Turnaj proti rasizmu podporili bývalí reprezentanti, hudobníci i novinári

21.10.2013 21:36 | Tlačové správy | Šport spája, Sergej Danilov

V športovom areáli Mladá Garda v Bratislave sa 20. októbra 2013 v rámci celoeurópskej iniciatívy Akčné týždne FARE uskutočnil už VI. ročník Turnaja Bratislavskej ligy v malom futbale proti rasizmu a intolerancii.

Podujatie s 12 rôznorodými tímami zloženými z väčšinových i menšinových hráčov vyslalo signál existencie miesta tolerancie a rešpektu k rôznosti. Vyše stovka futbalistov počas otváracieho ceremoniálu ukázala rasizmu, nenávisti a predsudkom červené karty.

Podujatie organizátori otvorili za účasti župana Bratislavského samosprávneho kraja Freša, speváka Laskyho z Pary či rómskeho muzikanta a aktivistu Vladimíra Sendreia, ktorý aj zasiahol do hry v rámci tímu FK Roma Revúca.

Slávnostný výkop Turnaja zaobstarali veľvyslanec projektu Šport spája, rôzne farby, jedna hra, podporeného z Nórskych fondov Alias Lembakoali s bývalým reprezentantom Slovenska Samuelom Slovákom. Lembakoali si do svojho výberu priateľov posilnených o rómskych futbalistov a utečencov žijúcich na Slovensku pozval aj ďalších bývalých internacionálov, Jozefa Jurigu a Romana Kratochvíla.

„Ďakujem Alimu, že ma sem zavolal. Doteraz som nevedel, ze takéto podujatie existuje, veľmi si vážim, že som mohol prísť a som rád, že cez futbal sa môžu spojiť ľudia, ktorí na prvý pohľad nie sú rovnakí, ale futbal dáva príležitosť, aby sa spojili ľudia rôzneho vierovyznania či farby pleti. Bol by som rád, ak by sa pravidlá futbalu preniesli aj do ozajstného života", povedal Samuel Slovák.

Turnaj podporil aj Bratislavský samosprávny kraj. „Rád by som vyzdvihol organizátorov a účastníkov, ktorí sem dnes prišli. Treba vyslať verejnosti signál, čo si o rasizme myslime. Najmä mládeži, aby aj mladí videli, že rasizmus je niečo, čo musíme odmietnuť nielen v škole, ale aj v spoločnosti, " povedal župan Frešo.

Na turnaji tradične nechýbal Mediálny tím, za ktorí nastúpili redaktori Markízy, SME, Digi sportu, denníka Plus 1 deň, Slovenského rozhlasu či denníka Šport. Nováčikom bol výber zábavného športového portálu Takurcitee.sk, ktorý vhodne doplnili dvaja konžskí utečenci, a vo štvrťfinále tento výber dokonca prekvapujúco zdolal družinu okolo Aliho Lembakoaliho.

Z prvého a druhého miesta sa napokon tešili výbery 1. a 2. Bratislavskej ligy v malom futbale. V silnej konkurencii si tretie miesto vybojoval tím Lions United F.C. tvorený africkými, slovenskými a európskymi študentmi.

Iniciatívy proti diskriminácii a rasizmu v rámci Akčných týždňov FARE sa tento rok uskutočnili v 50 európskych krajinách. Na Slovensku okrem Bratislavy napríklad aj vo Veľkom Šariši či Veľkých Kapušanoch. Spolu sa u nás od 15.-29. októbra uskutoční rekordných 12 podujatí manifestujúcich toleranciu a podporujúcich búranie predsudkov.

Šefčovič sa už v prvej televíznej debate vymedzil voči Čaputovej (VIDEO)

1. Šefčovič sa už v prvej televíznej debate vymedzil voči Čaputovej (VIDEO)

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa už v prvej televíznej debate po sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta vymedzil voči právničke Zuzane Čaputovej, s ktorou bude 30. marca súperiť o hlasy voličov v druhom kole volieb.

V nedeľu budú viaceré televízne diskusie s dvomi úspešnými kandidátmi

2. V nedeľu budú viaceré televízne diskusie s dvomi úspešnými kandidátmi

V nedeľu ráno pokračujú televízie ale aj vieceré spravodajské médiá so špeciálnym vysielaním k prezidentským voľbám.

Denník SME musel vysvetľovať, prečo mal na titulke chybný volebný lístok

3. Denník SME musel vysvetľovať, prečo mal na titulke chybný volebný lístok

Dnes, v deň volieb, denník SME na titulnej strane tlačeného vydania uverejnil ilustračný volebný lístok, ktorý sa nezhodoval s originálnym volebným lístkom.

Louis Vuitton sťahuje letné modely pripomínajúce Michaela Jacksona (VIDEO)

4. Louis Vuitton sťahuje letné modely pripomínajúce Michaela Jacksona (VIDEO)

Francúzska módna značka Louis Vuitton stiahne zo svojej letnej pánskej kolekcie všetky modely, ktoré mali byť poctou zosnulému popovému spevákovi Michaelovi Jacsonovi.

Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára

5. Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára

Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára Tomasza Surdela, ktorý udalosti v juhoamerickej krajine monitoruje pre denník Gazeta Wyborcza.

Minister vyzýva sociálne siete, aby dôraznejšie mazali radikálne príspevky

6. Minister vyzýva sociálne siete, aby dôraznejšie mazali radikálne príspevky

Spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete musia dôraznejšie odstraňovať príspevky, ktoré šíria radikálne a násilnícke myšlienky.

Anticenu Bludný balvan dostala pätica politikov na čele s Babišom

7. Anticenu Bludný balvan dostala pätica politikov na čele s Babišom

Anticenu Bludný balvan, kterou za matení veřejnosti a pavědu uděluje Český klub skeptiků Sisyfos, získali za loňský rok politici.

Médiá chystajú počas volebnej noci špeciálne vysielanie, prinášame prehľad

8. Médiá chystajú počas volebnej noci špeciálne vysielanie, prinášame prehľad

Prezidentské voľby sú jednou z hlavných politických udalostí roka. Televízie, rádiá ale aj spravodajské weby chystajú špeciálne spravodajstvo a volebné štúdiá.

Pellegrini tvrdí, že svojim mimoriadnym vystúpením neporušil zákon

9. Pellegrini tvrdí, že svojim mimoriadnym vystúpením neporušil zákon

V stredu večer pár hodín pred začiatkom moratória pred prezidentskými voľbami vystúpil premiér Peter Pellegrini v RTVS s mimoriadnym prejavom.

Spolumajiteľ Penty poprel komunikáciu s Kočnerom o príprave vraždy

10. Spolumajiteľ Penty poprel komunikáciu s Kočnerom o príprave vraždy

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes odmietol informácie, že zhruba mesiac pred minuloročnou vraždou novinára Jána Kuciaka mu kontroverzný podnikateľ Marian Kočner písal o príprave likvidácie nemenovanej osoby. Kočnera polícia obvinila z objednania Kuciakovej vraždy, už skôr boli v kauze obvinené iné štyri osoby.