Turnaj proti rasizmu podporili bývalí reprezentanti, hudobníci i novinári

21.10.2013 21:36 | Tlačové správy | Šport spája, Sergej Danilov

V športovom areáli Mladá Garda v Bratislave sa 20. októbra 2013 v rámci celoeurópskej iniciatívy Akčné týždne FARE uskutočnil už VI. ročník Turnaja Bratislavskej ligy v malom futbale proti rasizmu a intolerancii.

Podujatie s 12 rôznorodými tímami zloženými z väčšinových i menšinových hráčov vyslalo signál existencie miesta tolerancie a rešpektu k rôznosti. Vyše stovka futbalistov počas otváracieho ceremoniálu ukázala rasizmu, nenávisti a predsudkom červené karty.

Podujatie organizátori otvorili za účasti župana Bratislavského samosprávneho kraja Freša, speváka Laskyho z Pary či rómskeho muzikanta a aktivistu Vladimíra Sendreia, ktorý aj zasiahol do hry v rámci tímu FK Roma Revúca.

Slávnostný výkop Turnaja zaobstarali veľvyslanec projektu Šport spája, rôzne farby, jedna hra, podporeného z Nórskych fondov Alias Lembakoali s bývalým reprezentantom Slovenska Samuelom Slovákom. Lembakoali si do svojho výberu priateľov posilnených o rómskych futbalistov a utečencov žijúcich na Slovensku pozval aj ďalších bývalých internacionálov, Jozefa Jurigu a Romana Kratochvíla.

„Ďakujem Alimu, že ma sem zavolal. Doteraz som nevedel, ze takéto podujatie existuje, veľmi si vážim, že som mohol prísť a som rád, že cez futbal sa môžu spojiť ľudia, ktorí na prvý pohľad nie sú rovnakí, ale futbal dáva príležitosť, aby sa spojili ľudia rôzneho vierovyznania či farby pleti. Bol by som rád, ak by sa pravidlá futbalu preniesli aj do ozajstného života", povedal Samuel Slovák.

Turnaj podporil aj Bratislavský samosprávny kraj. „Rád by som vyzdvihol organizátorov a účastníkov, ktorí sem dnes prišli. Treba vyslať verejnosti signál, čo si o rasizme myslime. Najmä mládeži, aby aj mladí videli, že rasizmus je niečo, čo musíme odmietnuť nielen v škole, ale aj v spoločnosti, " povedal župan Frešo.

Na turnaji tradične nechýbal Mediálny tím, za ktorí nastúpili redaktori Markízy, SME, Digi sportu, denníka Plus 1 deň, Slovenského rozhlasu či denníka Šport. Nováčikom bol výber zábavného športového portálu Takurcitee.sk, ktorý vhodne doplnili dvaja konžskí utečenci, a vo štvrťfinále tento výber dokonca prekvapujúco zdolal družinu okolo Aliho Lembakoaliho.

Z prvého a druhého miesta sa napokon tešili výbery 1. a 2. Bratislavskej ligy v malom futbale. V silnej konkurencii si tretie miesto vybojoval tím Lions United F.C. tvorený africkými, slovenskými a európskymi študentmi.

Iniciatívy proti diskriminácii a rasizmu v rámci Akčných týždňov FARE sa tento rok uskutočnili v 50 európskych krajinách. Na Slovensku okrem Bratislavy napríklad aj vo Veľkom Šariši či Veľkých Kapušanoch. Spolu sa u nás od 15.-29. októbra uskutoční rekordných 12 podujatí manifestujúcich toleranciu a podporujúcich búranie predsudkov.

Polícia obvinila Roberta Fica (VIDEO)

Vyšetrovateľ obvinil predsedu Smeru v súvislosti s videom, v ktorom Robert Fico obhajoval Milana Mazureka z Kotlebovej ĽSNS.

Prokurátor prikázal vyšetrovateľom NAKA zaoberať sa videom Roberta Fica (VIDEO)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica.

Konšpirátori, šarlatáni, trollovia, hoaxy...

Práve vyšla nová kniha Prečo ľudia veria nezmyslom, ktorá sa zaoberá silou dezinformácií, fakenews, konšpiračných teórií, hoaxov, je o trolloch, postfaktutálnej dobe, šarlatánoch.

ČRo spustil nejväčší český audioarchív mujRozhlas

Český rozhlas spustil největší český audio archiv. V rámci projektu mujRozhlas bezplatně nabídne živé vysílání všech stanic, výběr archivních pořadů i audioprodukci vyrobenou pro on-line prostředí. Hlavním cílem projektu je zvýšení poslechovosti audio obsahu Českého rozhlasu na internetu, oslovení nového publika a zavedení nových technologických inovací.

4 tipy, ako mať Vianoce udržateľné. Ekologicky aj finančne

Hovorí sa, že Vianoce sú sviatky pokoja, no pri pohľade na preplnené obchody, parkoviská a všadeprítomné davy ľudí v predvianočnom období sa opak stáva pravdou. Môžu byť pre nás obdobím stresu, zhonu či konzumu a ich skutočný význam sa vytráca. Máme preto pre vás 4 tipy, ako prežiť Vianoce pohodovo, ale najmä udržateľne. Či už z pohľadu nášho životného prostredia alebo peňaženky.

Čmeliak Hanna od Erste Group: Ak si začnete veriť, dokážete aj nemožné (VIDEO)

Skupina Erste Group, ktorej patrí Slovenská sporiteľňa, prichádza pred Vianocami do všetkých štátov, v ktorých pôsobí, s vianočnými mini filmom o čmeliakovi Hanna, ktorý túžil lietať.

Rada stopla zmenu Lengyelovho rádia na Rádio Mária

Rádio Rocková republika, Rádia Aktuál, Rádio Jazz a nakoniec Rádio Mária Slovensko. Toto bol plánovaný údel frekvencií po Rockovej republike, ktoré pred 4 rokmi získal Martin Lengyel.

NAKA obvinila Martina Daňa z daňového podvodu, hrozí mu 5 rokov

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Martina Daňa zo spáchania daňového podvodu, informovala dnes polícia.

CNN Prima News začne vysielať do apríla

Skupina Prima spustí svůj chystaný zpravodajský kanál do dubna příštího roku. Zpravodaje na začátku prosince přestěhovala do nového studia ve zrekonstruované budově v Praze Na Vinici a zahájila několikaměsíční testovací fázi.

Trumpov štáb nebude akreditovať reportérov Bloombergovej agentúry

Reportéri spravodajskej agentúry Bloomberg News patriaci miliardárovi a novému prezidentskému kandidátovi Michaelovi Bloombergovi už nebudú dostávať akreditácie na akcie volebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa.