekomunikačných operátorov. Tieto frekvenčné pásma sa uvádzajú, ako tie, ktoré sa budú využívať aj pre 5G.

Vo všeobecnosti sa v Európe očakáva, že operátori budú pri budovaní sietí 5G vzájomne spolupracovať a služby na báze 5G prinesú aj MVNO. Na poskytovanie širokopásmových služieb je potrebné mať k dispozícii dostatočne široký, najlepšie súvislý frekvenčný prídel. Mobilní operátori si v minulosti vysúťažili frekvencie, ktoré v niektorých prípadoch netvorili súvislý celok. Z pohľadu RÚ je riešením danej situácie frekvenčný refarming, t.j. usporiadanie frekvencií, tak aby mal každý operátor k dispozícii súvislý frekvenčný úsek. RÚ dlhodobo navrhuje operátorom vzniknutú situáciu riešiť refarmingom, čo sa zatiaľ nestretlo s pozitívnym ohlasom z ich strany, preto RÚ je pripravený, ak to bude potrebné, situáciu vyriešiť v roku 2018 aj za pomoci prípadnej zmeny legislatívy, ktorú navrhne gestorovi zákona o elektronických komunikáciách.

RÚ v súlade s cieľmi Európskej komisie podporuje efektívne využívanie frekvencií, budovanie nových sietí, zlepšovanie dostupnosti internetu, eliminovanie počtu bielych miest, nasadzovanie nových technológií a poskytovanie nových služieb, vrátane budovania sietí 5G na Slovensku. RÚ umožnil viacerým operátorom, aby mohli poskytovať služby prostredníctvom sietí LTE a neskôr aj prostredníctvom sietí 5G v pásmach 3,5 GHz a 3,7 GHz. Slovenská republika, ako prvá krajina EÚ, kompletne pridelila frekvencie z týchto pásiem. Operátori, ktorí plánujú poskytovať služby prostredníctvom sietí 5G preto nemusia nevyhnutne čakať na prideľovanie frekvencií v pásme 700 MHz. Mobilní operátori a niekoľko ďalších telekomunikačných operátorov má už v súčasnosti pridelené frekvencie, ktoré budú môcť využiť na 5G.

RÚ v povoleniach telekomunikačným operátorom uložil povinnosti, ktoré majú zabezpečiť budovanie sietí aj v menej osídlených lokalitách a okrem toho upravil výšku úhrad za frekvencie tak, aby podporil budovanie sietí aj v tzv. bielych miestach. Vychádzajúc zo zámerov EK smerujúcich k digitálnej Európe sa očakáva harmonizácia v oblasti frekvenčného spektra a často diskutovanou témou je aj budovanie tzv. vertikálnych štruktúr na telekomunikačnom trhu.

Neustále sa zvyšujúci dopyt po prenose vyšších objemov dát bude mať za následok potrebu zefektívnenia využitia pridelených frekvencií, ako napr. frekvencií z pásma 26 GHz, respektíve ich využitie pre budovanie sietí 5G. S ohľadom na vývoj technológií a ich vplyv na poskytovanie sietí a služieb bude v nasledujúcom období jednou z priorít RÚ zabezpečiť čo najefektívnejšie využívanie už pridelených fekvencií a príprava nových frekvenčných pásiem vhodných pre rozvoj nových sietí a služieb.