Turnaj proti rasizmu podporili bývalí reprezentanti, hudobníci i novinári

21.10.2013 21:36 | Tlačové správy | Šport spája, Sergej Danilov

V športovom areáli Mladá Garda v Bratislave sa 20. októbra 2013 v rámci celoeurópskej iniciatívy Akčné týždne FARE uskutočnil už VI. ročník Turnaja Bratislavskej ligy v malom futbale proti rasizmu a intolerancii.

Podujatie s 12 rôznorodými tímami zloženými z väčšinových i menšinových hráčov vyslalo signál existencie miesta tolerancie a rešpektu k rôznosti. Vyše stovka futbalistov počas otváracieho ceremoniálu ukázala rasizmu, nenávisti a predsudkom červené karty.

Podujatie organizátori otvorili za účasti župana Bratislavského samosprávneho kraja Freša, speváka Laskyho z Pary či rómskeho muzikanta a aktivistu Vladimíra Sendreia, ktorý aj zasiahol do hry v rámci tímu FK Roma Revúca.

Slávnostný výkop Turnaja zaobstarali veľvyslanec projektu Šport spája, rôzne farby, jedna hra, podporeného z Nórskych fondov Alias Lembakoali s bývalým reprezentantom Slovenska Samuelom Slovákom. Lembakoali si do svojho výberu priateľov posilnených o rómskych futbalistov a utečencov žijúcich na Slovensku pozval aj ďalších bývalých internacionálov, Jozefa Jurigu a Romana Kratochvíla.

„Ďakujem Alimu, že ma sem zavolal. Doteraz som nevedel, ze takéto podujatie existuje, veľmi si vážim, že som mohol prísť a som rád, že cez futbal sa môžu spojiť ľudia, ktorí na prvý pohľad nie sú rovnakí, ale futbal dáva príležitosť, aby sa spojili ľudia rôzneho vierovyznania či farby pleti. Bol by som rád, ak by sa pravidlá futbalu preniesli aj do ozajstného života", povedal Samuel Slovák.

Turnaj podporil aj Bratislavský samosprávny kraj. „Rád by som vyzdvihol organizátorov a účastníkov, ktorí sem dnes prišli. Treba vyslať verejnosti signál, čo si o rasizme myslime. Najmä mládeži, aby aj mladí videli, že rasizmus je niečo, čo musíme odmietnuť nielen v škole, ale aj v spoločnosti, " povedal župan Frešo.

Na turnaji tradične nechýbal Mediálny tím, za ktorí nastúpili redaktori Markízy, SME, Digi sportu, denníka Plus 1 deň, Slovenského rozhlasu či denníka Šport. Nováčikom bol výber zábavného športového portálu Takurcitee.sk, ktorý vhodne doplnili dvaja konžskí utečenci, a vo štvrťfinále tento výber dokonca prekvapujúco zdolal družinu okolo Aliho Lembakoaliho.

Z prvého a druhého miesta sa napokon tešili výbery 1. a 2. Bratislavskej ligy v malom futbale. V silnej konkurencii si tretie miesto vybojoval tím Lions United F.C. tvorený africkými, slovenskými a európskymi študentmi.

Iniciatívy proti diskriminácii a rasizmu v rámci Akčných týždňov FARE sa tento rok uskutočnili v 50 európskych krajinách. Na Slovensku okrem Bratislavy napríklad aj vo Veľkom Šariši či Veľkých Kapušanoch. Spolu sa u nás od 15.-29. októbra uskutoční rekordných 12 podujatí manifestujúcich toleranciu a podporujúcich búranie predsudkov.

Muž z identikitu v prípade vraždy Kuciaka vraj spáchal samovraždu

1. Muž z identikitu v prípade vraždy Kuciaka vraj spáchal samovraždu

Muž z policajného portrétu, ktorý v septembri zverejnila prokuratúra v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka, spáchal v stredu samovraždu.

2. Do kín prichádza film o kontroverznom Zdeňkavi Tomanovi, ktorý sa nezastavil pred ničím

Sedem rokov po OBČIANSKOM PREUKAZE a štrnásť rokov po filme ŽELARY, ktorý získal nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, prichádza Ondřej Trojan s príbehom z temného a málo zmapovaného obdobia 1945 – 48.

Tvorcovia nového slovenského filmu sa radili s Michaelom Duglasom

3. Tvorcovia nového slovenského filmu sa radili s Michaelom Duglasom

Režisér Peter Bebjak, producent Rasťo Šesták a kameraman Martin Žiaran s produkčnej spoločnosti DNA sa včera podvečer nášho času v New Yorku stretli s americkým hercom Michaelom Douglasom.

Bývalý agent FBI dal tajné dokumenty novinárom, dostal štyri roky

4. Bývalý agent FBI dal tajné dokumenty novinárom, dostal štyri roky

Štyri roky väzenia prinieslo bývalému agentovi amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) poskytnutie dôverných informácií médiám.

Knižný kompas. Toto sú TOP autori a knižné hity

5. Knižný kompas. Toto sú TOP autori a knižné hity

Ak máte radi knihy, tieto mená určite poznáte: Karika, Coddington, Soltész, Homolová Tóthová, Tormová, ale aj Coelho, EL James, Moyesová, či Backman.

Francúzsky výrobca ponúka voňavku z odpadu parfumového priemyslu

6. Francúzsky výrobca ponúka voňavku z odpadu parfumového priemyslu

Francúzsky výrobca luxusných parfumov Etat Libre d'Orange predáva voňavku vyrábanú za použitia odpadu po produkcii iných voňaviek.

Rostás prišiel do konfliktu s redaktorom RTVS, chcel mať šou naživo

7. Rostás prišiel do konfliktu s redaktorom RTVS, chcel mať šou naživo

Redaktor RTVS Ladislav Ďurkovič chcel dať priestor na vyjadrenie Tiborovi Rostásovi, ten z toho chcel urobiť šou naživo.

Křetínský chce vraj kúpiť podiel vo francúzskom denníku Le Monde

8. Křetínský chce vraj kúpiť podiel vo francúzskom denníku Le Monde

Český miliardár Daniel Křetínský jedná s francúzskym finančníkom o kúpe podielu vo francúzskom denníku Le Monde.

Premiér: Rezort diplomacie sa stal terčom kybernetického útoku

9. Premiér: Rezort diplomacie sa stal terčom kybernetického útoku

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa stalo terčom kybernetického útoku.

Svrčeková odchádza z pozície hovorkyne SaS

10. Svrčeková odchádza z pozície hovorkyne SaS

Na komunikačnom oddelení strany Sloboda a solidarita sú zmeny.