Otvorený list Robertovi Ficovi a ministerke školstva

22.01.2018 13:49 | Tlačové správy | zijemvedu.sk

Vážení zástupcovia vlády Slovenskej republiky,

dlhodobo sa zhoršujúci stav vedy na Slovensku motivoval platformu Žijemvedu k zorganizovaniu otvorenej konferencie na túto tému na pôde Slovenskej akadémie vied dňa 22. decembra 2017. Stretlo sa na nej vyše sto slovenských vedcov a študentov pôsobiacich doma i v zahraničí. Diskusia v rámci stretnutia i následná verejná diskusia vyústila k pomenovaniu najpálčivejších problémov a k návrhu viacerých opatrení. Ich spoločná realizácia je potrebná na zlepšenie kvality výskumu a systému vzdelávania na Slovensku:

Zabezpečiť nezávislé a transparentné hodnotenie vedeckých projektov v grantových schémach zahraničnými odborníkmi bez konfliktu záujmov. Zároveň reštrukturalizovať grantové schémy tak, aby bolo možné financovanie platov odborníkov priamo z grantu. Zvýšiť podiel financií určených na vybudovanie infraštruktúry. Umožniť predkladať aj projekty písané v anglickom jazyku bez úplného slovenského prekladu.

Na všetkých univerzitách a vedeckých inštitúciách vykonať hĺbkové hodnotenie kvality výskumu nezávislou, odbornou, zahraničnou komisiou, tak ako sa to udialo na Slovenskej akadémii vied v rokoch 2016-17. Na základe existujúcich i budúcich medzinárodných hodnotení vyvodiť personálne dôsledky a adekvátne prerozdeľovať finančné prostriedky. Opakovať hodnotenie každých 4-5 rokov.

Začať udeľovať pracovné pozície na všetkých úrovniach, vrátane doktorandských, na základe otvorenej medzinárodnej súťaže s presne stanovenými hodnotiacimi kritériami. Legislatívne zamedziť jednotlivcom zastávať vedúcu funkciu vo viacerých inštitútoch súčasne. Limitovať počet pracovných úväzkov na maximálne dve pracoviská.

Zabezpečiť kompetitívne platy výskumných a pedagogických pracovníkov, aby sa zabránilo odlivu mozgov a prilákali sa aj zahraničné talenty.

Začať realizovať reformu školstva, zameranú na zvýšenie kvality výuky a absolventov. Táto by mala zahŕňať: podporu výuky kritického myslenia na vyšších stupňoch základných škôl a stredných školách; prehodnotenie návratu prijímacích skúšok na vysoké školy a univerzity; financovanie univerzít a vysokých škôl založené na výsledkoch objektívneho hodnotenia kvality a so zníženou mierou závislosti od počtu študentov; akceptovanie akademických titulov docent a profesor získaných na zahraničných inštitúciách s porovnateľným alebo lepším umiestnením v celosvetových rebríčkoch, ako majú naše najlepšie hodnotené univerzity.

Navýšiť percento HDP, ktoré sa zo štátneho rozpočtu vynakladá na priame financovanie vedy a výskumu.

Čoraz viac vedcov doma aj v zahraničí otvorene kritizuje súčasný stav, poukazuje na nevyhnutnosť zmeny a ponúka pomoc pri zlepšovaní situácie v slovenskej vede.

Preto na Vás apelujeme, aby sa vzdelávanie a výskum stali skutočnou neodkladnou prioritou vlády na najbližšie roky!

Je nutné, aby sa začalo konať okamžite!

Signatári:

Mgr. Marek Bartošovič, PhD., Švédsko
Ing. Lucia Bialešová, PhD., Švédsko
Mgr. Peter Both, PhD., Veľká Británia
Mgr. František Herman, PhD., Švajčiarsko
Mgr. Dominika Hroššová, PhD., Švédsko
Mgr. Ján Jamroškovič, PhD., Švédsko
Ing. Viera Kováčová, PhD., Nemecko
Mgr. Miroslav Lacko, PhD., Česká republika
Mgr. Jana Laláková, PhD., Švédsko
Mgr. Silvia Bágeľová Poláková, PhD., Slovenská republika
M.A. Evina Steinová, PhD., Kanada
Mgr. Marek Šebesta, PhD., Česká republika
Mgr. Katarína Šurdová, PhD., Slovenská republika
MUDr. RNDr. Dominika Truban, PhD., USA

1. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

2. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

3. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

4. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

5. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

6. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

7. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

8. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

9. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.

Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

10. Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

Kalifornský záhadológ vyzval na facebooku spriaznených Američanov, aby sa dostavili k supertajnej nevadskej vojenskej základni Area 51, ktorú podozrieva z ukrývania dôkazov o mimozemských civilizáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.